Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Θάλαμος αερίων ο Βόλος

Στο σταθμό μέτρησης της Π.Ε. Μαγνησίας για πρώτη φορά φέτος η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασε τα 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας τα 1.460!

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει πλέον η αερορύπανση στο Βόλο, καθώς για πρώτη φορά προχθές η συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασε τα 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με αποτέλεσμα να κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση του πληθυσμού για περιορισμό στην καύση ξύλων και άλλων υλικών που εκλύουν ρύπους. Σύμφωνα με το σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η στιγμιαία συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή του συγκροτήματος Παπαστράτου άγγιξε χθες το πρωί και τα 1460 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η ατμόσφαιρα στην πόλη είναι ιδιαίτερα αποπνικτική, ενώ στα φαρμακεία καταγράφεται πρωτόγνωρη προσέλευση για προμήθεια εισπνεόμενων και αντισταμινικών φαρμάκων, καθώς έκαναν την εμφάνισή τους αλλεργίες που παρατηρούνται την άνοιξη.

Παράλληλα στο Τμήμα Επειγόντων του Νοσοκομείου Βόλου μετέβησαν συμπολίτες με αναπνευστικά προβλήματα.

Χριστούγεννα… της αερορύπανσης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αυτά που ζήσαμε φέτος, καθώς για τρεις συνεχόμενες ημέρες, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και προχθές, η οσμή του καμένου ξύλου, τις βραδινές κυρίως ώρες, ήταν κάτι παραπάνω από έντονη και ενοχλητική.

Η αποπνικτική κατάσταση στην ατμόσφαιρα καταγράφηκε στο σταθμό μέτρησης της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που για πρώτη φορά φέτος η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπέρασε τα 90 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, αγγίζοντας πιο συγκεκριμένα τα 93 μικρογραμμάρια.

Πιο αναλυτικά οι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων PM10 ήταν την περασμένη Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 45 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, το Σάββατο 52 μικρογραμμάρια, την Κυριακή 48 μικρογραμμάρια, τη Δευτέρα, παραμονή Χριστουγέννων, 74 μικρογραμμάρια, ανήμερα τα Χριστούγεννα 89 μικρογραμμάρια και προχθές Τετάρτη 93 μικρογραμμάρια.

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το σχέδιο λήψης μέτρων κατά της αερορύπανσης που καταρτίζεται από την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, όταν οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκέντρωσης σωματιδίων για πέντε συνεχείς ημέρες είναι πάνω από 90 μικρογραμμάρια, τότε θα πρέπει να ενημερώνεται ο πληθυσμός για περιορισμό στην καύση ξύλων.

Αν μάλιστα οι μέσες ημερήσιες τιμές συγκέντρωσης σωματιδίων για τέσσερις συνεχείς ημέρες είναι πάνω από 110 μικρογραμμάρια, τότε λαμβάνονται έκτακτα μέτρα, όπως εκτροπή κυκλοφορίας, μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, περιορισμός στη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης.

Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως η κατάσταση έχει επιδεινωθεί λόγω μάλιστα της άπνοιας και της σχετικά υψηλής υγρασίας και γι’ αυτό από την Περιφερειακή Ενότητα ξεκινά η ενημέρωση του πληθυσμού.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, όταν καταγράφονται συγκεντρώσεις σωματιδίων από 50-100 μικρογραμμάρια, τότε η ποιότητα της ατμόσφαιρας χαρακτηρίζεται ως μέτρια και οι ευπαθείς πληθυσμοί θα πρέπει να μειώσουν τη βραχεία και παρατεταμένη έκθεση.

Την ίδια στιγμή ο σταθμός μέτρησης αέριας ρύπανσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κατέγραψε πολύ υψηλές τιμές ρύπανσης. Η μέγιστη τιμή συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων PM10, στο σταθμό που είναι εγκαταστημένος στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου, άγγιξε τα 1.460 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στοιχείο που καταγράφηκε στις 7.40 το πρωί, ενώ η μέση τιμή ανά πεντάλεπτο ήταν 270 μικρογραμμάρια.

Σημειώνεται πως το ανώτατο αποδεκτό επίπεδο συγκέντρωσης μικρογραμμαρίων είναι τα 50 μικρογραμμάρια.

Στα φαρμακεία για εισπνεόμενα

Η ένταση της αερορύπανσης έχει ωθήσει τον κόσμο στα φαρμακεία για να προμηθευτούν εισπνεόμενα, αλλά και αντισταμινικά φάρμακα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις παροξύνσεις του αναπνευστικού, αλλά και τις αλλεργίες.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης, υπάρχει μια πρωτόγνωρη προσέλευση συμπολιτών για να προμηθευτούν φάρμακα κατά των αναπνευστικών προβλημάτων, της αλλεργικής ρινίτιδας, ακόμη και του επιχείλειου έρπητα. Δύσπνοιες και αλλεργίες που παρατηρούνται το φθινόπωρο και την άνοιξη, καταγράφονται ξαφνικά και αυτή την περίοδο λόγω της αέριας ρύπανσης και των επιπτώσεων που προκαλούνται.

Παράλληλα και στα Επείγοντα του Νοσοκομείου μετέβησαν συμπολίτες με αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αέριας ρύπανσης. Όπως τονίστηκε από γιατρούς που εφημέρευαν, τα κύρια συμπτώματα ήταν η δύσπνοια και ο βήχας, ενώ οι περισσότεροι από τους πάσχοντες ήταν ηλικιωμένοι.

Έκκληση αντιπεριφερειάρχη για περιορισμό της καύσης ξύλων

 

Από την Περιφερειακή Ενότητα έχουν καθοριστεί τα μέτρα κατά της αέριας ρύπανσης. Ωστόσο εκτιμάται ότι το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό. Γιατί δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός για να αναγκάσει τους πολίτες να περιορίσουν την καύση ξύλων, ως την πιο φθηνή λύση για να ζεσταθούν.

Ερωτηθείς ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Κοπάνας για την κατάσταση με την αέρια ρύπανση δήλωσε τα εξής: «Οπωσδήποτε μας ανησύχησε η αύξηση των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων που σημειώθηκε τα τελευταία δύο 24ωρα.

Ωστόσο, όσο σημαντικό είναι το θέμα, τόσο απλή μπορεί να είναι η λύση του, αν σκεφτούμε ότι είναι στο χέρι του καθενός να περιορίσει τη χρήση του τζακιού και της σόμπας του και να αποφεύγει να καίει υλικά που απαγορεύονται, ενώ η καύση τους εκλύει επικίνδυνες ουσίες.

Το πρακτικό και η σύνταξη της τελικής απόφασης έχει ήδη ετοιμαστεί και προωθείται άμεσα αρμοδίως για υπογραφή. Εκεί καθορίζονται αναλυτικά οι ενέργειες όλων των φορέων και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περιπτώσεις επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πιστεύω ακράδαντα, ότι απαγορεύσεις και η επιβολή μέτρων, είναι λιγότερο δραστικές και αποτελεσματικές από την ίδια τη συνείδηση των συμπολιτών μας, στην οποία ποντάρουμε για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να περιορίσουμε τη χρήση τζακιών και σομπών, ιδιαίτερα τις ημέρες άπνοιας και υψηλής υγρασίας που γίνεται αντιληπτό από όλους, ότι το πρόβλημα είναι οξυμένο.

Βέβαια, εδώ ανοίγει και μια άλλη διάσταση, που αφορά στο κράτος και την κεντρική κυβέρνηση που οδηγεί τον κόσμο στην καύση ξύλου από τη στιγμή που αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου συμπαρασύροντας και την τιμή του φυσικού αερίου, την ώρα μάλιστα που οι συμπολίτες μας βιώνουν τις επιπτώσεις και τις συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Άρα λοιπόν πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να θεσπιστεί κάποια ειδική μέριμνα και ειδική μεταχείριση για περιοχές που επιβαρύνονται με επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το