Κατηγορίες: Πολιτική

Η ύφεση εξαπλώνεται στην Ευρώπη

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat την Τρίτη έδειξαν ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,2% έναντι του πρώτου τριμήνου, όταν είχε παραμείνει αμετάβλητο. Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,4%. Στο πρώτο τρίμηνο, το ΑΕΠ δεν είχε σημειώσει μεταβολή έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011.
Τεχνικά, η ύφεση ορίζεται ως δύο συνεχόμενα τρίμηνα μείωσης του ΑΕΠ.
Σε ό,τι αφορά την ΕΕ των «27», σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε παραμείνει αμετάβλητο.Σε ετήσια βάση, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2%, ενώ το πρώτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,1%.
Σήμερα επίσης ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούνιο.
Συγκεκριμένα, το βιομηχανικό προϊόν μειώθηκε στην Ευρωζώνη κατά 0,6% έναντι του Μαΐου, όταν είχε αυξηθεί κατά 0,9%. Στην ΕΕ, υποχώρησε κατά 0,9%, ενώ στο α΄τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 0,8%.

Νωρίτερα ανακοινώθηκαν στοιχεία για τις οικονομίες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Οριακά χαμηλότερη από την προβλεπόμενη ήταν τελικώς η επιβράδυνση που σημείωσε η γερμανική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, επεκτάθηκε κατά 0,3% έναντι του προηγούμενου τρίμηνου, έναντι προβλέψεων για 0,2%. Σε ετήσια βάση, το γερμανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5%.
«Οι εξαγωγές αναπτύχθηκαν λίγο ταχύτερα από τις εισαγωγές. Επιπλέον, στην εθνική αγορά η ιδιωτική καθώς και η δημόσια δαπάνη ήταν λίγο υψηλότερη από το προηγούμενο τρίμηνο», ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την γαλλική, το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου τριμήνου, ενώ οι οικονομολόγοι προέβλεπαν πτώση κατά 0,1%.. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο τρίμηνοι μηδενικής ανάπτυξης, ενώ η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας προβλέπει μικρή συρρίκνωση του ΑΕΠ για το τρίτο τρίμηνο.

Ως αποτέλεσμα η γαλλική οικονομία διέφυγε την είσοδό της σε ύφεση, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Το Εγχώριο Ακαθάριστο Προϊόν (ΑΕΠ) της Φινλανδίας συρρικνώθηκε κατά 1% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, έναντι του επιπέδου στο οποίο είχε διαμορφωθεί το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Φινλανδικού Ινστιτούτου Στατιστικής. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ της Φινλανδίας υποχώρησε κατά 0,3%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, το οποίο αναμένεται να δημοσιοποιήσει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας της χώρας στις 5 Σεπτεμβρίου. Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα βασίζονται σε μηνιαίους δείκτες, που οποίοι δεν προσφέρουν αναλυτική πληροφόρηση σχετικά με τους διαφόρους συντελεστές τους.

Κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Φινλανδίας είχε καταγράψει άνοδο 0,8% ενώ για το σύνολο του 2011 η ανάπτυξή της ανήλθε σε 2,9%.


Επιδεινώθηκε η ύφεση τ
ης κυπριακής οικονομίας

Επιδεινώθηκε η ύφεση στην Κύπρο το δεύτερο τρίμηνο του 2012, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία για το ΑΕΠ που δημοσίευσε την Τρίτη η στατιστική υπηρεσία της χώρας.  Η κυπριακή οικονομία συρρικνώθηκε -για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο- κατά 2,3% σε ετήσια βάση και 0,8% σε τριμηνιαία. Η μείωση του ΑΕΠ ήταν σχεδόν τόσο υψηλή όσο και στο τρίτο τρίμηνο του 2011, όταν είχε καταστραφεί σε έκρηξη η μεγαλύτερη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της Μεγαλονήσου.
Συγκεκριμένα, σημειώθηκε πτώση της παραγωγής στις κατασκευές, τη μεταποίηση, το εμπόριο και τις μεταφορές. Αντίθετα, στον τουρισμό και τον τραπεζικό κλάδο παρατηρήθηκε επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας.
Στο πρώτο τρίμηνο, η οικονομία είχε συρρικνωθεί κατά 1,5% και 0,4% αντίστοιχα.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

ΚΗΔΕΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ

Την πολυαγαπημένη μας μητέρα, γιαγιά, αδελφή και θεία ΦΩΤΕΙΝΗ ΖΗΣΟΠΟΥΛΟΥ Ετών 87 κηδεύουμε σήμερα Κυριακή…

16 Ιουνίου 2024

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε 60’’ – Είναι Κυριακή των πατέρων της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου

Παρακολουθήστε το σύντομο βιντεάκι που ετοίμασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.Ιγνάτιος, για την…

16 Ιουνίου 2024

ΚΗΔΕΙΑ ΓΡΑΜΜΑΤΗ ΖΗΜΠΟΥΔΗ

Τη λατρευτή μας μητέρα, αδελφή, γιαγιά, προγιαγιά και θεία ΓΡΑΜΜΑΤΗ ΖΗΜΠΟΥΔΗ Ετών 87 κηδεύουμε σήμερα…

16 Ιουνίου 2024

Σκηνές φαρ ουέστ σε μίνι μάρκετ – Πυροβόλησε τον ιδιοκτήτη και χτύπησε με ρόπαλο δύο υπαλλήλους

Απίστευτες σκηνές σε κατάστημα μίνι μάρκετ στα Χανιά εξελίχθηκαν αργά το απόγευμα του Σαββάτου, με…

15 Ιουνίου 2024

Πέθανε ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Λευτέρης Καλογιάννης – Είχε μείνει στην ιστορία για την κάλπη που άρπαξε το ΄85

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, σε ηλικία 94 ετών, ο πρώην βουλευτής Ιωαννίνων Λευτέρης Καλογιάννης.…

15 Ιουνίου 2024

Κρεμασμένοι ανάποδα σε λούνα παρκ – Για μισή ώρα σε ύψος 30 μέτρων

Για περίπου μισή ώρα έμειναν εγκλωβισμένοι σε ύψος τριάντα μέτρων, αιωρούμενοι ανάποδα, με τα κεφάλια…

15 Ιουνίου 2024