Οικονομία

Η φοροδιαφυγή καλά κρατεί…

  Ανεπάγγελτος με μηδενικό εισόδημα είχε Πόρσε και θυρίδα με πλάκα χρυσού

Ανεπάγγελτος με μηδενικό εισόδημα είχε Πόρσε και θυρίδα με πλάκα χρυσού

Δήλωνε ανεπάγγελτος με μηδενικό εισόδημα και στην κατοχή του βρέθηκε μία Porsche, μηχάνημα τήξης χρυσού, σημαντικές καταθέσεις και θυρίδα με τιμαλφή και πλάκα χρυσού!

Αυτά προκύπτουν από τους ελέγχους που διενέργησε το ΣΔΟΕ Ανατολικής Μακεδονίας σε ιδιώτη, στο σπίτι του οποίου βρέθηκε, επίσης, μηχανή καταμέτρησης χρημάτων και δηλώσεις τρίτων που αφορούσαν σε εξουσιοδοτήσεις για μεταβίβαση οχημάτων. Επίσης από την έρευνα βρέθηκε συμβολαιογραφική πράξη για δωρεά ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της περιοχής του, αξίας 81.000 ευρώ.

Η έρευνα συνεχίζεται με σοβαρές υπόνοιες για τοκογλυφία.

Από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ που διενεργήθηκαν τον Μάρτιο, στο πλαίσιο της πάταξης της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και των ελέγχων των αδήλωτων εισοδημάτων, προέκυψε αδικαιολόγητος πλουτισμός σε 21 γιατρούς του ΕΣΥ, στο νοσοκομείο του Ρίο Πατρών.

Σε δυο περιπτώσεις για τις οποίες περαιώθηκε ο έλεγχος, διαπιστώθηκε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας 873.000 ευρώ στη μια περίπτωση και 67.000 ευρώ στη δεύτερη.

Επίσης, διαπιστώθηκε από το ΣΔΟΕ Αττικής ότι, πλαστικός χειρουργός δεν δήλωσε εισοδήματα ύψους 1.906.000 ευρώ που εισέπραξε.

Η Επιχειρησιακή Διεύθυνση ΣΔΟΕ Αθηνών διεξάγει έρευνες για αιρετά πρόσωπα της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες βρίσκονται στην φάση της επεξεργασίας τραπεζικών δεδομένων. Επίσης διερευνά υπόθεση, κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας, για φυσικά πρόσωπα που αγοράζουν χρυσό από Τράπεζες.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι, βάσει Εισαγγελικών παραγγελιών, για την διερεύνηση τυχόν αδικημάτων φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες:

-Λίστα Ελλήνων καταθετών, στο κατάστημα της τράπεζας HSBC Γενεύης (Λίστα Λαγκάρντ)

-Ακίνητα Ελλήνων στην αλλοδαπή,

-Καταθέσεις Ελλήνων στο Λουξεμβούργο και

-Αποστολές άνω των 100.000 ευρώ εμβασμάτων στο εξωτερικό, με λήψη στοιχείων από Τράπεζες, προκειμένου να προσδιορισθεί η βάσει ελέγχου περιουσία και να συγκριθεί με τα δηλωθέντα εισοδήματα.

Επίσης συνεχίζεται ο έλεγχος πόθεν έσχες σε φυσικά πρόσωπα και εταιρείες OFF SHORE, με άνοιγμα λογαριασμών στα πιστωτικά ιδρύματα και μεταβίβαση ακινήτων από OFF SHORE εταιρείες σε φυσικά πρόσωπα.

Εν τω μεταξύ κίνητρα για την υποβολή ειλικρινών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ μελετά το υπουργείο Οικονομικών. Έγγραφο που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη και διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 29 Μαρτίου, αναφέρει ότι «το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την αλλαγή του συστήματος καταβολής του ΦΠΑ που οφείλεται με περιοδική δήλωση με σκοπό την παροχή κινήτρων για υποβολή ειλικρινών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ, ακόμη και στην περίπτωση που ο υπόχρεος δεν είναι σε θέση να καταβάλλει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού».

Ο υφυπουργός επισημαίνει ότι «με την υφιστάμενη διαδικασία προβλέπεται η δυνατότητα υποβολής της εμπρόθεσμης μόνο περιοδικής δήλωσης ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι κατά την υποβολή καταβάλλεται τουλάχιστον το 40% του οφειλόμενου φόρου και καταβολή του υπολοίπου προσαυξημένου κατά 2% σε δύο δόσεις, ενώ για τις εκπρόθεσμες δηλώσεις απαιτείται η καταβολή του συνόλου του οφειλόμενου φόρου».

Το έγγραφο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά η οποία είχε ζητήσει να μην προχωρήσουν χωρίς διάλογο αλλαγές που, κατά πληροφορίες, προωθούνται στο σύστημα απόδοσης ΦΠΑ και προβλέπουν την κατάργηση των τριών δόσεων για την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου, την αντικατάστασή τους με εφάπαξ καταβολή και κατάργηση των διακανονισμών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το