Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Η τεχνογνωσία, το «όπλο» για την άντληση πόρων

Ο νέος πρύτανης του Π.Θ. Γιάννης Μεσσήνης μιλά στη «Θ» για τις άμεσες προτεραιότητες
Ο νέος πρύτανης του Π.Θ. Γιάννης Μεσσήνης μιλά στη «Θ» για τις άμεσες προτεραιότητες

Εξωστρέφεια, διάχυση της τεχνογνωσίας στην τοπική κοινωνία, συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς, με στόχο την άντληση πόρων που θα δώσουν «ανάσα» στην οικονομική ασφυξία του τοπικού Ακαδημαϊκού Ιδρύματος, είναι μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γιάννη Μεσσήνη. Τα οικονομικά ζητήματα είναι αυτά που θα απασχολήσουν άμεσα την Πρυτανική Αρχή, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος.

 Ελάχιστες ημέρες μετά την ανάδειξη του νέου πρύτανη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο Μεσσήνης, ενημερώνεται για όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στο τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα. Ο ίδιος έχει κάνει λόγο για την ανάγκη βιωσιμότητας του Πανεπιστημίου που περνάει και μέσα από την οικονομική του κατάσταση.

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ανοίγεται στη νέα εποχή με ανοικτά αρκετά ζητήματα, όπως οι κρατικοί πόροι, που διαρκώς μειώνονται, το σχέδιο «Αθηνά» μέσω του οποίου απέκτησε και ένα επιπλέον Τμήμα το «Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοιατρική» της Λαμίας από το πρώην Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδας.

Ο κ. Μεσσήνης, νυν Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας και καθηγητής του Τμήματος Ιατρικής, ξεκαθαρίζει πρώτα απ’ όλα, πως θα υπάρχει αρμονική συνεργασία και επικοινωνία με τους αντιπρυτάνεις που θα οριστούν σύντομα, το εκλεγμένο Συμβούλιο Διοίκησης, τη Σύγκλητο και τα μέλη ΔΕΠ.

Γιατί εκτιμά πως με πνεύμα συνεργασίας μπορούν να προωθηθούν και να επιλυθούν τα προβλήματα του Ιδρύματος. Παράλληλα ξεκαθαρίζει πως όλες οι πόλεις, όπου βρίσκονται Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, θα έχουν ισότιμη αντιμετώπιση.

Το οικονομικό

Ο νέος πρύτανης εκτιμά πως το πιο άμεσο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι το οικονομικό, καθώς η χρηματοδότηση είναι περιορισμένη τα τελευταία 2-3 χρόνια. Το Πανεπιστήμιο έχει δεχθεί σημαντικές περικοπές, με συνέπεια να μην είναι εύκολη η υλοποίηση του προϋπολογισμού. Τα λειτουργικά έξοδα έχουν ήδη καλυφθεί, αλλά παράλληλα θα πρέπει να καλυφθούν και οι ανάγκες του Ιδρύματος.

Ο ίδιος τονίζει πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει τις επαφές και τις πιέσεις προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υπάρξει μια περαιτέρω οικονομική ενίσχυση του Πανεπιστημίου.

Η εξωστρέφεια

Ο νέος νόμος δίνει το δικαίωμα στα ΑΕΙ να αναζητήσουν πόρους και από άλλες πηγές χρηματοδότησης, πέραν των κρατικών, αλλά και να αξιοποιηθούν κληροδοτήματα, να γίνει αποδοχή δωρεών.

Ο πρύτανης υπογραμμίζει πως το Πανεπιστήμιο δεν έχει κληροδοτήματα και θα πρέπει να στηριχθεί στη χρηματοδότηση του υπουργείου. «Από κει και πέρα, όμως δημιουργούνται τάσεις απελευθέρωσης των ΑΕΙ στην αγορά. Θα πρέπει να στραφούμε στην κοινωνία, να αναδείξουμε την τεχνογνωσία και την έρευνα σε εξωστρεφείς προσανατολισμούς, να συνεργαστούμε με τους παραγωγικούς φορείς για άντληση πόρων».

Και βέβαια πέρα από το οικονομικό ο νέος πρύτανης έχει σημειώσει κατά κόρον τα θέματα της ανέγερσης πανεπιστημιακών κτιρίων.

Το σχέδιο «Αθηνά»

Το σχέδιο «Αθηνά» δεν άφησε ανεπηρέαστο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το οποίο απέκτησε ένα 17ο Τμήμα, «Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοιατρική» από τη Λαμία, όπου και εκεί θα λειτουργεί.

«Με το σχέδιο «Αθηνά» που ανακοινώθηκε πριν λίγες ημέρες, επέρχονται μεταβολές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ευτυχώς για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

δεν υπάρχουν σημαντικές μεταβολές στη χωροταξία και το μέγεθος, δηλαδή να χάσουμε κάποιο Τμήμα. Αντίθετα το τοπικό Ακαδημαϊκό Ίδρυμα απέκτησε ακόμη ένα Τμήμα από τη Λαμία. Αυτό αφενός είναι πλεονέκτημα γιατί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μεγαλώνει, αφετέρου είναι μειονέκτημα, γιατί μεγαλώνει η διασπορά των Τμημάτων. Το συγκεκριμένο Τμήμα της Λαμίας έχει μικρό αριθμό μελών ΔΕΠ, ενώ με το σχέδιο «Αθηνά» γίνεται και Σχολή Θετικών Επιστημών. Είναι λίγο περίεργο το όλο ζήτημα και θα δούμε, τι θα κάνουμε» επισημαίνει για το θέμα ο πρύτανης.

Το πρόβλημα όμως που ανέκυψε με το σχέδιο «Αθηνά», είναι ο μεγάλος αριθμός εισακτέων που δίνει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, γύρω στους 2.600, από 1.500 πέρυσι, αν και το υπουργείο Παιδείας κάνει λόγο προς το παρόν για προτεινόμενο αριθμό.

«Υπάρχουν μεταβολές στον αριθμό των φοιτητών με αύξηση των εισακτέων.

Για το δικό μας Πανεπιστήμιο ίσως να μην είναι καλό αυτό, γιατί δεν υπάρχουν μέλη ΔΕΠ για εκπαίδευση των φοιτητών, ενώ μπορεί να έχουμε προβλήματα για την εκπαίδευση και τις αίθουσες διδασκαλίας» σημείωσε ο Πρύτανης.

Πρύτανης και γιατρός

Εκτός από σημαντικός ακαδημαϊκός, ο κ. Μεσσήνης είναι ένας από τους πιο καταξιωμένους γιατρούς διευθύνοντας τη Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας και έχοντας πολύχρονη εμπειρία στα θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του προκατόχου του ο κ. Μεσσήνης επισημαίνει πως εκτός από τα καθήκοντά του ως πρύτανης, θα συνεχίσει να ασκεί και τα ιατρικά-κλινικά του καθήκοντα.

Εξάλλου η αγάπη για το Πανεπιστήμιο και την ιατρική δεν μπορεί να μπει στη ζυγαριά.

Υποχρέωση

Σε μια περίοδο που τα ζητήματα του Πανεπιστημίου είναι αυξημένα, είναι φυσικό να αναρωτηθεί κανείς, πώς ένας ακαδημαϊκός με ήδη καταγεγραμμένη εμπειρία, αποφασίζει να εμπλακεί στο ανώτερο αξίωμα ενός ΑΕΙ, αυτό του πρύτανη και να κληθεί να διαχειριστεί έναν κυκεώνα προβλημάτων.

Ο κ. Μεσσήνης τονίζει πως είναι πανεπιστημιακός πάνω από 30 χρόνια και τον ενδιαφέρει το Πανεπιστήμιο όσο τίποτα περισσότερο. «Αφιέρωσα τη ζωή μου σ’ αυτό και σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιούμαι. Θεωρώ λοιπόν υποχρέωσή μου να συμμετέχω στη διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά από τόσα χρόνια ακαδημαϊκής πορείας» σημειώνει ο ίδιος, ενώ προσθέτει πως ναι μεν ο πρύτανης είναι μονοπρόσωπο όργανο, αλλά συμμετέχουν και με αποφασιστικό ρόλο και οι αντιπρυτάνεις, το Συμβούλιο Διοίκησης, η Σύγκλητος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το