Πολιτισμός

Η τέχνη «σύμμαχος» της απεξάρτησης

Από εγκαίνια της έκθεσης στο Κέντρο Πληροφόρησης «Δίαυλος»
Από εγκαίνια της έκθεσης στο Κέντρο Πληροφόρησης «Δίαυλος»

Εγκαινιάστηκε χθες έκθεση φωτογραφίας στο Κέντρο Πληροφόρησης Νέων Βόλου «Δίαυλος» με τίτλο «Η τέχνη της φωτογραφίας στην απεξάρτηση» με έργα των ατόμων που συμμετέχουν στα προγράμματα των θεραπευτικών κοινοτήτων του ΚΕΘΕΑ στην Ελλάδα, που φέτος συμπληρώνουν τα 30 χρόνια λειτουργίας τους, δράση που συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχή εξέλιξη της θεραπείας ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ευκαιρία επικοινωνίας των χρηστών με την κοινωνία στην οποία και θα επανενταχθούν.

Στην περιοχή της Μαγνησίας δραστηριοποιείται το θεραπευτικό πρόγραμμα ημερήσιας φροντίδας ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, το οποίο απευθύνεται σε έφηβους και ενήλικες χρήστες ουσιών και τις οικογένειές τους. Μιλώντας στη «Θ» ο κ. Ξενοφώντας Σελπεσάκης, υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ, σχετικά με την επίδραση και τη σημασία, τόσο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όσο και της Τέχνης στα συγκεκριμένα προγράμματα σημείωσε πως τέτοιου είδους δράσεις συμβάλλουν θετικά στη διαδικασία της απεξάρτησης καθώς τα άτομα που συμμετέχουν σε αυτή έχουν «τη δυνατότητα να γνωρίσουν νέους, δημιουργικούς κόσμους, να ανακαλύψουν δεξιότητες που δεν γνώριζαν πως είχαν, να τονώσουν την αυτοπεποίηθησή τους, αλλά και να πολεμούν τους «δαίμονές» τους καθώς μπορούν να δουν ό,τι τους απασχολεί με ένα άλλο μάτι, να το εκφράσουν, να το συζητήσουν, να προχωρήσουν παραπέρα…», ενώ για την τέχνη της φωτογραφίας ειδικότερα προσθέτει πως «όπως η φωτογραφία έχει το αρνητικό της, που μετά γίνεται θετικό, έτσι και οι εκθέτες από τη μια μπορούν να γνωρίσουν βαθύτερα το αρνητικό κομμάτι της δικής τους ιστορίας και να το μετατρέψουν σε θετικό, εκφράζοντας τα δημιουργικά κομμάτια του εαυτού τους, ανακαλύπτοντας  έτσι έναν άλλο τρόπο ζωής». Το τοπικό θεραπευτικό πρόγραμμα, που δεν εκθέτει φωτογραφίες καθώς δεν υπάρχει η αντίστοιχη ομάδα, σε καθημερινή βάση και σε όλες τις φάσεις του παρακολουθούν συνολικά 50 άτομα (και 120 γονείς). Κάποια από αυτά και σε ό,τι αφορά στην κατάρτισή τους παρακολουθούν μαθήματα Λυκείου, με στόχο το απολυτήριο, τέσσερα σπουδάζουν σε ΙΕΚ αρτοζαχαροπλαστικής και κάποια παρακολουθούν μαθήματα εικαστικών, μουσικής, τάε κβοντό κ.ά. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τα μέλη του προγράμματος ετοιμάζουν συναυλία με γνωστό τραγουδιστή, αλλά και παρέμβαση μέσα στην πόλη, με στόχο την επικοινωνία τους με την τοπική κοινωνία.

 Προς τα έξω

Στην έκθεση εκτίθενται 24 φωτογραφίες με το θέμα «Tattoo», του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ (η πρώτη θεραπευτική κοινότητα για χρήστες ουσιών στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 1983 Θεσσαλονίκη), 30 φωτογραφίες από το ΚΕΘΕΑ ΕΞΟΔΟΣ (το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ που αναπτύχθηκε στην Περιφέρεια – Λάρισα) και 23 από το ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ (το πρώτο θεραπευτικό πρόγραμμα που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του Σωφρονιστικού Συστήματος στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στα σωφρονιστικά καταστήματα της Αττικής και στον Ελαιώνα Θηβών). Η κ. Ειρήνη Τσαλέρα, προσωπικό εκπαίδευσης του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, μίλησε στη «Θ» για τις φωτογραφίες που παρουσιάζονται και που τις «τράβηξαν» «γυναίκες της κοινότητας, μέσα στη φυλακή, μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο, με λίγες παραστάσεις, με τη βοήθεια εθελόντριας φωτογράφου. Μέσα από τη διαδικασία αυτή έμαθαν την ομαδικότητα, τη συνεργασία, απέκτησαν αυτοπεποίθηση και φωνή και κυρίως έμπνευση, κάτι που στο πλαίσιο της θεραπείας της βοήθησε να πιστέψουν στον εαυτό τους, να γνωρίσουν και να δουν με διαφορετικό μάτι η μία την άλλη, να αναπτύξουν αισθήματα αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης και μέσω της έκθεσης τους στο κοινό να ενώσουν τα χέρια τους με την κοινωνία, να στείλουν προς τα έξω τη δική τους φωνή». Την έκθεση διοργανώνουν η Φωτογραφική Ομάδα του «Διαύλου» της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – Δη.Πε.Θε. του Δήμου Βόλου, σε συνεργασία με το θεραπευτικό πρόγραμμα ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ. Θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 έως τις 21:00 και θα διαρκέσει έως τις 11 Απριλίου.  Δανάη Πίκουλα

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το