Πολιτισμός

Η συμβολή των Μικρασιατών στην Επανάσταση του ’21

Παρουσιάζεται σήμερα το βιβλίο του Τάκη Σαλκιτζόγλου

Ο Σύλλογος Μικρασιατών «Το Εγγλεζονήσι» και ο Δήμος Βόλου θα παρουσιάσουν το βιβλίο του Τάκη Σαλκιτζόγλου «Η Μικρά Ασία στην Επανάσταση του 1821. Η συμβολή των Μικρασιατών στον εθνικό αγώνα». Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι κ.κ. Νικόλαος Ιντζεσίλογλου, καθηγητής Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Βικέτος, εκπαιδευτικός, γεν. γραμματέας της «Ενώσεως Σμυρναίων Αθηνών» και ο συγγραφέας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 7:30 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Ιωνίας, πλαισιωμένη με τραγούδια Μικράς Ασίας από την κ. Ελένη Βαφειάδου και τις αδελφές Κυριακή και Σταυρούλα Συμιακάκη. Θα τις συνοδεύσει στο πιάνο ο μουσικολόγος Κωνσταντίνος Νικολόπουλος και την όλη εκδήλωση θα συντονίσει η εκπαιδευτικός Ζέτα Ιωαννίδου.

Ο Τάκης Α. Σαλκιτζόγλου είναι δικηγόρος Αθηνών και παράλληλα ασχολείται με έρευνες μικρασιατικού ενδιαφέροντος. Είναι συγγραφέας του βιβλίου «H Σύλλη του Ικονίου» καθώς και σημαντικού αριθμού άρθρων και μελετών σχετικών με την ιστορία της πέραν του Αιγαίου κοιτίδας του Ελληνισμού.

Αξιοποιώντας  πλούσιο αρχειακό υλικό ο συγγραφέας δείχνει  πως οι ελληνικοί πληθυσμοί της Μικράς Ασίας, τόσο εκείνοι του Αϊβαλιού, της Σμύρνης, της Μαγνησίας και της Νέας Εφέσου, όσο και εκείνοι του Πόντου, της Καππαδοκίας και των άλλων περιοχών του εσωτερικού της χερσονήσου, ανταποκρίθηκαν ενεργά στο εθνικοαπελευθερωτικό κάλεσμα λαμβάνοντας μέρος στην προετοιμασία του Αγώνα, υπομένοντας τα αντίποινα των Οθωμανών και δίνοντας το παρών στα πεδία των μαχών. Το βιβλίο κλείνει ένας μεγάλος κατάλογος με ονόματα Μικρασιατών Αγωνιστών που ο συγγραφέας ανέσυρε από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους και εκτενή βιβλιογραφία, ελληνική και ξένη.

Η συγγραφέας Μάρω

Δούκα στη «Χάρτα»

Αύριο στις 8:30 μ.μ. στο βιβλιοπωλείο ΧΑΡΤΑ (Σκενδεράνη 16Β, Βόλος, τηλ: 2421033250) το αναγνωστικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά και να συνομιλήσει με τη συγγραφέα Μάρω Δούκα με αφορμή το τελευταίο της βιβλίο «Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ» (εκδόσεις Πατάκη). Η εκδήλωση γίνεται με την υποστήριξη του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου.

Γιατί η γερμανική κατοχή στα Χανιά παρατάθηκε μέχρι τον Μάιο του 1945;

Και τι μπορεί να σημαίνει ότι η πόλη για δυο μήνες περίπου, από τον Μάιο ως τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς, βρέθηκε υπό αγγλογερμανική κατοχή;

Η Μάρω Δούκα γεννήθηκε το 1947 στα Χανιά. Από το 1966 ζει στην Αθήνα. Έχει τελειώσει το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει τιμηθεί με το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου για το μυθιστόρημα «Η αρχαία σκουριά», με το Β΄ Κρατικό Βραβείο για το μυθιστόρημα Η πλωτή πόλη και με το Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα «Αθώοι και φταίχτες». Για το ίδιο μυθιστόρημα τιμήθηκε επίσης με το Βραβείο Balkanika. Άλλα της βιβλία: Η πηγάδα. Κάτι άνθρωποι (νουβέλες), Που΄ναι τα φτερά (νουβέλα), Καρέ Φιξ (διηγήματα), Οι λεύκες ασάλευτες (μυθιστόρημα), Εις τον πάτο της εικόνας (μυθιστόρημα), Ο πεζογράφος και το πιθάρι του (κείμενα), Ένας σκούφος από πορφύρα (μυθιστόρημα), Ουράνια μηχανική (μυθιστόρημα), Τα μαύρα λουστρίνια (πεζογράφημα). Διηγήματα και μυθιστορήματά της έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το