Πολιτισμός

Η Πόλη του «’55»

 

Το μαύρο Σεπτέμβρη του ’55 στην Πόλη περιγράφει στο νέο του μυθιστόρημα ο Θωμάς Κοροβίνης

Στο νέο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη – Το Μάρτιο η παρουσίαση στο Βόλο

«Ζώντας με τους Πολίτες βίωσα εμμέσως την τραυματική, αξεπέραστη εμπειρία του μαύρου Σεπτέμβρη του ’55. Ένιωθα προσωπικό καθήκον να γράψω κάτι γι’ αυτό το κορυφαίο γεγονός – που είναι μια πληγή στην καρδιά του γένους – και που θα μπορούσε ίσως να μείνει στη λογοτεχνία» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο συγγραφέας Θωμάς Κοροβίνης με αφορμή την κυκλοφορία του τελευταίου μυθιστορήματός του «’55», που ήδη έχει ξεκινήσει το ταξίδι του στην Ελλάδα. Στο Βόλο αναμένεται να παρουσιαστεί το Μάρτιο σε μια εκδήλωση που θα συνδυάζει και συναυλία του συγγραφέα με τη Λιζέτα Καλημέρη.

Ο Θωμάς Κοροβίνης γεννήθηκε το 1953 στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης και είναι φιλόλογος στη Μέση Εκπαίδευση. Από το 1988 έως το 1996 έζησε στην Κωνσταντινούπολη, υπηρετώντας στο Ζάππειο και το Κεντρικό Παρθεναγωγείο της. Εδώ και χρόνια ερευνά πτυχές του ελληνικού και του τουρκικού λαϊκού πολιτισμού καθώς και τις σχέσεις μεταξύ τους.

Στο νέο του μυθιστόρημα «΄55» κεντρική ηρωίδα είναι η Μαρίκα η Ταταυλιανή, μια Πολίτισσα κυρά, λογία μα και μποέμισσα, που μέσα από τη μακρά αφήγηση του βίου της, αναφέρεται παράλληλα, άλλοτε περιληπτικά κι άλλοτε διεξοδικά, σε περιστατικά και σε πρόσωπα, με έμφαση στην κοινωνική ζωή των Ρωμιών και των Τούρκων και στις μεταξύ τους σχέσεις, αλλά και συμπολιτών της που ανήκουν σε άλλες μειονοτικές ομάδες, οι οποίες συνδιαμορφώνουν την ανθρωπογεωγραφική ταυτότητα της Πόλης του περασμένου αιώνα. Ο λόγος της διακόπτεται συχνά από σπαρακτικά ιντερμέδια της διαταραγμένης μνήμης της που είναι στοιχειωμένη απ’ τα ανεπούλωτα τραύματα της συνταρακτικής για την πολίτικη ομογένεια – μα και για όλη τη Ρωμιοσύνη – εποχής του προσχεδιασμένου τουρκικού πογκρόμ του Σεπτεμβρίου του 1955 εναντίον κάθε ρωμαίικου στοιχείου, το οποίο – με τη συνεπικουρία και άλλων μέτρων που είχαν προηγηθεί ή ακολούθησαν τα Γεγονότα – οδήγησε στη συρρίκνωση της ελληνορθόδοξης κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

 

Συγγραφή και μουσική

Ο Θωμάς Κοροβίνης, που από το 2009, στις αρχές του καλοκαιριού, οργανώνει στο κτήμα του στα Λεχώνια Πηλίου μια βραδιά πανελλήνιας συνάντησης συγγραφέων και αναγνωστών της νεοελληνικής λογοτεχνίας, με τη συμμετοχή μουσικών συγκροτημάτων, είναι επίσης συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής λαϊκών τραγουδιών. Συχνά παρουσιάζει συναυλίες με το δικό του ρεπερτόριο ή με θέματα του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού.

Για την Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, στις 21.00, έχει προγραμματιστεί η παρουσίαση του «’55» στα Λαδάδικα της Θεσσαλονίκης με ομιλητές τους Θοδωρή Γκόνη, Μαριάννα Κορομηλά, Λέων Ναρ, Άσπα Χασιώτη και με μια μεγάλη συναυλία – δοξαστικό στην Πόλη – να ακολουθεί, με συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών συνθετών και ερμηνευτών όπως οι: Νίκος Γεωργάκης, Παντελής Θεοχαρίδης, Λιζέτα

Καλημέρη, Αντρέας Καρακότας, Γιώργος Καζαντζής, Κυριάκος Καλαϊτζίδης,

Κυριάκος Γκουβέντας, Λάζαρος Χαριτίδης, Σταύρος Κρομμύδας κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Βόλο η παρουσίαση του βιβλίου προγραμματίζεται, υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου σε οργάνωση της Αίγλης Δημόγλου, για την Κυριακή 24 Μαρτίου, παραμονή της εθνικής γιορτής, με μια συναυλία με τη Λιζέτα Καλημέρη και το συγγραφέα. Το μυθιστόρημα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγρα (449 σελ.).

Δανάη Πίκουλα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το