Πολιτισμός

Η παλιά σχολική τάξη

ΑΘΑΝΑΣΑΚΕΙΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έκθεση με τίτλο «Μη διακόπτετε το μάθημα…», μια βιωματική ξενάγηση σε σχολική τάξη με αντικείμενα και ενθύμια από τη σχολική ζωή πριν και μετά το 1960, εγκαινιάζεται σήμερα Σάββατο 18 Μαΐου και ώρα 20.30 στο Παλιό Τελωνείο Νέας Αγχιάλου. Πρόκειται για εκδήλωση ενταγμένη στον κύκλο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, που διοργανώνει η Διεύθυνση Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει η σκηνογράφος Ιωάννα Τουλούπη, που αξιοποιώντας τις συλλογές του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας (ΔΗ.Κ.Ι.), «στήνει» μια παλιά τάξη όπου ζωντανεύουν αναμνήσεις της ανέμελης παιδικής ηλικίας και ο επισκέπτης ξαναγίνεται μαθητής και συμμετέχει σε ένα συμβολικό μάθημα. Μια πρωτότυπη προσέγγιση στις διαφορές και ομοιότητες της σχολικής ζωής του σήμερα και του χθες.

Η έκθεση «Μη διακόπτετε το μάθημα…» παρουσιάζει μια σειρά αντικειμένων (θρανία, πίνακας, έδρα, εποπτικά μέσα, τετράδια, βιβλία, κάδρα, ποδιές και πηλίκια, πλάκες και κονδύλια, χειροποίητα παιχνίδια, χάρακες και διαβήτες, αριθμητήρια και άλλα βοηθήματα, χάρτες κι ενημερωτικές πινακίδες), που δεν έλειπαν από καμιά σχολική τάξη παλιότερων εποχών και είχαν το καθένα το δικό του ιδιαίτερο ρόλο στην ιστορία της ελληνικής εκπαίδευσης.

Όλο το υλικό της έκθεσης ανήκει στις συλλογές του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου (ΔΗ.Κ.Ι.) και προέρχεται από το αρχείο του Εργαστηρίου Ιστορίας της Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το οποίο δώρισε ο ομότιμος καθηγητής Χαράλαμπος Χαρίτος και από το παλιό βιβλιοχαρτοπωλείο στο Βόλο του Διονύση Μπαλατσούκα.

Η περιοδική αυτή έκθεση στο χώρο του Παλιού Τελωνείου στη Νέα Αγχίαλο έρχεται σε συνέχεια της προ διετίας έκθεση της συλλογής της οικογένειας Θεοχαράκη και στόχο έχει αφενός την αξιοποίηση ενός ιστορικού χώρου της Νέας Αγχιάλου, το Παλιό Τελωνείο, αφετέρου την ευαισθητοποίηση σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς των κατοίκων της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό έως την Κυριακή 26 Μαΐου (Κυριακές 11.00 – 13.00, Δευτέρα 19.00 – 21.00, Τρίτη έως Παρασκευή 18.30 – 20.30), ενώ για τα σχολεία η διάρκειά της παρατείνεται έως την Παρασκευή 31 Μαΐου. Τα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας μπορούν να συνδυάσουν την επίσκεψη στην έκθεση με επίσκεψη και στην κοντινή βιβλιοθήκη «Κώστας Βάρναλης» και να προγραμματίσουν το ραντεβού απευθυνόμενοι στα γραφεία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών στα τηλέφωνα 2421039644, 2421021664.

 

Ελεύθερη είσοδος στα Μουσεία

Επίσης σήμερα, Διεθνή Ημέρα Μουσείων, θα είναι ανοικτά με ελεύθερη είσοδο τα Μουσεία:

Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας του Πηλίου, Μακρινίτσα 11.00-14.30, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Πορταριάς 11.00-14.30, Εκθετήριο-Παραδοσιακό Ελαιοτριβείο «Χατζηγιάννη», Κατηχώρι 11.00-13.00, Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, Νέα Ιωνία (Χρ. Λούλη 33) 11.00-13.00, Μουσείο – Πινακοθήκη Χρυσούλας Ζώγια 11.00-13.00, Κέντρο Πολιτισμού – πρώην οικία Παπαθεολόγου, Σταγιάτες 11.00-13.00, Λαογραφικό Μουσείο Δράκειας 11.00-13.00.

Επίσης, το πρωί της ίδιας ημέρας στο διευρυμένο Δήμο Βόλου θα είναι ανοικτά τα ιδιωτικά Μουσεία «Διεθνές Κέντρο Κεραμικής» οικ. Β. Ανετόπουλου στο Μαλάκι και το λαογραφικό Μουσείο του Γ. Διονυσίου «Το αλέτρι» στη Νέα Αγχίαλο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το