Photo Gallery, Πολιτισμός

Η Ν. Ιωνία άλλοτε και τώρα

Έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού από το 1ο Γυμνάσιο

Η πολιτιστική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου θα παρουσιάσει την Τετάρτη 8 Ιουνίου στις 8:00 μ.μ. στο «Μεταξουργείο» το πρόγραμμα Τοπικής Ιστορίας «Η Νέα Ιωνία άλλοτε και τώρα».

Στα πλαίσια της συνεργασίας του σχολείου με την τοπική κοινωνία, στην παρουσίαση του προγράμματος θα συμμετάσχει η Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών «Ίωνες» με χορούς των πατρίδων της ψυχής και έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού από την οδοιπορία των προσφύγων στη Νέα Ιωνία. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη όλων των πατέρων και των προπατόρων που προέρχονται από τις πέραν του Αιγαίου πατρίδες και ρίζωσαν σ’ αυτή τη γη.

Το πρόγραμμα «Η Νέα Ιωνία άλλοτε και τώρα», όπως τονίζει η κ. Κατερίνα Βεκλίδου, φιλόλογος, συντονίστρια του προγράμματος έχει ως θέμα τη γέννηση της πόλης Νέας Ιωνίας, τη ζωή και τις δραστηριότητες των κατοίκων της, στο παρελθόν και σήμερα. Η πόλη κτίστηκε στην περιοχή του Ξηροκάμπου και υπήρξε ένας από τους τόπους καταφυγής του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Το πρόγραμμα αυτό ξεκίνησε το έτος 2005 από την πολιτιστική ομάδα του σχολείου μας. Οι συμμετέχοντες μαθητές μας υπό την καθοδήγηση των καθηγητών τους περπάτησαν ώρες πολλές, φωτογραφίζοντας τις γειτονιές της Νέας Ιωνίας και παίρνοντας συνεντεύξεις ακόμη και από πρόσφυγες πρώτης γενιάς που τους μίλησαν με καημό για τις πατρίδες που άφησαν.

Στόχος της εκ νέου παρουσίασης του προγράμματος «Η Νέα Ιωνία άλλοτε και τώρα» είναι να ευαισθητοποιηθούν και οι σημερινοί μαθητές μας στο θέμα της ιστορίας της πόλης μας και να γνωρίσουν την προσφορά των Μικρασιατών στην ανάπτυξη και στον πολιτισμό. Να μάθουν πώς οι πρόσφυγες την έκτισαν πέτρα- πέτρα, πώς στέγασαν τις οικογένειες τους σε μονοκάμαρα σπίτια, πώς τα μετέτρεψαν σε παλατάκια με τον ιδρώτα και το μεράκι τους. Επίσης να δοθεί η ευκαιρία στην τοπική κοινωνία να παρακολουθήσει την εργασία αυτή, όπως επανειλημμένα ζήτησε.

Οι εικόνες που θα προβληθούν σε συνδυασμό με αποσπάσματα λογοτεχνικών κειμένων αναφέρονται στη ζωή, στον πολιτισμό και στις αξίες των Ελλήνων της Μικρασίας (Κωνσταντινούπολης, Πόντου, Παραλίων, Καππαδοκίας), καθώς και στον αγώνα τους να επιβιώσουν και να δημιουργήσουν μετά την Καταστροφή και την Ανταλλαγή.

Η μουσική επένδυση των κειμένων της βιντεοταινίας οφείλεται στην ευγενική προσφορά των κ.κ. Ανδρέα και Παύλου Κατσιγιάννη.

Οι μαθητές που θα μας διαβάσουν τα κείμενα είναι ο Κωνσταντίνος Σταυρίδης, Θεοφανώ Βαΐτση, Μαριαλένα Ιωάννου.

Υπεύθυνη καθηγήτρια του προγράμματος: Κατερίνα Βεκλίδου, φιλόλογος του 1ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Βόλου.

 

Κύκλος θερινών

εκδηλώσεων

στο Κέντρο Παιδιών

«Βασδέκειο»

 

 

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών «Βασδέκειο» ολοκλήρωσε δυναμικά και δημιουργικά την πρώτη χρονιά λειτουργίας του, φιλοξενώντας πάνω από 150 παιδιά στα χειμερινά καλλιτεχνικά του εργαστήρια.

Το Κέντρο κλείνει τη χειμερινή του σεζόν με γιορτές και εκδηλώσεις και καλεί γονείς και παιδιά να παραβρεθούν και να τις παρακολουθήσουν.

Σήμερα Δευτέρα 6 Ιουνίου: ΚΔΑΠ Βασδέκειο, 18:00.

Συνάντηση γονέων: Απολογισμός χρονιάς, ενημέρωση για νέες εγγραφές, συζήτηση.

Τετάρτη 8 Ιουνίου: ΚΔΑΠ Βασδέκειο, 18:30.

Εγκαίνια έκθεσης εργαστηρίων ζωγραφικής, κεραμικής, υφαντικής, κουκλοθεάτρου, θεατρικών κατασκευών.  Διάρκεια έκθεσης έως Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011, καθημερινά 09:00-13:00 και 17:00-21:00.

Τετάρτη 8 Ιουνίου: ΚΔΑΠ Βασδέκειο, 19:00-20:30.

Βιωματικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά από τα τμήματα υφαντικής, εικαστικών και κινητικών παιγνιδιών.

Πέμπτη 9 Ιουνίου, ΚΔΑΠ Βασδέκειο, 19:00 – 20:30.

Θεατροπαιγνίδια για γονείς και παιδιά από το τμήμα θεατρικού παιγνιδιού.

Τετάρτη 15 Ιουνίου, ΚΔΑΠ Βασδέκειο, 19:00 – 20:30.

Μουσικοθεατρική παράσταση «Ο ποντικός και η θυγατέρα» από τα εργαστήρια μουσικοκινητικής αγωγής, κουκλοθεάτρου και θεατρικού παιγνιδιού. Τη γιορτή θα πλαισιώσει παραδοσιακή ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου Νέας Ιωνίας.

 

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το