Photo Gallery, Αθλητισμός

Η Νίκη στην κορυφή, “βλέπει” άνοδο

Ο Σαμαράς με καρφωτή κεφαλιά διπλασιάζει τα γκολ της Νίκης

Ικανή για σπουδαία πράγματα δείχνει η φετινή Νίκη. Με …κεκτημένη ταχύτητα από τις τελευταίες επιτυχίες ξεπέρασε και το εμπόδιο της Παναχαϊκής κερδίζοντας με 3-1. Χάρη σ’ αυτή την επιτυχία οι «κυανόλευκοι» απολαμβάνουν την άνοδό τους στην κορυφή της Football League.

Ούτε η Παναχαϊκή δεν μπόρεσε να σταματήσει την ανοδική πορεία της Νίκης. Οι Πατρινοί υποκλίθηκαν στην ανωτερότητα της βολιώτικης ομάδας και υποτάχθηκαν με 3-1, αφού με το «καλημέρα» αντιλήφθηκαν ποιος ήταν ο κυρίαρχος της αναμέτρησης.

Σ’ ένα ακόμη εντός έδρας παιχνίδι οι «κυανόλευκοι» εφάρμοσαν με επιτυχία την ίδια συνταγή. Δηλαδή μπήκαν …φουριόζοι στον αγωνιστικό χώρο και δεν άφησαν τους αντιπάλους να πάρουν «ανάσα». Μάλιστα ευτύχησαν να προηγηθούν με 2-0 πριν συμπληρωθούν 11 λεπτά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το ότι αυτό συμβαίνει για τέταρτη συνεχόμενη φορά σε αναμέτρηση εντός έδρας.

Τα τέρματα του Τάσου Κυριάκου στο 6’ και του Δημήτρη Σαμαρά στο 11’ έδωσαν σαφές προβάδισμα στη Νίκη, η οποία από νωρίς μπήκε στη θέση του οδηγού. Κι αν το γκολ του Σαμαρά προήλθε από καλή εκτέλεση φάουλ του Κυριάκου στο πρώτο δοκάρι και καρφωτή κεφαλιά του σκόρερ, το πρώτο ήταν προϊόν της εντολής που είχε δώσει ο Στέλιος Μανωλάς στους παίκτες του.

Στο πρώτο τέταρτο οι γηπεδούχοι πίεσαν ασφυκτικά την Παναχαϊκή. Την περιόρισαν στο μισό γήπεδο, ενώ όποτε έχαναν την μπάλα φρόντιζαν να την επανακτούν άμεσα. Το πρέσινγκ τους ήταν τόσο ασφυκτικό που υποχρέωσε τους φιλοξενούμενους σε λάθη. Για παράδειγμα στο 6ο λεπτό ο Ολίσε κάνει λανθασμένο γύρισμα προς τα πίσω κι ενώ πιεζόταν από δύο παίκτες της Νίκης. Έτσι επιτεύχθηκε το πρώτο γκολ με κοντινή προβολή του Κυριάκου.

Σίγουρα κανείς δεν είχε την απαίτηση να παίζει η Νίκη στον ίδιο ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια του πρώτου μέρους. Ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι ποδοσφαιριστές της «κάθισαν» πιο πολύ απ’ ό,τι έπρεπε στο 2-0. Αυτό επέτρεψε στην Παναχαϊκή να ισορροπήσει το ματς και να φτάνει αρκετά συχνά στα καρέ του Ηλία Βούρα.

Σ’ εκείνο το σημείο ήταν που οι Πατρινοί μείωσαν σε 2-1 με εύστοχο πέναλτι του Γκούρτσα στο 45’. Το γκολ αυτό σίγουρα τόνωσε το ηθικό των φιλοξενουμένων, που έδειχναν να ξαναμπαίνουν στο παιχνίδι εκεί που στα πρώτα λεπτά απειλήθηκαν ακόμη και με συντριβή.

Η εξέλιξη αυτή ήταν λογικό να προκαλέσει ανησυχία στις τάξεις των «κυανολεύκων», οι οποίοι όμως στην ανάπαυλα ηρέμησαν και εμφανίστηκαν βελτιωμένοι στην επανάληψη. Κατάφεραν να έχουν την μπάλα για περισσότερη ώρα στα πόδια τους κόβοντας έτσι τη φόρα της Παναχαϊκής, ώστε να μην πιστέψει στην ανατροπή.

Προϊόντος του χρόνου, λοιπόν, πιο πιθανό έδειχνε να σημειώσει η Νίκη τρίτο τέρμα παρά να ισοφαρίσουν οι Αχαιοί. Πράγματι στο δεύτερο μέρος οι «κυανόλευκοι» δεν έκαναν το λάθος του πρώτου ημιχρόνου. Με σωστό πάσινγκ γκέιμ δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για το 3-1, το οποίο τελικά επιτεύχθηκε με διαγώνιο σουτ του Κώστα Φλίγκου στο 88’.

Όσον αφορά τους πάγκους και οι δύο προπονητές είχαν ενεργό ρόλο στο παιχνίδι. Πρώτος «ανακάτεψε την τράπουλα» ο Γιώργος Κούτσης, αφού με την αναγκαστική έξοδο του Βοσκόπουλου λόγω τραυματισμού, τράβηξε τον Κοκκίνη στο κέντρο της άμυνας περνώντας τον Ι. Κοιλιάρα ως αριστερό οπισθοφύλακα. Επίσης στο 42’ με την είσοδο του Εντζοντό μετέτρεψε το 4-2-3-1 σε 4-4-2 προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τα σωματικά προσόντα του Καμερουνέζου φορ.

Ο Στέλιος Μανωλάς απάντησε στο δεύτερο ημίχρονο. Έχοντας στο μυαλό του το πάθημα των Σερρών κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του ρίχνοντας στο ματς και δεύτερο «φουνταριστό» (στο 62’ τον Φλίγκο αντί του Σκούφαλη) αλλάζοντας κι αυτός το σύστημα σε 4-4-2. Με τον τρόπο αυτό υποχρέωσε τέσσερις παίκτες της Παναχαϊκής να μένουν πίσω χωρίς να τους αφήσει να μετέχουν στο επιθετικό κομμάτι της ομάδας τους. Ο 51χρονος προπονητής ζήτησε το τρίτο γκολ και δικαιώθηκε στο 88’ με τον Φλίγκο.

Η αλλαγή του Ριζογιάννη ήταν αναγκαστική, αφού έπαιζε καταβεβλημένος από ίωση και δεν τροποποίησε τον σχηματισμό της Νίκης που παρέμεινε στο 4-2-3-1. Ο Καρατζάς έπαιξε ως αμυντικός μέσος και τα πήγε πολύ καλά.

Ασφαλώς τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στον Άλαν Λαλίν, ο οποίος έκανε τη δεύτερη παρουσία του με τα χρώματα της Νίκης. Ο άσος από την Ονδούρα έδειξε στοιχεία κοντρολαρισμένου ποδοσφαιριστή, ο οποίος γνωρίζει τη θέση του σέντερ φορ. Μάλιστα ήταν και ο δημιουργός του πρώτου τέρματος, αφού έκλεισε τον Ολίσε υποχρεώνοντάς τον σε λάθος, ενώ στη συνέχεια της φάσης με το κεφάλι «σέρβιρε» έτοιμο γκολ στον Κυριάκο.

Ειδική μνεία χρήζει και ο κόσμος της Νίκης. Το «παρών» που έδωσαν οι φίλαθλοι ήταν εντυπωσιακό και βοήθησαν τα μέγιστα ώστε η αγαπημένη τους ομάδα να πάρει το «τρίποντο» και να ανεβεί στην πρώτη θέση της Football League.

ΝΙΚΗ: Βούρας, Ψιάνος, Κοντοδήμος, Σαμαράς, Βέρτζος, Ριζογιάννης (70’ Καρατζάς), Πουρτουλίδης, Σκούφαλης (62’ Φλίγκος), Τάντιτς (76’ Ουέλινγκτον), Κυριάκος, Λαλίν.

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Πίτκας, Σπίνουλας, Κοκκίνης, Καραμανλής, Βοσκόπουλος (21’ λ.τρ. Βασιλαντωνόπουλος), Ολίσε, Φατιόν, Παμπόε (42’ Εντζοντό), Ι. Κοιλιάρας, Ντίνας, Γκούρτσας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το