Αθλητισμός

Η Νίκη κατέβαλε δύσκολα τον Φωκικό με 1-0

Ο Φωκικός έβαλε δύσκολα στη Νίκη, που επί 83 λεπτά πάσχιζε να βρει λύση. Τελικά ο Ουέλινγκτον Γκονσάλβες έλυσε το γόρδιο δεσμό πετυχαίνοντας ένα όμορφο γκολ με το οποίο χάρισε τους τρεις βαθμούς (1-0) στην ομάδα του Στέλιου Μανωλά που έκανε ντεμπούτο στον πάγκο.

 

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΡΙΣΙΛΑΣ

Φωτό: ΠΑΝ. ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ

 

Με μεγάλη δυσκολία έφτασε στην τελική επικράτηση η Νίκη επί του Φωκικού με 1-0 στο Πανθεσσαλικό. Οι «κυανόλευκοι» δεν έθελξαν με την απόδοσή τους, αλλά τουλάχιστον στο τέλος (83’) πήραν αυτό που ήθελαν χάρη σε μια όμορφη κεφαλιά του Ουέλινγκτον που έστειλε την μπάλα εκεί που δεν μπορούσε να αντιδράσει ο Γεωργίου. Ανύπαρκτος επιθετικά ήταν ο Φωκικός, ο οποίος δεν δημιούργησε ούτε μια μεγάλη ευκαιρία στην εστία του Ηλία Βούρα.

 

Πώς έπαιξαν

οι δύο ομάδες

Ο Στέλιος Μανωλάς, στο ντεμπούτο του στον «κυανόλευκο» πάγκο, δεν θέλησε να κάνει αλλαγές στον τρόπο που αγωνίζεται η Νίκη. Επέλεξε σύστημα 4-5-1 (σε διάταξη 4-2-3-1) έχοντας τον Βούρα τερματοφύλακα, τους Ψιάνο, Σαμαρά, Βέρτζο, Μήτση (από τα δεξιά προς τα αριστερά) στην άμυνα, τους Ριζογιάννη Πουρτουλίδη (στον άξονα), Σκούφαλη (δεξιά), Ουέλινγκτον (αριστερά) στη μεσαία γραμμή, με τον Κυριάκο να παίζει λίγο πίσω από τον Γιάκομπ, που αποτέλεσε την επιθετική αιχμή.

Παρόμοιο σύστημα ακολούθησε και ο Πέτρος Δημητρίου. Κάτω από τα γκολπόστ κάθισε ο Γεωργίου, ενώ στα μετόπισθεν τοποθετήθηκαν οι Θωμόπουλος (δεξιά), Εσονό (αριστερά), Λίτσος και Κωτσόπουλος (σέντερ μπακ). Στο χώρο του κέντρου έπαιξαν οι Τετέ και Σκαρίμπας ως αμυντικοί μέσοι, δεξιά ο Ευσταθίου, αριστερά ο Ταμπάκης, επιθετικός μέσος ήταν ο Αλμπέρτο με σέντερ φορ τον Γκόμες.

 

«Φλύαρη» η Νίκη

στο α’ ημίχρονο

Η Νίκη με το «καλημέρα» απέκτησε τον έλεγχο του αγώνα, απέναντι σ’ έναν Φωκικό που δεν ήταν καθόλου απειλητικός. Αντίθετα οι «κυανόλευκοι» είχαν τρεις καλές στιγμές στο πρώτο τέταρτο του αγώνα. Στο 5’ ο Ουέλινγκτον έκλεψε την μπάλα και έφυγε στον κενό χώρο. Μόλις έφτασε στο ημικύκλιο της περιοχής έπιασε συρτό σουτ το οποίο μπλόκαρε ο Γεωργίου. Πάντως ο Βραζιλιάνος θα μπορούσε να πασάρει δεξιά στον Σκούφαλη, αλλά δεν τον είδε.

Στο 13’ οι γηπεδούχοι εκτέλεσαν φάουλ με κομπίνα προς τον Κυριάκο, ο οποίος όμως σούταρε ψηλά άουτ, ενώ στο 15’ ο Κυριάκος αυτή τη φορά εκτέλεσε απευθείας φάουλ αλλά δεν αιφνιδίασε τον Γεωργίου.

Το συγκρότημα του Πέτρου Δημητρίου πρέσαρε ψηλά τη Νίκη και δεν της επέτρεπε να κυκλοφορεί με άνεση την μπάλα. Έτσι από στημένη φάση προήλθε και η επόμενη καλή φάση της βολιώτικης ομάδας. Ο Πουρτουλίδης εκτέλεσε φάουλ στο 35’, ο Σαμαράς έπιασε την κεφαλιά, με τον Γεωργίου να μπλοκάρει.

Ο Φωκικός επιχείρησε το πρώτο του σουτ στον αγώνα στο 43’. Ο Γκόμες ελίχθηκε λίγο έξω από τη μεγάλη περιοχή και εκμεταλλευόμενος την κακή τοποθέτηση του Σαμαρά βρήκε χώρο να σουτάρει, αλλά ο Βούρας δεν ανησύχησε.

Οι «κυανόλευκοι» άργησαν να «ξυπνήσουν» χάνοντας τις μεγαλύτερές τους ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά του πρώτου ημιχρόνου. Πιο συγκεκριμένα στο 44’ μετά από σέντρα του Ψιάνου, ο Κυριάκος ολιγώρησε και προτίμησε να γυρίσει την μπάλα αντί να σουτάρει. Οι αμυνόμενοι απέκρουσαν προσωρινά με τον Ψιάνο να σουτάρει δυνατά. Η μπάλα κόντραρε και στρώθηκε στον Σκούφαλη, ο οποίος από το ύψος του πέναλτι πλάσαρε μόλις λίγα εκατοστά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο δεύτερο και τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων (είχαμε διακοπή λόγω τραυματισμού του Γεωργίου και του Αλμπέρτο) μετά από καλοχτυπημένο φάουλ του Κυριάκου, ο Βέρτζος έπιασε κεφαλιά χωρίς να βρει τον στόχο.

 

Ο Ουέλινγκτον λύτρωσε

τους «κυανόλευκους»

Η επανάληψη άρχισε χωρίς αλλαγές για τους δύο «μονομάχους», αλλά με δύο καλές φάσεις για τους γηπεδούχους. Πρώτα στο 48’ ο Γιάκομπ τροφοδότησε με το κεφάλι τον Ουέλινγκτον που μπήκε στη μεγάλη περιοχή από τα αριστερά και σούταρε με εξωτερικό φάλτσο, αλλά η μπάλα πέρασε δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι (άουτ). Επίσης στο 54’ ο Κυριάκος έπιασε συρτό σουτ, το οποίο κατέληξε στην αγκαλιά του Γεωργίου.

Στο 59’ ο Στέλιος Μανωλάς έκανε την πρώτη του κίνηση από τον πάγκο ρίχνοντας στο ματς τον Φλίγκο αντί του Σκούφαλη. Ταυτόχρονα το σύστημα μετατράπηκε σε 4-4-2 σε ρόμβο με τον Κυριάκο να οπισθοχωρεί ως δεύτερος αμυντικός χαφ, τον Πουρτουλίδη να περνά δεξιά και επιθετικό δίδυμο τους Φλίγκο και Γιάκομπ. Πάντως Ουέλινγκτον και Γιάκομπ άλλαζαν συχνά θέσεις.

Στο 60’ το βολιώτικο συγκρότημα άγγιξε το 1-0. Ο Πουρτουλίδης εκτέλεσε το πρώτο κόρνερ που κέρδισε η Νίκη στο χθεσινό ματς, ο Μήτσης κέρδισε κεφαλιά, με τον Βέρτζο να αποτυγχάνει να πιάσει κεφαλιά ψαράκι από τη μικρή περιοχή. Έτσι έδωσε τη δυνατότητα στον Θωμόπουλο να απομακρύνει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή της εστίας.

Οι «κυανόλευκοι» ενέτειναν την πίεσή τους και στο 64’ κεφαλιά του Γιάκομπ έφυγε άουτ. Μια τεράστια ευκαιρία να ανοίξει το σκορ έχασε ο Κώστας Φλίγκος. Ήταν το 67’ όταν ο Κυριάκος εκτέλεσε φάουλ με δυνατό σουτ, η μπάλα κόντραρε σε αμυνόμενο και στρώθηκε στον Φλίγκο. Ο 27χρονος επιθετικός αν και βρέθηκε αμαρκάριστος στην «καρδιά» της περιοχής, φάνηκε να αιφνιδιάζεται, με συνέπεια να σουτάρει πολύ άστοχα.

Από την πλευρά του ο Φωκικός το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν ένα βολέ του Ταμπάκη στο 72’, που πέρασε αρκετά έξω από τα γκολπόστ. Άλλωστε βασικό μέλημα των παικτών του Πέτρου Δημητρίου ήταν το πώς θα κρατήσουν ανέπαφη στην εστία τους. Μάλιστα για το λόγο αυτό προσπαθούσαν να «ροκανίσουν» πέφτοντας διαρκώς στο έδαφος.

Τελικά στο 83’ η Νίκη βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα. Αυτό έγινε χάρη στον ωραίο συνδυασμό Πουρτουλίδη και Ψιάνου. Ο δεύτερος πραγματοποίησε σέντρα ακριβείας προς τον Ουέλινγκτον, ο οποίος πήδηξε ψηλότερα απ’ όλους και με αριστουργηματική κεφαλιά έστειλε την μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Γεωργίου. Ο τερματοφύλακας του Φωκικού έκανε ό,τι μπορούσε αλλά ήταν αδύνατον να αποσοβήσει το γκολ. Το 1-0 ήταν γεγονός με τον σκόρερ να πνίγεται στις αγκαλιές των συμπαικτών του και να αποθεώνεται από τους φιλάθλους.

Στα εναπομείναντα λεπτά το συγκρότημα της Άμφισσας δεν απείλησε στο παραμικρό την ομάδα του Στέλιου Μανωλά, η οποία ήταν εκείνη που θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά της στο 94’ Ο Κυριάκος εξαπέλυσε «κεραυνό» που πέρασε λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Έτσι το τελικό σφύριγμα του κ. Τσακαλίδη βρήκε τη Νίκη να παίρνει το «τρίποντο» και μαζί μια σημαντική βαθμολογική ανάσα για τη συνέχεια…

 

Νίκη-Φωκικός 1-0

 

12. Βούρας

6. Ψιάνος

11. Μήτσης

55. Σαμαράς

5. Βέρτζος

14. Ριζογιάννης

23. Πουρτουλίδης

(4. Καρατζάς 90’)

20. Σκούφαλης

(46. Φλίγκος 59’)

10. Ουέλινγκτον

7. Κυριάκος

22. Γιάκομπ

(26. Τάσιτς 74’)

 

30. Γεωργίου

17. Θωμόπουλος

(25. Λουκίνας 85’)

88. Εσονό

44. Λίτσος

5. Κωστόπουλος

31. Τετέ

8. Σκαρίμπας

(4. Παπαζούδης 79’)

11. Ευσταθίου

7. Ταμπάκης

(21. Θέος 73’)

45. Αλμπέρτο

20. Γκόμες

 

Σκόρερ: 83’ Ουέλινγκτον

Κίτρινες: Γιάκομπ – Γκόμες, Σκαρίμπας, Ταμπάκης, Τετέ

Διαιτητής: Τσακαλίδης (Χαλκιδικής)

Βοηθοί: Κελαζόγλου, Γούτας (Χαλκιδικής)

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το