Photo Gallery, Πολιτισμός

Η Μακρινίτσα του Δ. Σισιλιάνου

Εκδήλωση χθες στο «Αχίλλειο» για το βιβλίο – ιστορικό οδηγό

 


 

 

Χθες το απόγευμα στο «Αχίλλειο» παρουσιάστηκε το βιβλίο του Δημητρίου   Σισιλιάνου «Η Μακρινίτσα και το Πήλιον Ιστορία – Μνημεία – Επιγραφαί», από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, σε συνεργασία με τη Δημοτική Ενότητα Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου.

 

Ρεπορτάζ:

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΑΝΤΖΑ

 

Για το βιβλίο του Δ. Σισιλιάνου μίλησαν οι: Κωνσταντίνος Σβολόπουλος, ακαδημαϊκός, ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερου Ελληνισμού του Πανεπιστημίου Αθηνών, γενικός διευθυντής Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής», Νικόλαος Ι. Μέρτζος, δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος Κοινότητας Νυμφαίου Φλωρίνης, πρόεδρος Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Χαιρετισμούς απηύθυνε ο Δήμαρχος Βόλου Πάνος Τρ. Σκοτινιώτης και η υπεύθυνη λειτουργίας Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας Γραμματή Ν. Μακέλη.

Ο κ. Κωνσταντίνος Σβολόπουλος δήλωσε στη «Θ»: «Το βιβλίο του Δ. Σισιλιάνου είναι στην ουσία μια περιγραφή της Μακρινίτσας και αναφέρεται στα μνημεία, το περιβάλλον, τη βλάστηση, την τοποθεσία, αλλά και την ιστορία της. Σε άλλο σημείο του βιβλίου -μικρότερο σε έκταση- αναφέρεται, περισσότερο περιληπτικά, και στα υπόλοιπα χωριά του Πηλίου. Δεν είναι μία επιστημονική μελέτη, όμως είναι αδιαμφισβήτητα μία πλήρης καταγραφή. Δεν λείπει τίποτα από τη συγκεκριμένη έρευνα».
Το βιβλίο του Δ. Σισιλιάνου το 1939 επανεκδόθηκε, ενώ διατηρήθηκαν όλα τα στοιχεία της γλώσσας του πρωτοτύπου. «Δεν υπήρχε λόγος να μη διατηρηθεί η γλώσσα. Άλλωστε, η γλώσσα ήταν ήδη βατή. Εξάλλου και η περιγραφή είναι γλαφυρή. Θέλω να τονίσω πως θεωρώ ότι το βιβλίο του Δ. Σισιλιάνου είναι το καλύτερο εγχειρίδιο που υπάρχει για τη Μακρινίτσα. Μέσα σε 200 σελίδες μπορείς να μάθεις τόσα πράγματα και όλα βασισμένα σε πηγές» κατέληξε ο κ. Σβολόπουλος. 

Η επανέκδοση του βιβλίου, «Έκδοσις Πυρσού», ΑΘΗΝΑΙ 1939, έγινε από τις «Γραφικές Τέχνες-Ιδεόγραμμα», για λογαριασμό του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας, της Δημοτικής Ενότητας Μακρινίτσας του Δήμου Βόλου και του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Ιστορίας Πηλίου.

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μακρινίτσας συνεχίζοντας την εκδοτική του προσφορά προς την εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και το γενικό πληθυσμό – στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Διά βίου μάθησης» – προχώρησε φέτος στη δεύτερη έκδοση (επανέκδοση) του βιβλίου του Δημητρίου Κ. Σισιλιάνου «Η Μακρινίτσα και το Πήλιον – Ιστορία, Μνημεία, Επιγραφαί». Στην επανέκδοση διατηρήθηκαν όλα τα στοιχεία της γλώσσας του πρωτοτύπου με μόνο μια μικρή αλλαγή στη σελιδοποίηση για τυπογραφικούς λόγους.

Το βιβλίο μπορεί να λειτουργήσει ως:

– Ένας ιστορικός οδηγός για τη Μακρινίτσα και την ευρύτερη περιοχή,

– ένας ταξιδιωτικός-περιηγητικός οδηγός που ο χρήστης του μπορεί με αυτόν ανά χείρας να ανακαλύψει πολλές άγνωστες ακόμη πλευρές της Μακρινίτσας και του Πηλίου,

– ένα σημειωματάριο με παλιές φωτογραφίες μνημείων που κάποια από αυτά δεν υπάρχουν πια,

– ένας επεξηγηματικός κατάλογος των επιγραφών και των μνημείων της Μακρινίτσας,

– ένας βιογραφικός οδηγός πολλών σημαντικών προσωπικοτήτων της Μακρινίτσας και του Πηλίου,

– ένα ετυμολογικό σημειωματάριο που εξηγεί την προέλευση διαφόρων ονομάτων π.χ. τοπωνυμίων κ.λπ. 

Ο Δημήτριος Σισιλιάνος του Κωνσταντίνου (1875-1974) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από Θεσσαλούς γονείς καταγόμενους από τη Βυζίτσα και τη Μακρινίτσα του Πηλίου. 

Υπήρξε φιλότεχνος και συλλογέας ελληνικών νομισμάτων, ελληνικών κεντημάτων, μεταβυζαντινών εικόνων, αρχαίων ελληνικών αγγείων και ειδωλίων, τα οποία δώρισε σε διάφορα μουσεία της χώρας. Το Μουσείο Μπενάκη δε, τον συμπεριλαμβάνει στον κατάλογο με τους μεγάλους δωρητές του.

Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνεται και η συγγραφή διαφόρων μελετών και βιβλίων με πιο γνωστά τα:

– «Ελληνική Αγιογραφία μετά την Άλωσιν (1450-1800)», Πυρσός, 1935.

– «Η Μακρινίτσα και το Πήλιον. Ιστορία, Μνημεία, Επιγραφαί», Πυρσός, Αθήνα, 1939.

– «Ο ποιητής Δελής. Σύντομη μελέτη για την ποίησή του κι επιλογή από το έργο του», Αθήνα, 1947.

– «Χριστόφορος Κολόμβος», 1950.

– «Παλαιαί και Νέαι Αθήναι», τόμοι 2, Αετός, 1953-1955.

– «Αι Νέαι Αθήναι μετά την Επανάστασιν του 1821», Αρχαίος εκδοτικός οίκος Δημητρίου Δημητράκου, 1955.

Για τη μεγάλη του προσφορά τιμήθηκε με διάφορα βραβεία και παράσημα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το