Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Η κρίση αυξάνει τα αδέσποτα στους δρόμους του Βόλου

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων σήμερα, αλλά…

Η οικονομική κρίση έχει οξύνει το πρόβλημα των αδέσποτων στο Βόλο. Παρατούν τα ζώα επειδή δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες. Φεύγουν από τα σπίτια, για διαφόρους λόγους και εγκαταλείπουν τα ζώα. Τούτο διαπιστώνει η εκπρόσωπος της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου κ. Μένη Ευθυμιάδου. Η κ. Ευθυμιάδου, μαζί με άλλα πέντε περίπου άτομα της ομάδας, προσπαθούν σε καθημερινή βάση να μαζέψουν όσα περισσότερα παρατημένα ζώα μπορούν, να τα φιλοξενήσουν προσωρινά στο λυόμενο σπιτάκι, στο πάρκο της οδού Ικάρων, στη Νέα Ιωνία. Και στη συνέχεια να τα δώσουν για υιοθεσία.

«Ο αγώνας για την φροντίδα και την ανακούφιση των ζώων είναι καθημερινός και ατελείωτος» λέει και προσθέτει: «Δεν είναι απαραίτητο να είναι κάποιος φιλόζωος ή να αγαπά τα ζώα. Αρκεί να μην τα προκαλεί. Να τους επιτίθεται». Η κ. Ευθυμιάδου είναι άνεργη, εδώ και τέσσερις μήνες. Ξοδεύει όμως αρκετά χρήματα για να συντηρήσει τα αδέσποτα που μαζεύει από τον δρόμο. Η στείρωση, η διατροφή τους και η αποθεραπεία τους – αφού αρκετά είναι άρρωστα – κοστίζουν και μάλιστα αρκετά.

Στο λυόμενο σπιτάκι, στο πάρκο της Νέας Ιωνίας, εδώ και ένα χρόνο, η Φιλοζωική Ομάδα Βόλου έχει φιλοξενήσει δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, έχει αποθεραπεύσει αρκετά και έχει δώσει για υιοθεσία 400 ζώα. «Δυστυχώς, η υπόθεση με τα αδέσποτα είναι φαύλος κύκλος» σημειώνει με έμφαση. Και προσθέτει πως μοιάζει με την «λερναία ύδρα». Αντιμετωπίζεις ένα περιστατικό και ξεπροβάλλουν αλλά πέντε – έξι. Διαπιστώνει ότι αυξάνεται με μεγαλύτερη ταχύτητα, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στην πόλη. «Το κακό είναι ότι ο άνθρωπος έχει απομακρυνθεί από την φύση. Έχει ξεχάσει τι σημαίνει ζωή και συνύπαρξη με άλλα ζωντανά…».

Το θετικό είναι, όπως αναφέρει η κ. Ευθυμιάδου, ότι στην προσπάθεια περίθαλψης των αδέσποτων, ενεργό ρόλο έχουν φοιτητές και νεαρά παιδιά. «Αυτό είναι ενθαρρυντικό και ελπιδοφόρο…» τονίζει.

Η δράση του Δήμου Βόλου για τα αδέσποτα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων η οποία εορτάζεται στις 4 Οκτωβρίου, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Απόστολος Παντσάς, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Από τα ζώα μπορεί να λείπει η απόλυτη λογική, έχουν όμως ένα συναισθηματικό κόσμο ο οποίος, τις περισσότερες φορές ξεπερνάει τον ανθρώπινο. Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός το ότι ο προστάτης τους, ο Άγιος Φραγκίσκος της Ασίζης,- όπως άλλωστε και όλοι οι Άγιοι- ζούσε μιαν απόλυτη αγάπη για ανθρώπους και ζώα. Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η 4η Σεπτεμβρίου  συμπίπτει με τον εορτασμό του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης.

Η αναγόρευση της ημέρας αυτής, ως Ημέρας του Περιβάλλοντος και των Ζώων θεσπίστηκε το 1931.

Ο θεσμικός ρόλος των Δήμων, στη χώρα μας τουλάχιστον, έχει σχέση με την περίθαλψη, τη στείρωση και, δι’ αυτού του τρόπου, την ελάττωση των αδέσποτων ζώων. Στο Δήμο Βόλου, ειδικά, υπάρχει αγαστή συνεργασία ανάμεσα στις Φιλοζωικές Οργανώσεις της περιοχής και την υπεύθυνη για το θέμα, Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, για την αντιμετώπιση, κυρίως, του προβλήματος των αδέσποτων ζώων.

Με εργαλείο το Νόμο 4039/12 και το πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση των αδέσποτων ζώων, ο Δήμος Βόλου έχει προχωρήσει:

Το 2011 σε 355 στειρώσεις θηλυκών ζώων, 23 στειρώσεις αρσενικών και

122 υιοθεσίες. Το 2012 σε 216 στειρώσεις θηλυκών, 4 στειρώσεις αρσενικών και 85 υιοθεσίες.

Σε όλα αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται και οι περιθάλψεις άρρωστων ή τραυματισμένων ζώων που έχουν πραγματοποιηθεί , πάντα βέβαια και με την πολύτιμη βοήθεια των φιλόζωων και των συλλόγων τους.

Τα ζώα που επιστρέφουν στο περιβάλλον που ζούσαν, αν δεν υιοθετηθούν, είναι ελεγμένα από γιατρό και πέραν της στείρωσης, εμβολιασμένα και αποπαρασιτωμένα.

Πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει μικρά βήματα προόδου για την αντιμετώπιση ενός τόσου μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, αλλά δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με επιτυχία αν δεν γίνει συνείδηση όλων η υπευθυνότητα της κατοχής ενός ζώου συντροφιάς, ούτως ώστε να σταματήσει η «τροφοδότηση» των δρόμων με ζώα που εγκαταλείπονται με ευκολία από τους ιδιοκτήτες τους.

Θα πρέπει, επίσης, να γίνει κοινή συνείδηση ότι και οι ιδιοκτήτες δεσποζόμενων ζώων έχουν σημαντικές υποχρεώσεις έναντι του νόμου και της κοινωνίας και είναι υποχρεωμένοι να τα φροντίζουν και να τα προστατεύουν».

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ανοικτή η σημερινή προπόνηση στη Νίκη

Ανοικτή για το κοινό θα είναι η σημερινή προπόνηση της Νίκης πριν την αυριανή πρεμιέρα…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Θεωρητικό μάθημα στο Φυτόκο, εργαστήρια στο πρώην Πολυκλαδικό

  Σύσκεψη με τους διευθυντές των σχολείων, τους τομεάρχες και τους διευθυντές των εργαστηριακών κέντρων…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Παρατήρηση πλανήτη Κρόνου και Σελήνης στο Βελεστίνο

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΛΑΝΗΤΗ ΚΡΟΝΟΥ & ΣΕΛΗΝΗΣ ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2024 ΣΤΟ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟ (ΠΛΑΤΕΙΑ ΡΟΛΟΓΙΟΥ) ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ…

20 Σεπτεμβρίου 2024

«Δε saltarismed!» με τη Χαρά Τσιώλη στην «Εξωραϊστική»

  Μετά τις επιτυχημένες sold out παραστάσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Καρδίτσα και Στουτγκάρδη, η famous…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο

Για τις 20 Ιανουαρίου 2025 αναβλήθηκε η δίκη των αστυνομικών για τον Β. Μάγγο. Από…

20 Σεπτεμβρίου 2024

Ετοιμάζεται για «μάχη» ο Βόλος στο αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ

Βόλος και ΠΑΟΚ ανοίγουν αύριο Σάββατο στις 5 το απόγευμα την αυλαία της 5ης αγωνιστικής…

20 Σεπτεμβρίου 2024