Οικονομία

Η Ιταλία ταρακούνησε χρηματιστήρια, αγορές ομολόγων και ευρώ

Χρηματιστήριο

Αρνητικό το κλίμα σήμερα, Τρίτη, στις αγορές διεθνώς λόγω των φόβων για ακυβερνησία στην Ιταλία, μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών. Πτωτικά κινείται η ισοτιμία ευρώ δολαρίου, ενώ σημειώνεται διακύμανση και στα spread των ιταλικών ομολόγων, αλλά και στα ομόλογα όλης της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν πως το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία δεν θα επιτρέψει να συνεχισθεί το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης Μόντι και δεν βλέπουν πως θα μπορούσε μια ισχυρή ηγεσία να οδηγήσει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης στο μονοπάτι της σωτηρίας από τη βαθιά ύφεση, το μεγάλο ποσοστό ανεργίας και το τεράστιο δημόσιο χρέος.

Με μεγάλη πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 υποχώρησε κατά -3,24% κατά τις πρώτες συναλλαγές. Με πτώση άνοιξε το χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 1,4% και διαμορφώθηκε στις 6.264,423 μονάδες. Πτώση και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης DAX άνοιξε με πτώση κατά 1,17% για να φθάσει πολύ γρήγορα στο -2%, με τους επενδυτές ανήσυχους για τις επιπτώσεις που θα έχει επί της ευρωζώνης το πολιτικό αδιέξοδο στην Ιταλία.

Παράλληλα, με πτώση έκλεισε σήμερα, Τρίτη, το χρηματιστήριο του Τόκιο, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 263,71 μονάδες, σε ποσοστό 2,26%, και διαμορφώθηκε στις 11.398,81 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Δευτέρα, βουτιά άνω των 200 μονάδων σημείωσε ο Dow Jones διευρύνοντας αισθητά στο τέλος τις απώλειες του, ενώ ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και οι υπόλοιποι δείκτες κλείνοντας στα χαμηλά της ημέρας στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η αβεβαιότητα για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ιταλία.

Το ευρώ κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι η Ιταλία μπορεί να οδηγηθεί σε νέες εκλογές. Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε μέχρι και τα 1,3039 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τις 10 Ιανουαρίου και διαμορφώνεται στα 1,3064 δολάρια.

Το spread του 10ετούς ιταλικού ομολόγου αναρριχήθηκε στις 301 μονάδες βάσης έναντι 283 μονάδων χθες, Δευτέρα, το spread του 10ετούς ισπανικού ομολόγου κινείται στις 370 μονάδες βάσης, έναντι 355 μονάδων χθες και το spread του 10ετούς πορτογαλικού ομολόγου είναι στις476 μονάδες βάσης από 474 μονάδες βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το