Πολιτισμός

Η ιστορία της βιομηχανίας «Ντεβέτα»

Το εργοστάσιο Ντεβέτα ήταν μια καθετοποιημένη βιομηχανική μονάδα, που στη μεταπολεμική περίοδο συνεχώς επένδυε σε καινούργια μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας, με αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την τελειοποίηση των προϊόντων
Το εργοστάσιο Ντεβέτα ήταν μια καθετοποιημένη βιομηχανική μονάδα, που στη μεταπολεμική περίοδο συνεχώς επένδυε σε καινούργια μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας, με αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την τελειοποίηση των προϊόντων

Σε μια ζεστή και φιλική ατμόσφαιρα το προσωπικό των Γενικών Αρχείων του ΚράτουςΜαγνησίας  έκοψε χθες, παρουσία φορέων της πόλης, την καθιερωμένη πρωτοχρονιάτικη πίτα για το νέο έτος. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε σαραντάλεπτο βίντεο που αφορούσε στη βιομηχανία ζυμαρικών Σκαρίμβα «Ντεβέτα».

 

Το προσωπικό των Γ.Α.Κ. με επικεφαλής την κ. Ανίττα Πρασσά (δεύτερη από αριστερά)
Το προσωπικό των Γ.Α.Κ. με επικεφαλής την κ. Ανίττα Πρασσά (δεύτερη από αριστερά)

Η διευθύντρια των Γενικών Αρχείων του Κράτους κ. Αννίτα Πρασσα, αφού καλοσώρισε τους παριστάμενους μίλησε για τα νέα αρχεία που μέσα στην προηγούμενη χρονιά περιήλθαν στα Γ.Α.Κ.: Το αρχείο του Κώστα Πατρίκου, δωρεά της συζύγού του Μαλάμως, το Γιάννη Μουγογιάννη που συνεχώς τροφοδοτεί με πολύτιμο υλικό την υπηρεσία, καθώς και το αρχείο του Σανατορίου Χανιών που εμπλουτίστηκε με το προσωπικό αρχείο του γιατρού Καραμάνη, δωρεά του Γιώργου Μπακέα, αλλά και προσωπικά κειμήλια της Μαρίκας Μαλαφούνης, έπειτα από δωρεά του Θεόδωρου Κόφφα. Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το σαραντάλεπτο βίντεο αφιερωμένο στην ιστορία της βιομηχανίας «Ντεβέτα», αποτέλεσμα της προσωπικής εργασίας των ανθρώπων των Γ.Α.Κ. (Αγγελική Νικολάου, Βάγια Καλαντζή, Αννίτα Πρασσά, Άλκηστις Σανιδά) σε συνδυασμό με την παράδοση του αρχείου της επιχείρησης Σκαρίμβα από το Λύκειο των Ελληνίδων Βόλου. Η εκδήλωση έκλεισε με την κοπή της πίτας με την αντιδήμαρχο κ. Νατάσσα Οικονόμου να είναι η τυχερή που κέρδισε το φλουρί.

 

Η βιομηχανία «Ντεβέτα»

Η βιομηχανία ζυμαρικών Σκαρίμβα «Ντεβέτα» είναι από τις ελάχιστες βιομηχανικές επιχειρήσεις, που η λειτουργία της υπήρξε συνεχής παρά τις εκάστοτε δύσκολες συγκυρίες. Ιδρύθηκε στο μεσοπόλεμο, το 1919, και λειτούργησε για έξι δεκαετίες. Οι δύο γενιές των ιδιοκτητών της, που κράτησαν γερά το τιμόνι της επιχείρησης, έκαναν τα ζυμαρικά Ντεβέτα πασίγνωστα, ξεπερνώντας τα όρια της τοπικής αγοράς.

Η οικογένεια Σκαρίμβα με καταγωγή από την Πρόπαν (Καλαμάκι) του Πηλίου, αποτελεί τυπικό παράδειγμα πηλιορείτικης οικογένειας που μετά το 1881 δραστηριοποιήθηκε στο Βόλο, όπου μετατοπίστηκε το κέντρο βάρους. Η αρχική επιχείρηση ήταν ένα μικρό κτίσμα στις οδούς Δημητριάδος και Μαυροκορδάτου.

Μετά από δύο χρόνια, το 1921, μεταφέρθηκε στις νέες εγκαταστάσεις στη διασταύρωση των οδών Αχιλλοπούλου και Κύπρου (στην παλιά οδό Βόλου-Πορταριάς), όπου παρέμεινε μέχρι τέλους. Το εργοστάσιο Ντεβέτα ήταν μια καθετοποιημένη βιομηχανική μονάδα, που στη μεταπολεμική περίοδο συνεχώς επένδυε σε καινούργια μηχανήματα παραγωγής και συσκευασίας, με αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό της παραγωγής και την τελειοποίηση των προϊόντων. Ο ιδρυτής Γεώργιος πεθαίνει το 1958 και το τιμόνι πλέον αναλαμβάνει ο γαμπρός του Κώστας Καπουρνιώτης, που είχε παντρευτεί τη μοναχοκόρη του Λέλα. Ο θάνατος του Κώστα Καπουρνιώτη το 1976 ήταν πλήγμα για τη συνέχιση της επιχείρησης. Μέχρι το 1979 η επιχείρηση είχε κλείσει. Η Λέλα πούλησε τα μηχανήματα σε άλλο μακαρονοποιείο. Η δε επωνυμία, το σήμα της καθώς και το δίκτυο πωλήσεων εξαγοράσθηκε από την εταιρεία Κίκιζας ΑΕ, η οποία με έδρα τη Λάρισα εξακολουθεί σήμερα να παράγει τα περίφημα ζυμαρικά Ντεβέτα, που, χάρη στους φανατικούς καταναλωτές τους, καλύπτουν σχεδόν ένα αιώνα ζωής.

Δανάη Πίκουλα

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το