Photo Gallery, Οικονομία, Πολιτική

Η Ισπανία κλυδωνίζεται, η Ευρώπη αγωνιά

Για να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης, ενώ η Μαδρίτη ζητά διορία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της

Η γερμανική κυβέρνηση και τράπεζες της χώρας κάλεσαν την Τετάρτη (χθες) την Ισπανία να απευθυνθεί στον προσωρινό μηχανισμό διάσωσης της Ευρωζώνης (EFSF) για να λύσει τα προβλήματα των τραπεζών της.

«Οι αρχές είναι σαφείς, η κυβέρνηση (της Ισπανίας) πρέπει να υποβάλει αίτημα βοήθειας», είπε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ σε συνέντευξη Τύπου.

«Η Ισπανία και μονάχα η Ισπανία μπορεί να αποφασίσει τι θα πράξει ή δεν θα πράξει», δήλωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Κότχαουζ, ο οποίος πρόσθεσε, ωστόσο, πως δεν θα συμμετείχε σε εικασίες για το τι πιθανώς πράξει η Μαδρίτη.

Ο κ. Ζάιμπερτ απέκλεισε το ενδεχόμενο απευθείας χρηματοδότησης τραπεζών από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης EFSF και ESM, ενώ είπε ότι το Βερολίνο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν συμφωνεί με ένα σχήμα πανευρωπαϊκής εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων.

«Έχουμε δημιουργήσει όργανα, τα οποία πρέπει να χρησιμοποιούνται από κυβερνήσεις και να συνοδεύονται από όρους», είπε για τις ισπανικές τράπεζες.

Ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε ακόμη την αντίθεση της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων, τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς, όπως επισήμανε, δεν έχει επιτευχθεί το απαραίτητο επίπεδο ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. «Δεν πρέπει να κάνουμε το δεύτερο βήμα πριν από το πρώτο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, ανώτατος αξιωματούχος του συνδέσμου γερμανικών τραπεζών BdB δήλωσε ότι αποτελεί επιτακτική ανάγκη να απευθυνθεί η Ισπανία στον EFSF για να ανακεφαλοποιήσει τις τράπεζές της και να εμπνεύσει εμπιστοσύνη στο οικονομικό της σύστημα.

«Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα είναι σαφήνεια και εμπιστοσύνη. Ο χειρότερος εχθρός είναι η αβεβαιότητα», είπε ο Μίκαελ Κέμερ, γενικός διευθυντής του BdB που εκπροσωπεί χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η Deutsche Bank και η Commerzbank.

Η Ισπανία θα αποφασίσει μέσα στις επόμενες δεκαπέντε ημέρες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της και κατ’ επέκταση για το ενδεχόμενο να ζητήσει διεθνή βοήθεια, όπως δήλωσε σήμερα (χθες) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος.

«Η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσα σε 15 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα έχει λάβει τις πληροφορίες του ΔΝΤ και τα αποτελέσματα των ελέγχων» των ισπανικών τραπεζών, σημείωσε.

«Το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών περιορίζεται σε ορισμένα ιδρύματα που έχουν εντοπιστεί από τη Μαδρίτη. Βάσει αυτού η κυβέρνηση θα λάβει τις αποφάσεις που πρέπει», πρόσθεσε.

Εν αναμονή της απόφασης της ισπανικής κυβέρνησης «δεν υπάρχουν συζητήσεις για την παροχή βοήθειας (στις ισπανικές τράπεζες)», σημείωσε ο ισπανός υπουργός στο περιθώριο της ομιλίας του, σύμφωνα με τις δηλώσεις του που μετέδωσε το Dow Jones Newswire.

Μνημονιακός εφιάλτης

Και μετά την Ελλάδα η Ισπανία; Το ερώτημα απασχολεί τους αρθρογράφους του γερμανικού Τύπου, οι οποίοι συμφωνούν ότι κάτι θα πρέπει να γίνει και μάλιστα γρήγορα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ισπανικών τραπεζών.

«Οι Ισπανοί δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να αποκτήσουν τη φήμη της χρεοκοπημένης χώρας όπως οι Έλληνες» σημειώνει ο σχολιαστής της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Όμως έτσι θέτουν σε κίνδυνο το ευρώ. Διότι εν μέσω κρίσης μεγαλώνει η δυσπιστία των αγορών, των μικρών και των μεγάλων δανειστών παγκοσμίως. Ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης αυξάνεται.

Όσο πιο γρήγορα διαμορφωθεί σαφές σκηνικό για την Ισπανία, τόσο το καλύτερο. Οι φόβοι της χώρας ότι αν υπαχθεί στο μηχανισμό στήριξης και συνεπώς θα απωλέσει την κυριαρχία τους είναι υπερβολικοί. Βέβαια, το κοινό νόμισμα προϋποθέτει και όρους, αυτό είναι αλήθεια.

Αλλά αυτοί οι όροι θα τεθούν στους συγκεκριμένους προβληματικούς τομείς. Στην Ελλάδα επεκτείνεται σε ολόκληρη την κρατική μηχανή, στην Ισπανία κυρίως στις τράπεζες, που χρειάζονται βοήθεια και μάλιστα γρήγορα» καταλήγει η εφημερίδα.

Ο σχολιαστής της Stuttgarter Zeitung επισημαίνει ότι οι μηχανισμοί στήριξης είναι ακριβώς για να ενισχύουν χώρες του ευρώ που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

«Όμως η Μαδρίτη δεν θέλει να πέσει στο επίπεδο άλλων χωρών που προσέτρεξαν σε αυτό. Αυτός ο εγωισμός δεν βοηθάει. Η Ισπανία δεν είναι Ελλάδα. Με ευρωπαϊκή στήριξη η χώρα της Ιβηρικής θα ξεπεράσει το πρόβλημα. Εναλλακτική λύση ειδικά για τη Μαδρίτη δεν υπάρχει. Λανθασμένη υπερηφάνεια δεν είναι καλός σύμβουλος», σημειώνει ο σχολιαστής.

«Τα θα γίνει μετά τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές», αναρωτιέται ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Οι περισσότεροι εμπειρογνώμονες δεν συμμερίζονται την άποψη ότι η μακροημέρευση της ευρωζώνης εξαρτάται από την έκβαση των εκλογών, ότι στην περίπτωση που ριζοσπαστικές δυνάμεις έρθουν στην εξουσία, θα ενταθεί το κλίμα ανασφάλειας. Ανεξαρτήτως αποτελέσματος η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρώπη, για άμεση βοήθεια και για μακροπρόθεσμη εξυγίανση».

Ο γερμανός σχολιαστής επιχειρεί αναλυτική παρουσίαση των σχεδίων για τη δημιουργία περισσότερης Ευρώπης για να καταλήξει πως καμιά χώρα δεν πρέπει να συσσωρεύει χρέη με την ελπίδα ότι κάποτε θα τα ξεφορτωθεί πετώντας τα στους εταίρους.

«Δραχμή; Κανένα πρόβλημα» είναι ο τίτλος άρθρου στις οικονομικές σελίδες της Süddeutsche Zeitung. Ο αρθρογράφος υποστηρίζει αναφερόμενος σε δηλώσεις εκπροσώπων της εποπτικής αρχής γερμανικών τραπεζών Bafin ότι θα αντέξουν τα τραπεζικά ιδρύματα την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

«Το γερμανικό τραπεζικό σύστημα είναι εύρωστο, ακόμη κι αν παραμένει προσδεδεμένο στις εξελίξεις των χρηματαγορών» υποστηρίζει στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος Ελέγχου Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Ένα άλλο στέλεχός του υπογραμμίζει ότι πιθανή έξοδος της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα θα «πονούσε» ορισμένες τράπεζες αλλά δεν θα απειλούσε την ύπαρξή τους.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το