Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Η Θεσσαλία πρώτη σε ανεργία με 25,8%

Καταγράφει ρεκόρ σε πανελλαδικά επίπεδο με ποσοστό 25,8%

 

Στο νέο ρεκόρ του 23,1% σκαρφάλωσε η ανεργία το Μάιο του 2012, από 16,8% που ήταν το Μάιο του 2011 και 22,6% που ήταν τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Για πρώτη φορά πρώτη πέρασε η Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα ως περιφέρειες με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (25,8%) και ακολουθούν η Ήπειρος και η Δυτ. Μακεδονία με 24,9% και η περιφέρεια Μακεδονίας – Θράκης με 24,6%.

Ειδικότερα. Την κάτοχο της χώρας με τη θλιβερή πρωτιά να έχει τους περισσότερους ανέργους στην Ευρώπη, την Ισπανία πλησιάζει η Ελλάδα… Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, η ανεργία εκτοξεύτηκε στο 23,1%, στην Ισπανία διαμορφώθηκε στο 24,6%.

Οι άνεργοι πανελλαδικά αυξήθηκαν κατά 311.041 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2011 (αύξηση 37,2%) και κατά 34.141 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (αύξηση 3,1%) και διαμορφώθηκαν σε 1.147.372 άτομα.

Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 320.540 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2011 (μείωση 7,7%) και κατά 593 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (μείωση 0,02%) και εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.816.912 άτομα.

Οι οικονομικά μη ενεργοί, δηλαδή τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία, αυξήθηκαν κατά 11.170 άτομα σε σχέση με το Μάιο του 2011 (αύξηση 0,3%) και μειώθηκαν κατά 306 άτομα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2012 (μείωση 0,01%). Συγκεκριμένα, ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 3.361.131 άτομα.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 15-24 ετών (54,9%) και ακολουθούν τα άτομα ηλικίας 25-34 ετών (31,6%). Στις γυναίκες το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε σε 26,8% από 20,4% που ήταν το Μάιο του 2011, ενώ στους άντρες αυξήθηκε σε 20,3% από 14,2%.

Στη σχετική ανακοίνωση διευκρινίζεται πως, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης της διάχυσης και παρουσίασης της στατιστικής πληροφορίας, και προκειμένου να υπάρχει εναρμόνιση με τον τρόπο παρουσίασης των μηνιαίων εκτιμήσεων από τη Eurostat από τον Ιανουάριο 2012 η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει στα δελτία τύπου της τους μηνιαίους δείκτες ανεργίας εποχικά προσαρμοσμένους, για τα άτομα ηλικίας 15 – 74 ετών.

Αντιδράσεις

«Μετεκλογικό ανέκδοτο» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ «την προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης ότι αντίπαλός της είναι η ανεργία. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας και τα ποσοστά ρεκόρ που καταγράφονται κάθε μήνα αποδεικνύουν του λόγου το αληθές», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνει « η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, ιδιαίτερα για τους νέους, δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της εμμονής από την πλευρά της κυβέρνησης στην ίδια αναποτελεσματική και καταστροφική συνταγή του μνημονίου, που όχι μόνο δεν δημιουργεί όρους ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας, αλλά βυθίζει την οικονομία στην ύφεση και βάζει συνεχώς νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις».

Υποστηρίζει τέλος ότι η επαναφορά της εργασιακής εφεδρείας «θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις, θα αυξήσει τα ήδη υψηλά ποσοστά της ανεργίας, βάζοντας βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής».

Από την πλευρά τους οι Ανεξάρτητοι Έλληνες σημειώνουν ότι τα στοιχεία για την ανεργία είναι «η πιο δραματική απόδειξη της αποτυχίας του Μνημονίου». Όπως εκτιμούν, με τα νέα μέτρα και τις απολύσεις, σύντομα θα ξεπεράσουμε την Ισπανία και τον επόμενο χρόνο θα πλησιάσουμε το 30%.

«Μπορεί οι τρεις αρχηγοί και τα golden boys της κυβέρνησης να αγνοούν τι σημαίνει να επιστρέφεις σπίτι απολυμένος ή να είσαι άνεργος και να μη μπορείς να πάρεις γάλα στα παιδιά σου, αλλά ο κατήφορος της σκόπιμης και μεθοδευμένης χρεοκοπίας στον οποίο οδηγούν τη χώρα πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

«Σαρώνει η ανεργία, καταδικάζοντας κυρίως τους νεότερους Έλληνες», είναι το σχόλιο της Χρυσής Αυγής που υποστηρίζει ότι «μόνο η εκμετάλλευση του εθνικού μας πλούτου που θα επιδοτήσει την ελληνική παραγωγή μπορεί να δώσει λύση στο αδιέξοδο».

Άμεσα μέτρα προστασίας και ανακούφισης των ανέργων ζητά από την κυβέρνηση με δήλωση του ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΚΕ, Παναγιώτης Μεντρέκας. «Ας αφήσει η συγκυβέρνηση τα δάκρυα για το δράμα των ανέργων και τις ανούσιες διακηρύξεις κατά της ανεργίας και να πάρει επειγόντως μέτρα προστασίας και ανακούφισης των οικογενειών τους. Αξιοπρεπές επίδομα σε όλους, πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, πάγωμα και παραγραφή των δανείων, καμιά διακοπή στην ηλεκτροδότηση, δραστική μείωση των τιμολογίων».

«Η ανεργία επισήμως ξεπέρασε το ΦΠΑ. Στην πραγματικότητα όμως, ένας στους δύο Έλληνες στερείται της στοιχειωδώς βιώσιμης εργασίας. Αλλο ένα επίτευγμα των κ. Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το