Πολιτισμός

Η θεατρική παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» στον Άγιο Λαυρέντιο

ΜΠΑΜΠΑΔΕΣ ΜΕ ΡΟΥΜΙ

Συνεχίζονται οι θεατρικές βραδιές στο σύνολο των Ενοτήτων του ενιαίου Δήμου Βόλου με την παρουσίαση των θεατρικών παραστάσεων «Μιας Πεντάρας Νιάτα», «Μπαμπάδες με Ρούμι» και «Τα Μωρά τα φέρνει ο Πελαργός», σε συνεργασία του Δήμου Βόλου – Αντιδημαρχίας Πολιτισμού, του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., της Θεατρικής Ομάδας Νέας Αγχιάλου, της Θεατρικής Ομάδας «Θρυαλλίδα» και με την αμέριστη υποστήριξη των μελών των Συμβουλίων των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων.  Οι παραστάσεις υποστηρίζονται τεχνικά και οργανωτικά από τα έμπειρα στελέχη του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου, οι οποίοι ανέλαβαν την ευθύνη να μεταφέρουν τις παραστάσεις στις Ενότητες χωρίς καμία έκπτωση σε εξοπλισμό και ποιότητα.

 

Πρόκειται για τρεις κωμωδίες που χαρίζουν γέλιο και αισιοδοξία στο κοινό, καθώς εκτός του κωμικού στοιχείου, κάθε μία από τις παραστάσεις καυτηριάζει με τον τρόπο της την πραγματικότητα, τα προβλήματα, την κοινωνικό-πολιτική κατάσταση, τα υπέρ και τα κατά της ελληνικής κοινωνίας. Σε κάθε παράσταση που πραγματοποιείται στις Ενότητες η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η παράσταση «Μπαμπάδες με Ρούμι» των Μ. Ρέππα – Θ. Παπαθανασίου ταξιδεύει την ερχόμενη Δευτέρα στον Άγιο Λαυρέντιο. Στο τοπίο του γραφικού χωριού με τη μαγευτική θέα, οι συντελεστές της παράστασης θα «σερβίρουν» Μπαμπάδες με Ρούμι στο κοινό και υπόσχονται ακατάπαυστο γέλιο. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του «Σταθμού» του Αγίου Λαυρεντίου, τη Δευτέρα 29/7/2013 στις 9,15 το βράδυ. Ο χώρος θα διαμορφωθεί ειδικά για τις ανάγκες της παράστασης και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας θα συμβάλλουν για τον ευπρεπισμό του χώρου και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ώστε να διευκολυνθεί το κοινό κατά την προσέλευσή του.

 

Η επόμενη θεατρική βραδιά στον Άγιο Λαυρέντιο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Αυγούστου 2013 με τη μεγάλη επιτυχία του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βόλου «Μιας Πεντάρας Νιάτα» των Α. Γιαλαμά – Κ. Πρετεντέρη.

 

Το έργο

Το χρήμα είναι γλυκό και θυμίζει σιροπιασμένο μπαμπά. Η απλή υπόθεση της κληρονομιάς εξελίσσεται γρήγορα σε ανελέητο κυνήγι θησαυρού χωρίς κανόνες. Έξι απλοί άνθρωποι μετατρέπονται σε αδίστακτους εγκληματίες με μια ευκολία που θα σόκαρε αν δε δινόταν μέσα από την μορφή της κωμωδίας. Οι «Μπαμπάδες με ρούμι» είναι μια επίθεση στην υποκρισία και μια καταγγελία στην ηθική και κοινωνική κατάπτωση, καμουφλαρισμένη επιδέξια και με τεχνική ακρίβεια πίσω από τις προσφιλείς μάσκες της σάτιρας, της μεγέθυνσης της φαινομενικής ελαφρότητας και της επικαιρότητας. Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς του έργου «στη δεκαετία του ’80 γεννήθηκε μια νέα εποχή αμοραλισμού και ελαφρότητας. Τα πάντα μπορούν να γίνουν χωρίς επιπτώσεις αλλά και χωρίς τύψεις. Γιατί οι τύψεις είναι αποτέλεσμα της συνείδησης. Και αυτή είναι ίσως η πιο σημαντική διαφορά της σημερινής κοινωνίας με τη χθεσινή. Η έλλειψη συνείδησης. Πράμα που κάνει τα μικρά καθημερινά μας εγκλήματα να μοιάζουν ασήμαντα, αναίτια και γελοία. Δεν έχουν καν τη γοητεία της ανηθικότητας. Το μαύρο μεγαλείο του κακού όταν γίνεται με επίγνωση. Στους «Μπαμπάδες με ρούμι» προσπαθήσαμε να γράψουμε την ιστορία ενός τέτοιου γελοίου εγκλήματος. Την κωμωδία έξι ανάπηρων, ανόητων, ανήθικων, κακόμοιρων και απελπισμένων καθαρμάτων.

 

Η Θρυαλλίδα

Η «Θρυαλλίδα» είναι μια μη κερδοσκοπική εταιρία με πολιτιστικό χαρακτήρα. Δραστηριοποιείται από το 2007 και έχει παρουσιάσει στο κοινό του Βόλου πολλές θεατρικές παραστάσεις. Η ομάδα γεννήθηκε από την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να γνωρίσουν από κοντά τη θεατρική έκφραση και δημιουργία. Στη σημερινή συγκυρία της οικονομικής κρίσης η οποία είναι απότοκο της κρίσης αξιών που μαστίζει την κοινωνία μας, η ομάδα μετέχει στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, θεωρώντας την οποιαδήποτε καλλιτεχνική έκφραση καταφύγιο ελπίδας και μοχλό εσωτερικής επανεκκίνησης.

 

Συντελεστές

Στην παράσταση «Μπαμπάδες με ρούμι» συμμετέχουν, με τη σειρά που εμφανίζονται, τα μέλη της ομάδας: Δημήτρης Χατζηκωτούλας, Μαλαμίτσα Λιθαδιώτη, Ελευθερία Σαββάκη, Νικολέττα Βαΐτση, Στέφανος Λάππας και Σοφία Μανούσου. Μουσική επιμέλεια Φάνης Αλεξανδρής, Αναπαραγωγή Ήχων Εμμανουέλλα Μανούσου.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το