Κατηγορίες: Πολιτική

Η εντολή στον Τσίπρα

Σοβαρό το ενδεχόμενο νέας προσφυγής στην κάλπη, πιθανώς, τον Ιούνιο

Στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα περιέρχεται αύριο (σήμερα) η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, καθώς ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος κ. Σαμαράς δεν βρήκε ανταπόκριση στις “κρούσεις” για συνεργασία, μετά το «όχι» ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατικής Αριστεράς. Πρόκειται για μία δύσκολη εξίσωση, καθώς η στάση του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του μνημονίου διαφέρει κάθετα από αυτή του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που, πάντως, εμφανίζονται πρόθυμα να στηρίξουν μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

Αν και η προσπάθεια του κ. Τσίπρα δεν στεφθεί με επιτυχία, τότε θα λάβει την εντολή ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλος και αν και εκείνος δεν καταφέρει συμφωνία ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο νέων εκλογών, πιθανόν μέσα στον Ιούνιο.

Ο κ. Τσίπρας θα μεταβεί στις 2 μ.μ. στο Προεδρικό Μέγαρο για να πάρει τη διερευνητική εντολή. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα παρουσιάσει πρόταση τριών σημείων που θα περιλαμβάνει άρνηση του μνημονίου, σχηματισμό κυβέρνησης αριστερών δυνάμεων και πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας.

 

Απέρριψε ο Τσίπρας

Κατηγορηματικά απέρριψε το ενδεχόμενο συγκρότησης κυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σε δηλώσεις του στα γραφεία του κόμματος στην πλ. Κουμουνδούρου, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της αριστεράς. Το σημαντικότερο έχει υπογράψει το δεύτερο μνημόνιο και τα νέα επώδυνα μέτρα που αυτό προβλέπει από τις επόμενες κιόλας μέρες για τον ελληνικό λαό. Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, όπως την κατονομάζει ο ίδιος , αφού οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του στο μνημόνιο δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία για το λαό και τον τόπο”.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως το κόμμα του κατανοεί πλήρως τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και πρόσθεσε: “Αλλά ταυτόχρονα (κατανοούμε) και τις δυνατότητες που διαμορφώνονται μετά την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας, δυνατότητες για μια ριζικά διαφορετική πορεία. Δεν θα επαναφέρουμε τώρα απ’ το παράθυρο, αυτό που έδιωξε χθες απ’ την πόρτα ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του”.

Εκτιμώντας πως θα λάβει και εκείνος διερευνητική εντολή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε πως θα απευθυνθεί στα κόμματά της Αριστεράς λέγοντας: “Παρά το γεγονός ότι μας δυσκολεύει ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος που για κάθε μια έδρα έδωσε και άλλη μια δώρο στη ΝΔ , εμείς θα επιδιώξουμε να έχουμε συνεννόηση, να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα συνεννόησης, πρωτίστως με τις δυνάμεις της αριστεράς ώστε να έχουμε το επόμενο διάστημα εξελίξεις σε προοδευτική κατεύθυνση όπως άλλωστε επιθυμεί και η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος. Σε κάθε περίπτωση απευθύνουμε σαφή προειδοποίηση σε όλους, μέσα και έξω απ’ τη χώρα να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην προχωρήσουν σε νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου τουλάχιστον σχηματιστεί κυβέρνηση που λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή”.

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να στείλει και μήνυμα προς τους εταίρους μας στο εξωτερικό δήλωσε: “Να σεβαστούν τη λαϊκή ετυμηγορία και να μην προχωρήσουν σε νέα βάρβαρα μέτρα μέχρις ότου τουλάχιστον σχηματιστεί κυβέρνηση που λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Και κυρίως να μην διανοηθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητών εκβιασμών. Το δοκίμασαν προεκλογικά και έπεσε στο κενό. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Τώρα ήρθε η ώρα να λάβουν αυτοί το μήνυμα του λαού μας και όχι ο λαός μας τους συνήθεις εκβιασμούς. Και το μήνυμα του λαού μας προς την ευρωπαϊκή ηγεσία είναι σαφές. Η πολιτική της λιτότητας χθες βράδυ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Απορρίπτεται κι από όλους τους άλλους λαούς της Ευρώπης. Ήρθε λοιπόν η ώρα άμεσα να αποσυρθεί”.

 

Πρόταση 5 σημείων από Βενιζέλο

Τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη συνάντηση που είχαν, διάρκειας 15 λεπτών, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον κ. Σαμαρά “σύντομη, σε φιλικό κλίμα και ουσιαστική”, είπε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ “δεν είπε τίποτα περισσότερο από αυτό που δήλωσε χθες δημόσια” και ότι ο ίδιος είχε την ευκαιρία να του παρουσιάσει “με πολύ ειδικότερο και συγκεκριμένο τρόπο” την πρόταση που διατύπωσε χθες για κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, όπως την περιέγραψε ο κ. Βενιζέλος, είναι μια πρόταση 5 σημείων:

1. Να συμμετέχουν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, δηλαδή εκτός από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΔΗΜΑΡ.

2. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο για συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας τη συμμετοχή στελεχών του στην ίδια την κυβέρνηση

3. Πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας να είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, που να απηχεί και τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα

4. Το ακραίο όριο της προσπάθειας να είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρώπη, που είναι και η βούληση του ελληνικού λαού, και μέσα στο όριο αυτό να γίνει διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τα θέματα που αφορούν τη δανειακή σύμβαση και τους όρους της, που είναι το μνημόνιο, για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας

5. Ο ελάχιστος στόχος αυτής της κυβέρνησης πρέπει να είναι η επιμήκυνση χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2015 με πιο ήπιο και φιλικό τρόπο για τους πολίτες και την ανάπτυξη, η ενίσχυση της ρευστότητας, το ξεμπλοκάρισμα μεγάλων επενδύσεων και μια δέσμη μέτρων κοινωνικής προστασίας.

“Αυτή είναι η γραμμή πάνω στην οποία κινείται το ΠΑΣΟΚ, με απόλυτο σεβασμό στο νέο τοπίο, στη βούληση του ελληνικού λαού και στην ανάγκη της χώρας να κυβερνηθεί με ασφάλεια και προοπτική και είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να συμβάλλουμε στο μέτρο πλέον του νέου μεγέθους μας” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

“Σεβόμενοι απολύτως την απόφαση που έλαβε χθες ο ελληνικός λαός, πως το ΠΑΟΣΚ είναι τρίτο κόμμα, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την 3η κατά σειρά ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διακυβέρνησης της χώρας, προηγείται η ευθύνη της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρούμε όμως ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκες έχουμε μερίδιο ευθύνης, ώστε να δοθεί λύση πρακτική συγκεκριμένη και υπεύθυνη” επισήμανε στην αρχή της δήλωσής του ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Για το σημείο της συμμετοχής στην εθνικής ενότητας όλων των δυνάμεων με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, δηλαδή και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ, τόνισε ότι αυτό προτείνεται “για λόγους αντιπροσωπευτικότητας, εύρους εκπροσώπησης και ισχυρής νομιμοποίησης”.

Για το σημείο της μη απαραίτητης συμμετοχής στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: “Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με ψήφο εμπιστοσύνης την κυβέρνηση αυτή, να παράσχουμε την ολόθερμη υποστήριξή μας να πετύχει στους σκοπούς της, αλλά δεν είναι όρος εκ μέρους μας η συμμετοχή στελεχών μας. Αντιλαμβανόμαστε ότι ο λαός έχει εκφράσει την επιθυμία και την προτίμησή του να αλλάξουν και τα πρόσωπα αυτών που διαχειρίζονται αυτή την κρίση για να δούμε αν μπορεί να υπάρξει ένα καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο”.

Σε ό,τι αφορά το σημείο περί πρωθυπουργού ευρείας αποδοχής, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να είναι ένα πρόσωπο “ικανό να συνθέτει και να εξισορροπεί απόψεις” και να απηχεί τη νέα τάση που έχει καταγραφεί με το εκλογικό αποτέλεσμα που είναι -όπως είπε- μια τάση “προσπάθειας επαναπροσδιορισμού, επαναδιαπραγμάτευσης να πετύχουμε πιο πολλά πράγματα”. “Μακάρι αυτό να το πετύχουμε πράγματι μέσα από τους νέους ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς μετά και την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας” πρόσθεσε.

 

Ο Φ. Κουβέλης

Λίγο πριν τις 19:00 ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Φ. Κουβέλη, ο οποίος στις δηλώσεις του άφησε “παράθυρο” συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ταυτόχρονη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες Αντώνης Σαμαράς και Αλέκα Παπαρήγα είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά τη διάρκεια της οποίας διαπίστωσαν πως δεν υπάρχει λόγος συνάντησης καθώς δεν μπορούν να βρεθούν σημεία σύγκλισης.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπήρξε προσπάθεια επικοινωνίας με τους Ανεξάρτητους Έλληνες ωστόσο από το κόμμα του Πάνου Καμμένου διεμήνυσαν στη ΝΔ πως δεν υπάρχει θέμα συζήτησης.

 

“Έκανα ο,τι μπορούσα”

Την κατάθεση της διερευνητικής εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανακοίνωσε ο Αντώνης Σαμαράς λίγο μετά τις 20:00 το βράδυ καθώς δεν τελεσφόρησαν οι τρεις συναντήσεις που είχε με τον Αλ. Τσίπρα, τον Ευ. Βενιζέλο και τον Φ. Κουβέλη.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επεσήμανε πως οι προσπάθειες έγιναν στο πλαίσιο της χθεσινοβραδινής υπόσχεσής του να μην μείνει η χώρα ακυβέρνητη και πρόσθεσε: “Όπως δεσμεύτηκα, προσπάθησα να βρω λύση για μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία”.

Ακολούθως ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε τα αποτελέσματα των συναντήσεων του αλλά και των προσπαθειών για επαφή με τους αρχηγούς των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ, λέγοντας: “Συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς. Συναντήθηκα, στη συνέχεια, με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση Ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Του εξήγησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ. Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του κ. Καμμένου, που αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί μας. Τέλος τηλεφώνησα και στην κα Παπαρρήγα γενική γραμματέα του ΚΚΕ και συμφωνήσαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούμε, αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική”.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επέρριψε ευθύνες στους αρχηγούς με τους οποίους συναντήθηκε καθώς είπε πως κάποιοι αρνήθηκαν εξ αρχής και κάποιοι άλλοι έθεσαν όρους για συμμετοχή άλλων, φωτογραφίζοντας με την τελευταία του αναφορά τον Ευ. Βενιζέλο.

“Ήμασταν, άλλωστε, το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει ότι η Πολιτική του Μνημονίου θα αποτύχει, λόγω της απέραντης δυστυχίας που προκάλεσε. Κι αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Χαιρόμαστε, που έστω και αργά κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη της ‘επαναδιαπραγμάτευσης’. Που αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής, όταν πρώτοι και μόνοι το είπαμε. Άλλο, αν σήμερα, το λέει η μισή Ευρώπη. Ήμασταν, επίσης, το μόνο κόμμα που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας. Αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο”, κατέληξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Κακοκαιρία Cassandra: Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες και πότε εξασθενεί – Πρόγνωση Μαρουσάκη

Θα συνεχίσει να σαρώνει τη χώρα τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία Cassandra. Σύμφωνα με τον…

5 Οκτωβρίου 2024

Χαμός σε κηδεία στο Περιστέρι: Ιερέας και συγγενής τσακώθηκαν επειδή ο πρώτος βιαζόταν

Της κακομοίρας έγινε σε κηδεία στο Περιστέρι όταν ιερέας και συγγενής του εκλιπόντος καβγάδισαν! Γιατί…

5 Οκτωβρίου 2024

Καισαριανή: Πτώση ασθενοφόρου σε χαντάκι – Αναφορές για τραυματίες

Συναγερμός σήμανε το απόγευμα του Σαββάτου στην Καισαριανή όταν ασθενοφόρο, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία,…

5 Οκτωβρίου 2024

Το συγκινητικό αντίο της Φίνος Φιλμ στον Μίμη Πλέσσα: «Αντίο μαέστρο»

Σε βαθύ πένθος έχει βυθιστεί όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, καθώς ο σπουδαίος συνθέτης,…

5 Οκτωβρίου 2024

Κακοκαιρία Cassandra: Νεκρός ο 52χρονος που αγνοούνταν στην Αιτωλοακαρνανία

Νεκρός εντοπίστηκε ο 52χρονος φύλακας επιχείρησης που ήταν αγνοούμενος μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσε…

5 Οκτωβρίου 2024

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε γυρνάμε τους δείκτες μια ώρα πίσω

Κανονικά συνεχίζεται το μέτρο της αλλαγής ώρας στην Ελλάδα και έτσι, σε λίγες εβδομάδες θα…

5 Οκτωβρίου 2024