Photo Gallery, Πολιτική

Η ελληνική μάχη στον πόλεμο του κοινοτικού προϋπολογισμού

Στη συμμαχία μεταξύ των χωρών του νότου, αλλά και σε αυτή των χωρών της πρώην ανατολικής Ευρώπης ποντάρει η Ελλάδα, για να διεκδικήσει αυξημένα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2014-2020. Στις Βρυξέλλες οι «27» συζητούν την Πέμπτη και την Παρασκευή για τον νέο προϋπολογισμό χωρισμένοι σε δύο «στρατόπεδα, αυτό των «καθαρών πληρωτών» και αυτό των χωρών Συνοχής.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές στην Ελλάδα έχουν πάρει το δρόμο τους και ότι το στοίχημα πλέον είναι η ανάκαμψη και η ανάπτυξη.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά ότι ο προϋπολογισμός θα «κλείσει» στα 940 δισ. ευρώ, από τα οποία στην Αθήνα θα φτάσουν 12 έως 14 δισ. ευρώ. Η προσαύξηση των δύο δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα προέλθει από κονδύλι ύψους ενός δισ. ευρώ για την Αττική, που έχει πληγεί ιδιαιτέρως από την κρίση, και άλλο ένα δισ. ευρώ για τις ενδιάμεσες περιφέρειες, που θα ωφεληθούν από τον λεγόμενο συντελεστή ευημερίας.

Στο ποσό αυτό δεν συνυπολογίζονται τα κονδύλια για την Κοινή Αγροτική Πολιτική, αλλά και τα χρήματα για διάφορα προγράμματα κατά της ανεργίας των νέων, κατάρτισης, εκπαίδευσης και έρευνας.

Σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει διαμορφώσει το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σαμαράς θα υποστηρίξει ότι όσο περισσότερα επενδυτικά κονδύλια εισπράξει η Ελλάδα από το επόμενο ΕΣΠΑ τόσο μεγαλύτερη ανάπτυξη θα έχει, και άρα τόσο πιο βιώσιμο θα είναι το χρέος της.

Κι αυτό γιατί το χρέος υπολογίζεται ως ποσοστό του ΑΕΠ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο παρονομαστής, δηλαδή το ΑΕΠ, τόσο πιο μικρό και βιώσιμο είναι το χρέος.

Όπως είναι γνωστό, το χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και για να θεωρείται βιώσιμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρέπει να μειωθεί στο 120%.

Υπενθυμίζεται ότι από τον προϋπολογισμό της περιόδου 2007 – 2013, η Ελλάδα είχε λάβει 20 δισ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά προσδοκά ότι το μπλοκ των χωρών Συνοχής θα καταφέρει να κάμψει τις αντιρρήσεις των πληρωτών, που ζητούν ορθολογικότερη κατάρτιση των κονδυλίων τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς τον καταμερισμό τους.

Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα προσπαθήσει να αποφύγει τον χαρακτηρισμό της «τσιγγούνας» της Ευρώπης, ενώ και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, που έχει φέρει στη συζήτηση το δημοψήφισμα στην Βρετανία, δεν θα κλιμακώσει περαιτέρω τη στάση του.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αυτή η Σύνοδος -η δεύτερη που καταπιάνεται με το θέμα του κοινοτικού προϋπολογισμού- θα καταλήξει σε συμφωνία. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τους ηγέτες να κλείσουν το θέμα απόψε και αύριο, για να αποφευχθεί περαιτέρω αστάθεια στην Ευρωζώνη, αλλά και για να μην δημιουργηθεί η ανάγκη να λαμβάνονται αποφάσεις για τον κοινοτικό προϋπολογισμό ετησίως.

Η απόφαση στη Σύνοδο θα πρέπει να επικυρωθεί και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το