Photo Gallery, Τοπικά

Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο 1ο Δημοτικό Σκιάθου

Κοντά στη μαγεία της όπερας θα έρθουν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου
Κοντά στη μαγεία της όπερας θα έρθουν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου

Κοντά στη μαγεία της όπερας θα έρθουν οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σκιάθου, καθώς μεθαύριο Πέμπτη και Παρασκευή, 45 καλλιτεχνικοί εκπαιδευτές της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα βρίσκονται στο νησί του Παπαδιαμάντη παρουσιάζοντας την πασίγνωστη όπερα του Τζοακίνο Ροσσίνι «Ο Κουρέας της Σεβίλλης» και συμμετέχοντας στα καλλιτεχνικά εργαστήρια μαζί με τους μαθητές.

Εδώ και ένα χρόνο η Εθνική Λυρική Σκηνή έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια, προκειμένου οι μαθητές να γνωρίσουν από κοντά την όπερα, να βιώσουν το συγκεκριμένο είδος μουσικής και να δημιουργηθεί μια παιδεία σε αυτή την έκφραση τέχνης.

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ έχει τίτλο «Η όπερα διαδραστικά στα Δημοτικά Σχολεία» και απευθύνεται στα Δημοτικά Σχολεία της χώρας που εφαρμόζουν το ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα σπουδών. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου υπέβαλε αίτηση τον περασμένο Απρίλιο και τελικά είναι ανάμεσα στα 70 σχολεία πανελλαδικά, και μοναδικό από τη Μαγνησία, που επιλέχθηκαν για να τα επισκεφθεί η Εθνική Λυρική Σκηνή.

Η διευθύντρια του σχολείου κ. Δήμητρα Σικυώτου τόνισε πως «θα είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για τους μαθητές η έλευση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην περιοχή μας. Ως σχολείο ενδιαφερθήκαμε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα, καθώς μας ενδιαφέρει να έρθουν οι μαθητές κοντά στην όπερα. Το πρώτο μέρος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει πολύ πριν η ομάδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φτάσει στο σχολείο, καθώς οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης έχουν ήδη προετοιμαστεί από τη θεατρολόγο, τη μουσικό και την εικαστικό με ασκήσεις θεατρικού παιχνιδιού, με δημιουργία χορωδίας που θα συμμετέχει στην παράσταση και με κατασκευή  μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου.

Περίπου 45 άτομα, όπως μουσικοί, ηθοποιοί, και άλλοι καλλιτέχνες, από την Εθνική Λυρική Σκηνή θα αφιχθούν στη Σκιάθο μεθαύριο Πέμπτη, όπου την πρώτη ημέρα στο χώρο του εργαστηρίου και δουλέψουν μαζί με τους μαθητές σε διάφορα δρώμενα. Την Παρασκευή στο χώρο εκδηλώσεων του Γυμνασίου θα παρουσιαστεί η όπερα «Ο κουρέας της Σεβίλλης».

Πιο αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής: Με την άφιξη των καλλιτεχνικών εκπαιδευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής την πρώτη μέρα, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης που στόχο έχουν την εξοικείωσή τους  με το μουσικό θέατρο και συγκεκριμένα με τον κόσμο της όπερας. Στα εργαστήρια θα συμμετέχει  η Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές και η μέρα θα ολοκληρωθεί με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου στην οποία θα συμμετέχει η σχολική χορωδία.

Τη δεύτερη μέρα τα εργαστήρια θα συνεχιστούν και τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με κάποιους από τους συντελεστές, όπως φωτιστές, ενδύτριες, μακιγιέρ και βοηθό σκηνοθέτη. Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή των παιδιών στη χορωδία και κοινό τους  συμμαθητές τους και τους δασκάλους τους, στην αίθουσα του Γυμνασίου-Λυκείου Σκιάθου.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το