Photo Gallery, Τοπικά

Η εθνική επέτειος με τη ματιά των εφήβων

 

Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε χθες από τα σχολεία
Κατάθεση στεφάνων πραγματοποιήθηκε χθες από τα σχολεία

Ως αφορμή για πιο ουσιαστική σύνδεση με το παρελθόν και απόκτηση γνώσεων για την ιστορία του έθνους, αντιμετωπίζουν οι έφηβοι του Βόλου την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Συγκεκριμένα, χθες το 4ο Γενικό Λύκειο διοργάνωσε στο «Αχίλλειον» μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις εθνικές επετείους και πώς οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ιστορικής γνώσης και μνήμης.

Χθες στην παραλία του Βόλου έγινε η κατάθεση στεφάνων από τα σχολεία, παρουσία εκπαιδευτικών και πολιτικών αρχών. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρης Ελευσινιώτης θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη μεθαυριανή παρέλαση στο Βόλο.

Συνολικά θα παρελάσουν 64 τμήματα από σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους με τη συμμετοχή περίπου 2.500 ατόμων. Η παρέλαση θα ξεκινήσει στις 12 το μεσημέρι και δεν θα στηθεί εξέδρα επισήμων.

Χθες μετά τη λήξη της κατάθεσης στεφάνων οι εκπρόσωποι των τοπικών εκπαιδευτικών και πολιτικών αρχών αναφέρθηκαν στη σημασία της εθνικής επετείου του 1821.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Καλτσογιάννης επισήμανε πως «τιμούμε τους προγόνους μας, οι οποίοι μας χάρισαν το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας. Παράλληλα γιορτάζουμε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου που συνδέεται με την Ελληνική Επανάσταση. Συγχρόνως τιμούμε και τους μαθητές που συμμετείχαν στην κατάθεση στεφάνων και στους οποίους οφείλουμε να εξασφαλίσουμε ένα κατάλληλο περιβάλλον».

Ερωτηθείς για τη λήψη αυστηρών μέτρων και στη φετινή παρέλαση με την τοποθέτηση κάγκελων κατά μήκος της παραλίας ο κ. Καλτσογιάννης είπε πως αυτά τα μέτρα επιβάλλονται από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και δεν είναι θέμα επιλογής της Περιφερειακής Ενότητας.

Ακόμη τόνισε πως «δεν θα υπάρξει εξέδρα επισήμων και αυτό το επιλέγουμε εμείς. Είναι πάγια θέση της Περιφερειακής Ενότητας που έχει την ευθύνη. Εξέδρα θα υπάρξει μόνο για να καθίσουν οι αγωνιστές και αυτοί που πρέπει να τιμηθούν».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας π. Ιωάννης Μανίκας σημείωσε πως «οι μαθητές των σχολείων αποτίουν φόρο τιμής σε εκείνους που στα σκοτάδια της σκλαβιάς τόλμησαν όχι μόνο να οραματιστούν, αλλά και να δημιουργήσουν μια ελεύθερη Ελλάδα, έστω και πολύ μικρή για εκείνη τη χρονική περίοδο. Ο αγώνας και οι θυσίες των πολεμιστών του 1821 θα μείνει για πάντα ως ένα από τα φωτεινότερα ορόσημα της ιστορίας του Ελληνικού Γένους».

Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως «θα παρελάσουν συνολικά 42 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και περίπου 22 πολιτιστικοί σύλλογοι, δηλαδή 64 τμήματα. Από τη διεύθυνση δεν έχουν δοθεί οδηγίες στους μαθητές για το ενδεχόμενο επεισοδίων».

Από την πλευρά του ο διευθυντής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Γιάννης Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι «η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, τιμούμε τους ήρωες του ’21 που έδωσαν το αίμα τους για τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, αξίες που για όλους εμάς αποτελούν ορόσημο για το σήμερα και το αύριο. Χθες σε όλα τα σχολεία έγιναν οι γιορτές παρουσία των γονέων. Παίρνουμε παράδειγμα από τους ήρωες και σηματοδοτούμε το μέλλον μας».

 

Οι έφηβοι και οι εθνικές γιορτές 

Χθες το 4ο Γενικό Λύκειο διοργάνωσε στο «Αχίλλειον» μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα τις εθνικές επετείους και πώς οι μαθητές αντιμετωπίζουν τα ζητήματα ιστορικής γνώσης και μνήμης.

Οι μαθητές εξέφρασαν τις απόψεις τους, ενώ παρουσίασαν και θεατρικό δρώμενο. Η μαθήτρια του 4ου Λυκείου Χαρίκεια Κουτσίκου τόνισε πως «οι μαθητές τόνισαν γενικότερα την άποψή τους για τις εθνικές γιορτές. Συνήθως παρατηρείται ότι οι μαθητές αντιμετωπίζουν τις εθνικές γιορτές ως αφορμή για να μην εμφανίζονται στο σχολείο ή για διακοπές. Αντίθετα πιστεύω ότι η εθνική επέτειος είναι μια ευκαιρία για τους έφηβους για να γνωρίσουν τους αγώνες των προγόνων τους, να μάθουν καλύτερα την ελληνική ιστορία, να αισθανθούν μια υπερηφάνεια για τον πολιτισμό και το έθνος μας. Άλλωστε βρισκόμαστε σε μια περίοδο που χρειαζόμαστε μια τόνωση ηθικού. Βλέπουμε τους αγώνες των προγόνων μας και αντλούμε αυτοπεποίθηση για το παρόν και το μέλλον».

Από την πλευρά της η μαθήτρια Μαρία Σταματακοπούλου σημείωσε πως «υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις στις συμπεριφορές των μαθητών απέναντι στις εθνικές γιορτές. Μπορεί να παθιάζονται και να εμφανίζουν εθνικιστικές τάσεις, αλλά ουσιώδεις γνώσεις δεν υπάρχουν. Πάντως με την εθνική επέτειο έχουμε την ευκαιρία να συνδεθούμε ακόμη καλύτερα το παρελθόν μας ως έθνος. Ο στόχος των εθνικών γιορτών πρέπει να είναι η τιμή στα άτομα που αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας και η απόκτηση ουσιαστικών γνώσεων. Να μη μένουμε μόνο στους τίτλους, αλλά και να γνωρίζουμε, γιατί συμμετέχουμε στην παρέλαση ούτε να την αντιμετωπίζουμε ως αγγαρεία».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το