Photo Gallery, Πολιτισμός

Η γραφή του Δημήτρη Κοντού

Εγκαινιάζεται στο βιβλιοπωλείο Χάρτα, Σκενδεράνη 16 Α-Β, αύριο Παρασκευή 18 Ιανουαρίου στις 20:00, η έκθεση του ζωγράφου Δημήτρη Κοντού (1931-1996) με τίτλο: Αφιέρωμα στη Δύση της Πανσελήνου – Roman Pictural. Στην έκθεση παρουσιάζεται το λεύκωμα «Αφιέρωμα στη Δύση της Πανσελήνου», το βιβλίο τσέπης Roman Pictural και το ανάπτυγμα του Roman Pictural σε ψηφιακή μορφή.

Ο Δημήτρης Κοντός γεννήθηκε στην Τρίπολη (Πελοπόννησος) το 1931 από γονείς Αρκάδες. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών-ΑΣΚΤ (1950-1955) με δάσκαλο το Γιάννη Μόραλη. Το 1958 φεύγει για τη Ρώμη όπου βρίσκονταν ήδη οι φίλοι του Βλάσης Κανιάρης, Γιάννης Γαίτης, Κώστας Τσόκλης και Νίκος Κεσσανλής. Όλοι μαζί το 1959 δημιουργούν το «Gruppo Sigma», μια ομάδα καλλιτεχνών η οποία παρακολουθεί τα πρωτοποριακά καλλιτεχνικά κινήματα και παρουσιάζει τις ιδέες της σε Νάπολη, Μπολόνια και αργότερα στην Αθήνα. Το 1961 ο Δημήτρης Κοντός πάει στο Παρίσι όπου μένει μέχρι το 1964. Το 1964 επιστρέφει στην Ελλάδα και διορίζεται βοηθός -επιμελητής στην Έδρα Ζωγραφικής και Ελευθέρου Σχεδίου στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.). Το 1968 διορίζεται επιμελητής Ελευθέρου Σχεδίου στο Πολυτεχνείο ενώ παράλληλα ανοίγει ένα δικό του φροντιστήριο-εργαστήριο Ελευθέρου Σχεδίου και Ζωγραφικής στο κέντρο της Αθήνας. Το 1984 εκλέγεται καθηγητής στη νεοσύστατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη (Α.Π.Θ.) όπου συνεχίζει την εκπαιδευτική και καλλιτεχνική του δραστηριότητα, μέχρι το 1996, όπου πεθαίνει σε ηλικία 65 ετών.

 

Το έργο του Δημήτρη Κοντού

Το 2007 πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης η πρώτη αναδρομική του έκθεση (Μέγας Χορηγός το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου) υπό την επιμέλεια της Μαρίας Κοτζαμάνη (1938- 2012), η οποία, όπως αναφέρει και η δημοσιογράφος-κριτικός τέχνης Μαρία Μαραγκού, γνωρίζει όσο κανείς άλλος, μαζί με την Έφη Στρούζα, τη δεκαετία του 1960-1970.

Κατά τη διάρκεια της καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής του δραστηριότητας ο Δημήτρης Κοντός πραγματοποίησε ελάχιστες ατομικές εκθέσεις, συγκεκριμένα τέσσερις στον αριθμό. Το 1975 στην γκαλερί Δεσμός του Μάνου και της Έπης Παυλίδη παρουσιάζει, σε δύο διαδοχικές εκθέσεις, δύο διαφορετικές θεματικές ενότητες. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «1959-1963». Σε αυτή την έκθεση παρουσιάζονται οι «Μεταμορφώσεις» και οι «Ομογεννέσεις». Αμέσως μετά ο Δεσμός παρουσιάζει τα «Λατρευτικά». Είναι μία σειρά από έργα που το δυναμικό τους στοιχείο είναι το αφιέρωμα με τη μορφή του τάματος και που η σχέση του στοιχείου αυτού με το θέμα κάθε έργου είναι η ίδια που υπάρχει στο σύστημα είδωλο-πιστός.

Μετά από 18 χρόνια ο Δημήτρης Κοντός εκθέτει στη Θεσσαλονίκη, στην αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής», το «Roman Pictural (1968) και τα «Παλιά Σχέδια 1961-1963». Εδώ παρουσιάζονται τα σχέδια που ζωγράφισε στο Παρίσι και στην Chanton, σχέδια με γραφίτη και χρωματιστά μολύβια σε χαρτί και το «Roman Pictural» που το δουλεύει το 1968 πάνω σε illustration χαρτιά-σελίδες, διαστάσεων 16.5εκ.Χ13.5εκ. η κάθε μία, πάνω στις οποίες ζωγραφίζει με σινική μελάνη τη σπειροειδή γραφή του, συνθέτοντας έτσι την «ιστορία» του εικαστικού του μυθιστορήματος. Χρησιμοποιώντας σαν βάση τη δομή ενός φθηνού βιβλίου τσέπης ο Δημήτρης Κοντός προτείνει στην ουσία μια ευρύτερη διάδοση του περιεχόμενου της τέχνης. Η ιδέα του «Εικαστικού Μυθιστορήματος» γεννήθηκε όταν διάβασε μια δήλωση του σύγχρονου συνθέτη Περνιέ, ο οποίος είχε φανταστεί ένα μυθιστόρημα χωρίς γράμματα. Το 1995, μετά από 20 χρόνια, παρουσιάζει στην Αθήνα, στην γκαλερί της Μαρίας Παπαδοπούλου, την ενότητα «Παλιά Σχέδια 1961-1963».

 

Η έκθεση στη Χάρτα

Στην έκθεση που φιλοξενείται στη Χάρτα θα παρουσιαστεί, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, το ανάπτυγμα του Roman Pictural (1968) σε ψηφιακή εκτύπωση και οι δύο εκδόσεις του λευκώματος με τίτλο «Αφιέρωμα στη Δύση της Πανσελήνου». Η πρώτη τυπώθηκε το 1993 από το Δημήτρη Κοντό στις εκδόσεις του «Παρατηρητή», με την τεχνική offset, στη Θεσσαλονίκη και η δεύτερη τυπώθηκε από την κόρη του, Βαγγελιώ Κοντού, το 2011 σε Giglee Prints στην Graphicon στην Αθήνα. Το λεύκωμα αποτελείται από οχτώ μεταξοτυπίες που παριστάνουν τις φάσεις της σελήνης και ένα ερωτικό ποίημα. Η ιστορικός τέχνης Θάλεια Στεφανίδου αναφέρει: «Ο Δημήτρης Κοντός, μένοντας πιστός σε μινιμαλιστικούς χειρισμούς, αυτή τη φορά χρησιμοποιεί για το έργο του τη θεματική της Σελήνης, μια θεματική που κατεξοχήν συνδέθηκε με την ερωτική- ποιητική διαδικασία». Πρόκειται για δύο έργα που κινούνται αποκλειστικά γύρω από τη σπειροειδή γραφή του. Το μεν Roman Pictural αποτελεί το κορυφαίο έργο του πάνω στο οποίο βλέπουμε την εξελισσόμενη ελικοειδή γραφή του, ενώ στη Σελήνη (ίσως ένα από τα τελευταία του έργα) έχουμε τη σπειροειδή γραφή του σε ένα σταθερό μοτίβο (φόντο) πάνω στο οποίο τρέχουν χρωματιστές οι φάσεις της ανατολής και δύσης της Σελήνης.

 

Πρόγραμμα Εγκαινίων

• 20:30-21:30: Ομιλία με τους Θανάση Τζαβάρα (ψυχίατρος-ψυχαναλυτής), Θάλεια Στεφανίδου (ιστορικός / κριτικός τέχνης-επιμελήτρια εκθέσεων) και Χρύσα Δραντάκη (κοινωνιολόγος της τέχνης).

• 21:45-22:15: Παρουσίαση του ντοκιμαντέρ της Καλλιόπης Λεγάκη με τίτλο: «Μίμης Κοντός: Από την ανατολή ώς τη δύση της σελήνης», παραγωγή Portolanos Films (2007), διάρκεια 24 λεπτά.

• Επίσης θα παρουσιαστεί το video με τίτλο «Ένα μουσικό σχόλιο πάνω στο Roman Pictural». Visuals: Ερατώ Τζαβάρα, μουσική: Βασίλης Τζαβάρας.

Παραγωγή 2007. Το video παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην εκδήλωση «Παρουσίαση του βιβλίου Roman Pictural» στο βιβλιοπωλείο Ιανός στην Αθήνα, το Φεβρουάριο του 2009.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το