Πολιτική

Η Γαλλία είναι έτοιμη να επενδύσει και πάλι στην Ελλάδα, δηλώνει ο Ολάντ

Ολάντ

Τη διάθεση της Γαλλίας να στηρίξει τις ελληνικές προσπάθειες ανάπτυξης υπογραμμίζει ο Φρανσουά Ολάντ, ένα 24ωρο προτού φτάσει στην Αθήνα για  μια επίσκεψη-αστραπή.

Mιλώντας στα Νέα της Δευτέρας ο πρόεδρος της Γαλλίας σημειώνει: «Οι θυσίες που απαιτήθηκαν από την Ελλάδα ήταν πιο οδυνηρές από ό,τι αλλού. Η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών είναι αναγκαία, αλλά δεν αρκεί. Για αυτό είναι απαραίτητα μέτρα υποστήριξης και ανάπτυξης.»

Στην ίδια συνέντευξη ο Φρανσουά Ολάντ σημειώνει ότι οι Γάλλοι επιχειρηματίες είναι έτοιμοι να επενδύσουν και πάλι στην Ελλάδα, καθώς η εμπιστοσύνη επέστρεψε.

«Δεν αμφιβάλλω ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις μας θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχθούν» λέει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το αν η Ευρώπη έχει ευθύνη για την έξαρση της πολιτικής βίας και την άνοδο ακραίων δυνάμεων, ο Ολάντ απαντά θετικά, ωστόσο, επισημαίνει ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί με το να κερδίσει και πάλι η Ευρώπη το στοίχημα της ανάπτυξης.

Le Figaro: «Για τον Ολάντ, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο»

Αναφορά στην επίσκεψη Ολάντ κάνει και η γαλλική Figaro σε εκτενές δημοσίευμα με τίτλο: «Για τον Ολάντ, η Ελλάδα είναι σε καλό δρόμο».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι ένας από τους στόχους της επίσκεψης είναι «να απευθύνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στους ξένους επενδυτές, τώρα που οι μεταρρυθμίσεις αρχίζουν να δίνουν καρπούς.

» Απέναντι στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Γάλλος πρόεδρος πιστεύεται ότι θα έχει τόνους αισιοδοξίας. Μια στάση που είναι σε πλήρη αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα (νέα γενική απεργία την Τετάρτη) και το μέγεθος της ύφεσης που έχει αγγίξει όλη τη χώρα, αφού το ΑΕΠ κινδυνεύει να έχει εκ νέου συρρίκνωση το 2013 για έκτη συνεχή χρονιά.»

Ο συντάκτης αναφέρεται στη συνέχεια σε εκτιμήσεις και απόψεις του προεδρικού περιβάλλοντος που αναγνωρίζει ότι «η θεραπεία λιτότητας που υποβλήθηκε από την τρόικα ήταν μεν σκληρή… η κατάσταση όμως βελτιώθηκε. Η πραγματική υποτίμηση έχει αγγίξει πλέον τις τιμές, επιτρέποντας την αύξηση των εξαγωγών».

Το άρθρο κλείνει με την πληροφορία: «Η γαλλική κυβέρνηση θέλει επίσης να προτείνει ένα σχέδιο συνεργασίας που να βασίζεται στο δανεισμό δύο φρεγατών για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Αιγαίο. Ο Φρανσουά Ολάντ ποντάρει στην Ελλάδα… μακροπρόθεσμα» καταλήγει.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το