Πολιτική

Η Αθήνα περιμένει τον Τζον Κέρι τον Μάιο

Συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Δημ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες
Συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών με τον Δημ. Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες

Τον προγραμματισμό μίας επίσκεψης του Τζον Κέρι στην Αθήνα συζήτησε ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος με τον αμερικανό ομόλογό του κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικές πηγές απέφευγαν μετά το πέρας της συνάντησης να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες για το χρονικό διάστημα μίας τέτοιας επίσκεψης, αλλά δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που ο κ. Κέρι πραγματοποιήσει νέα περιοδεία στην Ευρώπη εντός του Μαϊου, η Ελλάδα να είναι μέρος αυτής. Ωστόσο, τα πάντα θα ξεκαθαριστούν με τις επίσημες ανακοινώσεις.

Ο κ. Αβραμόπουλος επανέλαβε προς τον αμερικανό συνομιλητή του, κατά τη διάρκεια των 40 λεπτών που διήρκεσε η συνάντηση, ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να διαδραματίζει σταθεροποιητικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο παρά τα οικονομικά προβλήματά της.

Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε το Κυπριακό όπου και επιβεβαιώθηκε ότι τόσο η Ελλάδα όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για την επίλυσή του. Ωστόσο, αναγνωρίστηκε ότι αυτή τη στιγμή η Λευκωσία έχει πριν από όλα να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Ο κ. Κέρι εμφανίστηκε πολύ θετικός για τη συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ, στο πλαίσιο της κουβέντας για την Ανατολική Μεσόγειο όπου δεσπόζει φυσικά το θέμα της Συρίας αλλά και η ενέργεια. Ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι τα προβλήματα πρέπει να επιλύονται σε πνεύμα συνεργασίας και τόνισε ότι τέτοιου είδους βήματα έχουν γίνει και με την Τουρκία, όπως έδειξε το πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι απαραίτητος.

Από τη συζήτηση δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει το Σκοπιανό, όπου εσχάτως παρατηρείται κινητικότητα με βάση τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς. Ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η Αθήνα επιθυμεί λύση, αλλά δυστυχώς υπάρχει έλλειψη προόδου στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ).

Εν τω μεταξύ τη θέση ότι υπάρχει ένα κύμα θετικών μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, αλλά ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος σε θέματα που αφορούν την Ελλάδα (casus belli και Κυπριακό), διατύπωσε η Ντόρα Μπακογιάννη σε ομιλία της στην Ολομέλεια της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σε θέματα, όπως το casus belli κατά της Ελλάδος και η κατοχή του 40% της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό, η Τουρκία έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, επισήμανε η επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την Τουρκία.

Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι «είναι μεικτή η εντύπωσή της για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Τουρκία», εκτιμώντας ότι «από τη μία πλευρά υπάρχει ένα ‘κύμα’ θετικών μεταρρυθμίσεων, όπως είναι ο ρόλος του στρατού, η υπεροχή της πολιτικής έναντι της στρατιωτικής εξουσίας και η πρόοδος ως προς τους Κούρδους».

Υπάρχουν, όμως, τόνισε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, θέματα που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα και ανήκουν συγχρόνως στις θεμελιώδεις αρχές του Συμβουλίου της Ευρώπης, στα οποία δεν έχει σημειωθεί παρά ελάχιστη πρόοδος, και στην Έκθεση δεν αναφέρονται παρά μόνο λίγα απ’ αυτά.

Ανάμεσα τους, υποστήριξε, είναι η διατήρηση του casus belli κατά της Ελλάδος, καθώς και η συνεχιζόμενη κατοχή του 40% περίπου του κυπριακού εδάφους από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής, τη στιγμή που η Τουρκία διαπραγματεύεται να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το