Τοπικά

Ζωτικής ανάγκης το αρδευτικό δίκτυο για το Δήμο Ρήγα Φεραίου

Για χιλιάδες αγρότες η σημασία της συνέχισης των εργασιών στην Κάρλα

«Το έργο της άρδευσης στην Κάρλα επείγει να προχωρήσει και να μη συνδέεται με το ζήτημα των υδρευτικών γεωτρήσεων» τονίζεται σε ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής Ρήγα Φεραίου συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να σταματήσει η επιθετική κατά των κατοίκων του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου που αρνούνται την ανόρυξη των υδρευτικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμος επισημαίνει ότι το «πάγωμα» των εργασιών στα έργα της ύδρευσης και της άρδευσης στην Κάρλα οφείλονται αποκλειστικά σε οικονομικούς λόγους και όχι στις αντιδράσεις των κατοίκων. Μάλιστα το όλο ζήτημα θα συζητηθεί στην ερχόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Από το Δήμο Ρήγα Φεραίου έχει επανειλημμένως τονιστεί η ανάγκη να προχωρήσουν οι εργασίες του αρδευτικού δικτύου της Κάρλας που απασχολεί χιλιάδες αγρότες. Το συγκεκριμένο έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, αλλά μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί μόλις το 10% των εργασιών, την ώρα που οι εργασίες από τον εργολάβο έχουν σταματήσει.

Όπως τόνισε η δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, «το αρδευτικό δίκτυο είναι το κρισιμότερο και ουσιαστικότερο έργο που συνδέεται με την επανασύσταση της λίμνης Κάρλας. Και ανησυχούμε ιδιαίτερα που δεν έχει προχωρήσει ακόμη. Γιατί θα συμβάλλει στην περιβαλλοντική ισορροπία της περιοχής, θα απεγκλωβίσει χιλιάδες αγρότες από την υποχρέωση να χρησιμοποιούν αρδευτικές γεωτρήσεις και θα αναζωογονήσει τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Δυστυχώς οι αρμόδιοι συνεχίζουν να συνδέουν την εξέλιξη του αρδευτικού δικτύου με τις υδρευτικές γεωτρήσεις, αν και τα δύο έργα έχουν διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης. Δεν συνιστά δικαιολογία το γεγονός ότι, επειδή δεν προχωρεί το έργο ύδρευσης με τις γεωτρήσεις, δεν μπορεί να προχωρήσει και το έργο άρδευσης».

Ο Δήμος Ρήγα Φεραίου με πρόσφατη επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε πως η ολοκλήρωση του αρδευτικού δικτύου κρίνεται αναγκαία τόσο για την ανανέωση των νερών του ταμιευτήρα, όσο και για τη δραστική μείωση των αρδευτικών γεωτρήσεων στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεπαγόμενη μείωση φαινομένων υφαλμύρινσης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί σημαντικά τις περιοχές του Δήμου.

Η κ. Λαΐτσου αναφέρθηκε και στο ζήτημα των υδρευτικών γεωτρήσεων λέγοντας τα εξής: «Είναι άδικο να δέχονται επιθέσεις οι κάτοικοι του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, επειδή αρνούνται να προχωρήσει η ανόρυξη των 50 υδρευτικών γεωτρήσεων λόγω της πολύ κακής κατάστασης που βρίσκεται ο υπόγειος υδροφόρος ορίζοντας από τις συνεχείς γεωτρήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Οι ενστάσεις που θέτουν, έχουν βάση και ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ως Δημοτική Αρχή σεβόμαστε τη θέση των κατοίκων και ο Δήμος Ρήγα Φεραίου έχει εκφραστεί στο ζήτημα αυτό. Παράλληλα είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε συνεργασία με αρμόδιο φορέα, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα».

Συνάντηση με τους ελεύθερους επαγγελματίες

Με τους ελεύθερους επαγγελματίες του Βελεστίνου θα συναντηθεί αύριο Κυριακή στις 12 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Βελεστίνου η δήμαρχος κ. Λαΐτσου σε μια προσπάθεια να διερευνηθούν τα ζητήματα του σημαντικού αυτού κλάδου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το