Photo Gallery, Πολιτισμός

Ζωντανεύει ξανά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

 

Για τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελεί στόχο και σκοπό για τη δημιουργία προοπτικών στους νέους μουσικούς, προκειμένου να αναδειχθεί ότι η εποχή της κρίσης ανατρέπεται με την ανάδειξη αξιών και καλλιτεχνών

Του Δήμου Βόλου σε νέες βάσεις με μαέστρο τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά

Στην ανασύσταση μια σημαντικής δομής στο χώρο του πολιτισμού, της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, προχωρά ο Δήμος Βόλου έχοντας εξασφαλίσει τη συνεργασία του διεθνούς φήμης μαέστρου, βολιώτη στην καταγωγή, Ιωακείμ Μπαλτσαβιά. Η διοίκηση του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση στους νέους μουσικούς και τους σπουδαστές μουσικής όλων των Ωδείων και Μουσικών Σχολών της πόλης (πληροφορίες καθημερινά τις απογευματινές ώρες από το Δημοτικό Ωδείο Βόλου), με στόχο την ανάδειξη και αξιοποίηση όλων, χωρίς διακρίσεις, των νέων μουσικών δυνάμεων της περιοχής μας. Χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης τόνισε ότι «ειδικά σε περιόδους κρίσης, ο πολιτισμός δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά την πιο ζωτική επένδυση για την κοινωνία και  ιδιαίτερα για τη νέα γενιά».

 

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Βόλου ιδρύθηκε το 1998 από το τμήμα Μουσικής του Καλλιτεχνικού τότε Οργανισμού Δήμου Βόλου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Συμεών Κόγκαν. Από τότε πολλές ήταν οι εμφανίσεις της Ορχήστρας στο Βόλο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, αποσπώντας επαινετικά σχόλια και κριτικές. Σημαντική ήταν η συμμετοχή της στις εκδηλώσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2004. Πολλές ήταν οι συναυλίες που δόθηκαν για να πλαισιωθούν πολιτιστικές, φιλανθρωπικές και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις ενώ αρκετές φορές σπουδαστές των ανωτέρων τάξεων Ωδείων συμμετείχαν ως σολίστ.

Με στόχο την ανασύσταση, σε νέες βάσεις, της σπουδαίας αυτής καλλιτεχνικής δραστηριότητας, ο ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ συνεργάζεται με τον Ιωακείμ Μπαλτσαβιά, που είχε αναλάβει τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, παράλληλα με τη Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, από το 2007 έως το 2011. Ο διεθνώς καταξιωμένος μαέστρος έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια ενεργοποίησης όλων των νέων μουσικών της πόλης μας. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε δεύτερο Σάββατο στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, όπου γίνονται και οι πρόβες.

 

Ο μαέστρος Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς δηλώνει έτοιμος να υποστηρίξει το νέο εγχείρημα παράλληλα με τις άλλες δραστηριότητές του στην Αθήνα και το εξωτερικό. Πρόσφατη εμφάνισή του με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ ήταν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου αποδόθηκαν οι κλασικές μελωδίες των ταινιών του Ντίσνεϋ, ενώ οι πολλές προσκλήσεις δεν αποτελούν εμπόδιο για τον ίδιο να αναλάβει τη διεύθυνση της Ορχήστρας που γνωρίζει και αγαπά, καθώς υπήρξε σπουδαστής του Δημοτικού Ωδείου Βόλου από όπου έλαβε με Άριστα, παμψηφεί, το πτυχίο πιάνου και Ανωτέρων Θεωρητικών. Ο Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς γεννήθηκε το 1978 στο Βόλο όπου πέρασε τα μαθητικά του χρόνια για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Διεύθυνση Ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Ακαδημία του Έσσεν της Γερμανίας.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε στα πιο απαιτητικά και φημισμένα σεμινάρια Διεύθυνσης Ορχήστρας, γνωρίζοντας και δουλεύοντας με μαέστρους διεθνούς φήμης. Κατά την επιτυχή πορεία του στο εξωτερικό είχε την ευκαιρία να διευθύνει πολυάριθμες και υψηλού επιπέδου ορχήστρες. Παράλληλα, η Όπερα αποτελεί έναν εξίσου σημαντικό τομέα στην καλλιτεχνική δραστηριότητά. Για τον Ιωακείμ Μπολτσαβιά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων αποτελεί στόχο και σκοπό για τη δημιουργία προοπτικών στους νέους μουσικούς, προκειμένου να αναδειχθεί ότι η εποχή της κρίσης ανατρέπεται με την ανάδειξη αξιών και καλλιτεχνών.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

1 Comment

  1. Τα εκατοντάδες ευρώ που χρωστάει η ορχήστρα σε δεκάδες μουσικούς που συνεργάστηκαν με αυτήν τι γίνονται;; Ο δήμαρχος Βόλου ξέρει να κάνει πολιτισμό, ως “ζωτική επένδυση”, πάνω στις πλάτες απλήρωτων επαγγελματιών… Παρακαλώ να κάνετε ένα ρεπορτάζ σχετικά με το θέμα και να ερευνήσετε πόσα μας χρωστάει ο Δήμος σας…

    Κώστας
    Απλήρωτος Μουσικός

Μοιραστείτε το