Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ζητούν έκτακτη σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου

Οι καταστηματάρχες ζητούν μεταξύ άλλων να αποδεσμευτεί η σχέση έκδοσης αδειών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και μουσικών οργάνων από τις οφειλές προς Ο.Τ.Α. και να καταβάλλουν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων οι επιχειρήσεις σε 12 μηνιαίες δόσεις χωρίς εγγυητική επιστολή
Οι καταστηματάρχες ζητούν μεταξύ άλλων να αποδεσμευτεί η σχέση έκδοσης αδειών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και μουσικών οργάνων από τις οφειλές προς Ο.Τ.Α. και να καταβάλλουν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων οι επιχειρήσεις σε 12 μηνιαίες δόσεις χωρίς εγγυητική επιστολή

Την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου, όπου θα ληφθεί απόφαση για τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ζητεί ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης, που κατέθεσε σχετικό ψήφισμα στη Δημοτική Αρχή. Οι καταστηματάρχες ζητούν μεταξύ άλλων να αποδεσμευτεί η σχέση έκδοσης άδειων κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και μουσικών οργάνων από τις οφειλές προς Ο.Τ.Α. και να καταβάλλουν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων οι επιχειρήσεις σε 12 μηνιαίες δόσεις χωρίς εγγυητική επιστολή.

Οι καταστηματάρχες αποφάσισαν να δώσουν διορία στη Δημοτική Αρχή για την υλοποίηση των προτάσεών τους, διαφορετικά στις 8 Μαΐου, στις 11.30 το πρωί, συγκαλούν νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους, που θα περιλαμβάνουν και δυναμικές αντιδράσεις.

Σχετικές αποφάσεις έλαβε χθες η έκτατη γενική συνέλευση των καταστηματαρχών εστίασης και διασκέδασης, που πραγματοποιήθηκε σε γνωστό παραλιακό ουζερί, χωρίς πάντως άλλη μια φορά μαζική συμμετοχή. Οι καταστηματάρχες ζητούν να πάρει θέση ο δήμαρχος στα προβλήματά τους. «Δεν ζητάμε διαγραφή χρεών, αλλά ρύθμιση, για να πληρώσουμε», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Εστίασης και Διασκέδασης κ. Απ. Αθανασός.

Ειδικότερα οι καταστηματάρχες ζητούν:

-Ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών από το Υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών, που έχουν οι επιχειρήσεις του κλάδου προς ΟΤΑ σε 48 δόσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις – Στήριξη των αιτημάτων του κλάδου από το Δημοτικό Συμβούλιο και από την ΚΕΔΕ.

-Να αποδεσμευτεί η σχέση έκδοσης άδειων κατάληψης κοινοχρήστων χώρων και μουσικών οργάνων από τις οφειλές προς Ο.Τ.Α.

-Να μπορούν να καταβάλλουν τα τέλη κοινοχρήστων χώρων οι επιχειρήσεις σε 12 μηνιαίες δόσεις χωρίς εγγυητική επιστολή (που είναι αδύνατον λόγω της κρίσης οι επιχειρήσεις να πάρουν).

-Να  μειωθούν με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα τέλη κοινοχρήστων χώρων κατά 50% και να παγιωθούν για την επόμενη πενταετία.

-Τα χρήματα που εισπράττει ο Δήμος Βόλου από το δημοτικό φόρο 0,5% επί των ακαθαρίστων εσόδων από τα καταστήματα εστίασης και ξενοδοχεία, να αποτελούν τον προϋπολογισμό της πόλης για την τουριστική προβολή.

-Να έρθει άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση η νέα κανονιστική αφού τεθούν υπόψη των συμβούλων του Δήμου οι παρατηρήσεις του Συλλόγου.

Αναφορικά με τα προβλήματα οι καταστηματάρχες επισημαίνουν:

-«Οφειλές και ρύθμιση αυτών:

Υπάρχουν πολλά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που οφείλουν από παλαιά και λόγω του ληστρικού και αντισυνταγματικού δημοτικού φόρου, που υπολογιζόταν με ποσοστά 2% και 5% επί των ακαθαρίστων εσόδων και επιβαλόταν μόνο στις επιχειρήσεις του κλάδου μας. Οι οφειλές αυτές από το δημοτικό φόρο είναι επιβαρυμένες πλέον του κεφαλαίου με το τοκογλυφικό ποσοστό 100%, το οποίο χαρακτηρίζουν ως προσαυξήσεις, για την καθυστέρηση εμπρόθεσμης απόδοσης του δημοτικού φόρου. Από το 2008 και μετά το Υπουργείο Εσωτερικών με νόμο θέσπισε τη δημοτική ενημερότητα και με αυτόν τον τρόπο συνέδεσε τις οφειλές προς Ο.Τ.Α. με την ετήσια αδειοδότηση των καταστημάτων για κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, καθώς και άδειας μουσικών οργάνων, δηλαδή για να αδειοδοτηθεί ένα κατάστημα, θα έπρεπε να μην οφείλει στο Δήμο. Λόγω των οφειλών και ενώ πολλές επιχειρήσεις προσέρχονταν στο ταμείο του Δήμου, με τα χρήματα που χρειαζόταν για την αδειοδότησή τους, ώστε να εκδώσουν τις απαιτούμενες από τον νόμο 1080/80 άδειες, οι υπηρεσίες του Δήμου δεν δεχόταν τα χρήματα, λόγω των οφειλών και της νομοθεσίας. Το αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής ήταν, αφού οι επιχειρήσεις δεν είχαν δημοτική ενημερότητα, τα τέλη κατάληψης κοινοχρήστων χώρων να επιβαρύνονται με ποσοστό 100% για προσαυξήσεις, καθώς και με επιπλέον πρόστιμο σε ποσοστό 100%. Σύνολο επιβαρύνσεων στα τέλη κοινοχρήστων χώρων 200% επί του αρχικού κεφαλαίου. Συνέπεια της στρέβλωσης αυτή είναι, πρώτον οι δήμοι να μην εισπράττουν τα τέλη και οι επιχειρήσεις να οδηγούνται με τις υπέρμετρες προσαυξήσεις σε αδιέξοδο και με κίνδυνο να κλείσουν οριστικά και τέλος να οδηγούνται στα δικαστήρια ως κατηγορούμενοι, διότι δεν είχαν ούτε άδεια μουσικών οργάνων, παρόλο που είχαν καταβάλει το ποσό που έπρεπε στις εταιρείες πνευματικών δικαιωμάτων.

Σήμερα ο Δήμος Βόλου υποστηρίζει ότι οφείλουν σε αυτόν 11.000.000 ευρώ οι επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά οι πραγματικές οφειλές, δηλαδή το καθαρό κεφάλαιο αφαιρούμενων των προσαυξήσεων και προστίμων, να μην ξεπερνά τα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το αδιέξοδο έχουν συντελέσει και οι παλαιές ρυθμίσεις, που ενώ πολλές επιχειρήσεις πλήρωναν αδιάλειπτα έως το 2010, από εκεί και μετά και λόγω της οικονομικής κρίσης που έπληξε την χώρα μας, δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις ρυθμίσεις και σύμφωνα με τον νόμο που όριζε τους όρους για την υπαγωγή στην ρύθμιση, να επανέλθουν όλες οι επιβαρύνσεις (πρόστιμα και προσαυξήσεις) του αρχικού κεφαλαίου. Για αυτό τον λόγο εμφανίζονται επιχειρήσεις, να οφείλουν στον Δήμο 50.000 ή 60.000 ευρώ και οι καθαρές οφειλές να είναι 15.000 με 20.000 ευρώ.

-Τέλη χρήσης χώρων για τα τραπεζοκαθίσματα:

Οι επιχειρήσεις του κλάδου βρίσκονται σε ένα αδιέξοδο και στραγγαλίζονται πρώτα από την ύφεση, καθώς η μείωση των τζίρων την τελευταία τριετία αγγίζει συσωρευτικά ποσοστά 60% έως 70% , αλλά και δεύτερο από την νομοθεσία, που οι στρεβλώσεις τις οδηγούν σε υπέρμετρες οφειλές.

Λόγω της κρίσης το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων, παρά την ραγδαία αύξηση των φόρων, τις απανωτές αυξήσεις που δεχθήκαμε από τις πολυεθνικές εταιρίες ποτών – αναψυκτικών, ειδών διατροφής αλλά και την δραματική μείωση των τζίρων λόγω της ύφεσης, χαμήλωσε τις τιμές των προσφερομένων ειδών, ενώ στην καλύτερη συγκράτησε τις τιμές με μια χαμηλή μείωσή τους. Θεωρούμε πως και ο Δήμος Βόλου θα πρέπει να προχωρήσει σε ανάλογη μείωση των τελών σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

-Κανονιστική για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων:

Από τον Οκτώβριο του 2012 είμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολεοδομίας, για τον εκσυγχρονισμό της κανονιστικής, που αφορά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και κατασκευών, ώστε επιτέλους να μπορέσουν οι επιχειρήσεις του κλάδου, να λειτουργούν απρόσκοπτα και στο πλαίσιο του υγιούς ανταγωνισμού. Λάβαμε την υπόσχεση από την Δημοτική Αρχή ότι ώς το τέλος Μαΐου θα ερχόταν το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, αφού προηγουμένως θα γίνονταν οι απαραίτητες ενέργειες, για να παρθούν γνωμοδοτήσεις από τους φορείς που εμπλέκονται. Δυστυχώς μέχρι τώρα και παρά το ότι έχουμε καταθέσει από το Νοέμβριο του 2012 τις προτάσεις μας, δεν έχουμε δει κάποια ενέργεια δρομολόγησης της κανονιστικής από τη Δημοτική Αρχή.

Επισημαίνουμε ότι ο κλάδος μας συνεργάστηκε μαζί σας για το θέμα των πλαστικών παραπετασμάτων, ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα της πόλης».

Και καταλήγουν στο ψήφισμά τους οι καταστηματάρχες: «Αν στόχος μας είναι η ανάπτυξη στον τόπο μας από τον τουρισμό, πρέπει άμεσα να στηρίξουμε τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου, που στο Νομό μας αριθμούν πάνω από 1.500 και απασχολούν πάνω από 13.000 άτομα και παράλληλα δίνουν δουλειά σε πάνω από 20 άλλα επαγγέλματα, που τροφοδοτούν τις επιχειρήσεις της εστίασης».

Δήλωση Σκοτινιώτη

Ο δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Δήμος Βόλου και οι επαγγελματίες της πόλης είμαστε στην ίδια «πλευρά του λόφου» και δεν θα πρέπει να παγιδεύεστε από όσους προσπαθούν να δημιουργήσουν ρήγμα στη συνεργασία μας αυτή. Η Δημοτική Αρχή έχει πλήρη επίγνωση της εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης, που επικρατεί στην αγορά και προσπαθεί με κάθε τρόπο να στηρίξει τους επαγγελματίες της πόλης μας και ιδιαίτερα τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Αυτό το στόχο υπηρετούν όλες οι δράσεις μας, όπως η τουριστική προβολή της περιοχής, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, τα μέτρα για την προστασία του δημόσιου χώρου, τα μέτρα για την αισθητική της πόλης, η βελτίωση της καθαριότητας, κλπ. Και ειλικρινά χαιρόμαστε για τη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ μας για να καθαρίσει η πόλη από τα νάιλον.

Κατανοώντας την οικονομική σας θέση έχουμε ζητήσει οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα ισχύσουν για τα χρέη προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, να ισχύσουν και για τα χρέη προς τους Δήμους. Έχουμε θέσει το θέμα την ΚΕΔΕ και πιέζουμε να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή. Το ίδιο συμφωνήσαμε και με το Επιμελητήριο Μαγνησίας. Θα πρέπει, βεβαίως, να ξέρετε ότι υπάρχει ένα όριο και αυτό είναι η νομιμότητα και η ίση μεταχείριση των επαγγελματιών και δεν χρειάζεται να δημιουργείται τεχνητή ένταση. Δεν μπορούμε να πιέσουμε τις Υπηρεσίες να κάνουν τα «στραβά μάτια». Παλαιότερα ίσως να γινόταν αυτό, και από τις Υπηρεσίες και από τα αιρετά στελέχη. Σήμερα όμως δεν μπορεί να γίνει. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι για τον κάθε υπάλληλο επικρέμεται η «δαμόκλεια σπάθη» του χαρακτηρισμού του ως «επίορκου», με τις οδυνηρές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Αλλά και ούτε μπορούμε να συναινέσουμε στο να ισχύσουν στην αγορά «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Στο πλαίσιο αυτό, είμαστε σύμφωνοι να στηρίξουμε τα δίκαια αιτήματά σας και να πιέσουμε από κοινού την Κυβέρνηση, ώστε να υπάρξουν οι ευνοϊκότερες δυνατές ρυθμίσεις».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το