Κατηγορίες: Πολιτική

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Διαχειρίσιμη» η έξοδος από το ευρώ

Δήλωση-σοκ για την Ελλάδα από τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Μια έξοδος της Ελλάδας είναι διαχειρίσιμη, αν και μη επιθυμητή, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κληθείς να σχολιάσει την πρόσφατη δήλωση του Γερμανού αντικαγκελάριου Ρέσλερ ότι δεν τρομάζει μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ.

Σε συνέντευξή του σε περιφερειακό δίκτυο της γερμανικής κρατικής τηλεόρασης, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τη σημερινή σκοπιά θα ήταν διαχειρίσιμη εξέλιξη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και επιθυμητή γιατί θα προέκυπταν τεράστιοι κίνδυνοι, ειδικά για τους απλούς ανθρώπους στην Ελλάδα».

«Θα μπορούσε βέβαια κανείς να πει «μου είναι αδιάφορο αυτό, το τί θα γίνει με τους απλούς ανθρώπους», και υπάρχουν πάρα πολλοί στην Ελλάδα. Εμένα όμως δεν μου είναι αδιάφορο» πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αποκλείει κατηγορηματικά μια έξοδο της χώρας μας από τη ζώνη του ευρώ, ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε: «Σε κάθε περίπτωση όχι μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, αλλά ούτε και μετά».

«Γνωρίζετε πράγματα που εμείς αγνούμε;» ρώτησε αμέσως μετά η δημοσιογράφος, για να λάβει καταφατική απάντηση από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος όταν στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει εάν αυτά που γνωρίζει αφορούν αριθμούς, είπε: «Όχι, πράγματα». Στον πρόεδρο του Eurogroup τέθηκε από τη δημοσιογράφο και η ερώτηση «πώς σας φαίνεται το γεγονός ότι περπατάμε εδώ και τρία τέταρτα και δεν σας έχει πάρει κανείς τηλέφωνο;», ερώτηση που συνοδεύτηκε από το σκωπτικό σχόλιο «θα μπορούσε στο μεταξύ να έχει φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη». «Αν επρόκειτο η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη τις επόμενες δυο ώρες εγώ θα το ήξερα από προχθές το βράδυ» αποκρίθηκε ο κ. Γιούνκερ.

Ζητούν αλλαγή στρατηγικής

Την ώρα που η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι υπεράνω όλων, απορρίπτοντας την έκκληση του Μάριο Μόντι να δοθεί στις κυβερνήσεις το περιθώριο ελιγμών στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, στη Γερμανία πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν αλλαγή στρατηγικής για τη εμβάθυνση της πολιτικής Ευρώπης. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Berliner Zeitung, ο πρόεδρος του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ προτείνει μία εναλλακτική στρατηγική για την καταπολέμηση της κρίσης, η οποία προβλέπει την κοινή ανάληψη των χρεών από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης με ταυτόχρονη διασφάλιση του κοινού ελέγχου στους κρατικούς προϋπολογισμούς όλων των κρατών-μελών.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle προτείνει τη μεταφορά περισσότερων αρμοδιοτήτων από τις εθνικές κυβερνήσεις προς τις Βρυξέλλες με παράλληλη αλλαγή του γερμανικού Συντάγματος, ώστε τα ευρωπαϊκά όργανα να είναι σε θέση να ασκήσουν πιο αποτελεσματικό έλεγχο σε θέματα προϋπολογισμού των εθνικών κυβερνήσεων. Ειδικά για τη Γερμανία ο Γκάμπριελ ζητά τη σύγκληση συντακτικής συνέλευσης για την αλλαγή του Συντάγματος με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών κομμάτων της χώρας και την τελική έγκριση των συνταγματικών αλλαγών σε δημοψήφισμα. Έτσι θα τεθούν τα θεμέλια για να μετατραπεί η Ευρωζώνη σε μία πολιτική ένωση με 17 κράτη-μέλη, η οποία θα αποτελέσει και τον «σκληρό πυρήνα» της Ευρώπης του μέλλοντος. Παράλληλα, ο Γκάμπριελ προσυπογράφει το κοινό «μανιφέστο για την Ευρώπη» που παρουσίασαν τρεις επιφανείς Γερμανοί ακαδημαϊκοί: ο φιλόσοφος Γιούργκεν Χάμπερμας, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπόφινγκερ και ο καθηγητής πολιτικής θεωρίας και φιλοσοφίας Γιούλιαν Νίντα Ρίμελιν, που είχε διατελέσει υπουργός Πολιτισμού στη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Οι συντάκτες του μανιφέστου κάνουν λόγο για «παράλληλα σύμπαντα» πολιτικής και αγορών. Υποστηρίζουν ότι χρειάζεται αλλαγή στρατηγικής για την εμβάθυνση της πολιτικής Ευρώπης με εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας «για να διασφαλιστεί ο αποτελεσματικός έλεγχος της δημοσιονομικής πολιτικής», καθώς και με καλύτερο συντονισμό στην οικονομική, αλλά και κοινωνική πολιτική των κρατών-μελών, με στόχο να διορθωθούν οι «δομικές ανισορροπίες» στην ευρωζώνη.
Χωρίς αυτήν την αλλαγή στρατηγικής, η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να επιβιώσει «στη σημερινή της μορφή» εκτιμούν οι συντάκτες του μανιφέστου, οι οποίοι πάντως θεωρούν ότι δεν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία «κρίση του ευρώ», αλλά με μία «κρίση αναχρηματοδότησης» μεμονωμένων χωρών της Ευρωζώνης.

Προτάσεις της Κομισιόν για  εποπτεία των τραπεζών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για τη θεσμοθέτηση ενός φορέα τραπεζικής εποπτείας στην Ευρωζώνη, με έναρξη λειτουργίας, πιθανώς, το 2013, ανέφερε πηγή των Βρυξελλών, η οποία σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο είναι σε γνώση των σχετικών συζητήσεων.

«Μια πρόταση θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου», είπε η ίδια πηγή.

«Πρέπει να αναμείνουμε την αποσαφήνιση της δομής που θα λάβει αυτός ο φορέας», προσέθεσε.

Η δημιουργία μιας αρχής για την εποπτεία του τραπεζικού τομέα αποφασίστηκε στη διάρκεια της τελευταίας Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιουνίου.

Αποτελεί προϋπόθεση για τον απευθείας δανεισμό των τραπεζικών ιδρυμάτων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕSΜ), εξέλιξη που θα σημάνει ότι δεν θα βαρύνεται πλέον το χρέος των κρατών μελών της Ευρωζώνης σε περιπτώσεις τραπεζικών διασώσεων.

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Χρ. Τριαντόπουλος: Προχωρά η υλοποίηση του σχεδίου στήριξης και αποκατάστασης και στο Νότιο Πήλιο – Οι εγκρίσεις έκτακτης χρηματοδότησης ανέρχονται σε 7,9 εκατ. ευρώ ως τώρα

Την περασμένη εβδομάδα ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αρμόδιος για την αποκατάσταση από…

7 Οκτωβρίου 2024

Σχολείο φροντιστών ατόμων με άνοια της ΕΕΝΑΣΔ Βόλου

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2024, η ΕΕΝΑΣΔ Βόλου πραγματοποιεί «Σχολείο…

7 Οκτωβρίου 2024

Θλίψη στον Βόλο – Έφυγε από τη ζωή συνταξιούχος τελωνειακός

Θλίψη στην τοπική κοινωνία από τον θάνατο του Αλκιβιάδη Καραχάλιου, συνταξιούχου τελωνειακού σε ηλικία 78…

7 Οκτωβρίου 2024

Το μέλλον της γεωργίας και αλιείας στη Θεσσαλία, οι επιπτώσεις της θεομηνίας DANIEL

Το EUROPE DIRECT Περιφέρειας Θεσσαλίας διοργάνωσε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο «Το μέλλον της γεωργίας και…

7 Οκτωβρίου 2024

Υπέροχη πρωτοβουλία από την Αγία Άννα για τα αδέσποτα σκυλάκια (pics)

Μία υπέροχη πρωτοβουλία πήρε η Αγία Άννα θέλοντας να ευαισθητοποιήσει γονείς και παιδιά για τα…

7 Οκτωβρίου 2024

Δυο παιδιά έπεσαν θύματα ληστείας από ανήλικο

Τρόμο και φόβο για την σωματική τους ακεραιότητα προκάλεσε σε δύο ανήλικα παιδιά ένας επίσης…

7 Οκτωβρίου 2024