Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ζέστη και σκόνη από την έρημο

Τα χαρακτηριστικά του καιρού αυτές τις ημέρες στη Μαγνησία
Τα χαρακτηριστικά του καιρού αυτές τις ημέρες στη Μαγνησία

Καιρικές συνθήκες Βόρειας Αφρικής επικρατούν από χθες και μέχρι το μέσο της ερχόμενης εβδομάδας στη Μαγνησία και την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Η θερμοκρασία ανέβηκε σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα, καθώς θερμές αέριες μάζες μάς έρχονται από τη Β. Αφρική, συνοδευόμενες από σκόνη της ερήμου, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα στο αστικό κέντρο.

Αρκετά μεγάλες ποσότητες σκόνης από την Αφρική έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους. Το φαινόμενο αυτό, φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον ώς και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, μειώνοντας την ορατότητα σε πολλές περιοχές αρκετά.

Τη σκόνη αυτή τη μεταφέρουν οι νότιοι, νοτιοδυτικοί άνεμοι που πνέουν. Αυτοί οι άνεμοι εκτός από τη σκόνη, μεταφέρουν και θερμότερες αέριες μάζες, οι οποίες ανέβασαν αρκετά τον υδράργυρο. Σε συνδυασμό λοιπόν με την αφρικάνικη σκόνη και την άνοδο της θερμοκρασίας, η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική.

Όπως επισημαίνει ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης, κύριο χαρακτηριστικό του καιρού είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, που από σήμερα αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 32 βαθμούς περίπου και να διατηρηθεί μέχρι την Τετάρτη τουλάχιστον σ’ αυτά τα επίπεδα.

Τις περισσότερες μέρες θα επικρατήσει νότιο ρεύμα, γεγονός που σημαίνει ότι θα είναι υψηλά τα επίπεδα υγρασίας. Όσο για βροχές, μάλλον την τελευταία βδομάδα του μήνα θα ξανάχουμε.

Πάντως οι αυξημένες τιμές της θερμοκρασίας είναι δυνατόν να δημιουργήσουν συνθήκες θερμικής αστάθειας με καθαρά τοπικά φαινόμενα. Υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα την Τρίτη προς Τετάρτη 22 του μήνα.

Αναλυτικότερα σήμερα ο  καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 ώς 32 βαθμούς Κελσίου. Αύριο επίσης ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα είναι νότιοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι. Η θερμοκρασία στα ίδια επίπεδα. Τη Δευτέρα ο καιρός παραμένει αίθριος, ενώ η μέγιστη θερμοκρασία πέφτει 2 βαθμούς και θα κυμανθεί από 12 ώς 30 βαθμούς. Τρίτη και Τετάρτη ο αίθριος καιρός διατηρείται, ενώ η θερμοκρασία ανεβαίνει 2 βαθμούς. Ωστόσο οι βορειοδυτικοί άνεμοι που θα πνέουν, θα διώξουν την αφρικανική σκόνη και θα καθαρίσουν την ατμόσφαιρα.

Οι επισκέψεις της σκόνης θα είναι πλέον τακτικότερες. Οι μετεωρολογικές συνθήκες για τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης προς την Ελλάδα, από τη Βορειοδυτική Αφρική, Μαυριτανία, Αλγερία και Τυνησία, την άνοιξη κυρίως, οφείλεται στην ύπαρξη ενός χαμηλού βαρομετρικού συστήματος πάνω από τη Δυτική Μεσόγειο. Η σκόνη ανυψώνεται στην ανώτερη ατμόσφαιρα και με νοτιοδυτικούς ανέμους μεταφέρεται προς την Ανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα, το καλοκαίρι χαμηλά βαρομετρικά συστήματα πάνω από την έρημο της Σαχάρας ευνοούν έντονες ανοδικές κινήσεις και διασκορπισμό της σκόνης στην ανώτερη ατμόσφαιρα με σύγχρονη μεταφορά της από νότιους ανέμους προς την Ελλάδα. Άλλες φορές οι περιοχές εκτόξευσης σκόνης προσδιορίζονται στη Βόρεια Αφρική (Λιβύη και Τσαντ). Ανάλογα με την περιοχή προέλευσης η σκόνη μπορεί να είναι λευκή ή ερυθρά. Στην πρώτη περίπτωση τα σωματίδια της σκόνης περιέχουν, σε μεγάλο ποσοστό, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο, στη δεύτερη, πυρίτιο, άργιλο και σίδηρο. Στην περίπτωση βροχόπτωσης τα σωματίδια της σκόνης διαλύονται στις υδροσταγόνες και έτσι εμφανίζονται λευκές ή ερυθρωπές λασποβροχές, όπως αυτές που σημειώθηκαν προχθές τη νύχτα και στο Βόλο. Οι αμμοθύελλες από τη Σαχάρα τα τελευταία 50 χρόνια έχουν δεκαπλασιαστεί. Η σκόνη μεταφέρεται σε  ύψος τριών μέχρι έξη χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης και εναποτίθεται στο έδαφος είτε σε ξηρή, είτε σε υγρή μορφή με τη βροχή. Η σκόνη αυτή δεν είναι τοξική και δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, ωστόσο αν η συγκέντρωσή της στην ατμόσφαιρα είναι μεγάλη, τότε υπάρχουν ομάδες ανθρώπων, που ίσως αισθανθούν δυσφορία. Τέτοιες ομάδες είναι οι πάσχοντες από άσθμα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα, που πρέπει να αναπνέουν από τη μύτη και να προσέχουν αυτές τις ημέρες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το