Photo Gallery, Τοπικά

Ζέστη για ένα τετραήμερο

Υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη προβλέπουν οι μετεωρολόγοι

Περεταίρω άνοδος στη θερμοκρασία, η οποία θα φτάσει τους 39-40 βαθμούς στη Θεσσαλία, αναμένεται σήμερα. Χαμηλότερες οι θερμοκρασίες στα νησιωτικά, όπου στο Αιγαίο, ο υδράργυρος αναμένεται στους 31-32 βαθμούς. Οι άνεμοι ενισχύονται και το ρεύμα αποκτάει χαρακτηριστικά μελτεμιού, με αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών στις Β. Σποράδες. Το μελτέμι, θα φτάσει στο κεντρικό Αιγαίο τα 5 και κατά τόπους 6 μποφόρ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αίθριος καιρός και αύριο Τρίτη και σε περεταίρω άνοδο η θερμοκρασία, κυρίως στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες σε σχέση με όλη τη χώρα. Ο υδράργυρος αναμένεται στους 40-41 βαθμούς στη Θεσσαλία. Κατά πολύ δροσερότερο το κεντρικό Αιγαίο, με τον υδράργυρο στους 31-33 βαθμούς γενικά. Το μελτέμι ενισχυμένο, θα φτάνει τα 4-5 μποφόρ, στα βορειοδυτικά του πελάγους δεν θα ξεπεράσει τα 3-4 μποφόρ από διάφορες διευθύνσεις. Αυξημένος ο κίνδυνος πυρκαγιών σε όλες τις περιοχές, που θα επηρεαστούν από το μελτέμι, λόγω του συνδυασμού με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Και την Τετάρτη συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες, σε ανάλογες τιμές με την Τρίτη. Ο υδράργυρος θα φτάσει τους 41-42 βαθμούς στην ηπειρωτική Θεσσαλία και στους 38-39, στα ανατολικά ηπειρωτικά. Το μελτέμι συνεχίζεται, φτάνοντας τα 4-5 μποφόρ. Την Πέμπτη, περιορίζονται οι πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα σημειώνονται στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, ωστόσο οι μέγιστες θα παραμείνουν στα όρια του καύσωνα σε όλες σχεδόν τις πεδινές ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Στα παραθαλάσσια το θερμόμετρο πέφτει στους 32-34 βαθμούς. Το θερμικό κύμα δεν παύει ακόμη, απλώς περιορίζεται η έντασή του, λόγω της υποχώρησης του αντικυκλώνα, και της εγκατάστασης ρεύματος από βορειοδυτικές διευθύνσεις στα ανώτερα τροποσφαιρικά στρώματα. Αυτό το ρεύμα θα φέρει κυρίως σε βορειότερες περιοχές της χώρας, κάπως χαμηλότερες θερμοκρασίες σε αυτό το επίπεδο, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ακόμη υψηλές στην επιφάνεια, αλλά και τη μεταφορά στροβιλισμού, θα προκαλέσουν φαινόμενα αστάθειας που θα συμβάλλουν στον περιορισμό των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Την Παρασκευή η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή και το Σάββατο, μάλιστα, η ΕΜΥ προβλέπει άστατο και κατά περιόδους νεφελώδη καιρό στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, με τοπικές βροχές ή καταιγίδες, κυρίως στα ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες, οι οποίες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές.

Η ΕΜΥ συμβουλεύει για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο να είμαστε προσεκτικοί, καθώς τα φαινόμενα αστάθειας ίσως είναι έντονα. Η ακτινοβολία του ηλίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Η υπερθέρμανση του εδάφους από την ηλιακή ακτινοβολία τις μεσημεριανές ώρες, σε συνδυασμό με σφήνες χαμηλών πιέσεων στα ανώτερα στρώματα που κατεβαίνουν στην Ελλάδα, κυρίως στη Μακεδονία και την Ήπειρο και λιγότερο στη Θεσσαλία, δημιουργούν τις λεγόμενες αστάθειες. Αυτό έχει ως συνέπεια να δημιουργούνται μικρά μέτωπα ή μεμονωμένοι πυρήνες αστάθειας (ψυχρές λίμνες αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα) που συχνά είναι αποκομμένοι από την υπόλοιπη κυκλοφορία. Οι πολύ ψυχρές και ξηρές αέριες μάζες από την ανώτερη ατμόσφαιρα συγκρούονται με τις πολύ θερμές (συνήθως και υγρές) και ανοδικές λόγω μικρότερης πυκνότητας αέριες μάζες που προϋπάρχουν στην περιοχή λόγω της θέρμανσης και έχουμε τη δημιουργία της καταιγίδας η οποία σε περιπτώσεις μετώπου μπορεί να φτάσουν σε μήκος μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα. Συνοδεύονται από ηλεκτρικές εκκενώσεις και από χαλάζι. Μπορούν να προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα (flash floods) και να προξενήσουν καταστροφές με τους θυελλώδεις ανέμους που μια ισχυρή καταιγίδα προκαλεί.

Μέτρα από το Δήμο Βόλου

Μέτρα για την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή σήμερα, λαμβάνει ο Δήμος Βόλου. Συγκεκριμένα, σήμερα θα παραμείνουν ανοικτά από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, τα κεντρικά ΚΑΠΗ Βόλου και Ν. Ιωνίας, όπως και οι κλιματιζόμενες αίθουσες δομών της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, όπου μπορούν να κατευθύνονται οι πολίτες για να προστατευθούν από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι διευθύνσεις και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι:

-ΚΑΠΗ Βόλου, Αλεξάνδρας – Βασσάνη, τηλ. 24210-37683.

-ΚΑΠΗ Ν. Ιωνίας, Καισαρείας με Ευφραιμίδου, τηλ. 24210- 84337.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το