Πολιτική

Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση Σαμαρά- Ερντογάν στο Κατάρ

Ακύρωση της ρύθμισης για τους ιμάμηδες ζήτησε ο Τούρκος πρωθυπουργός

Για 45 λεπτά συναντήθηκαν την Τρίτη οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και της Τουρκίας στην Ντόχα του Κατάρ, όπου αμφότεροι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί η κοινή συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων στις 5 Μαρτίου στην Άγκυρα, ενώ όπως μετέδωσε η απεσταλμένη του MEGA, η συζήτηση των δύο πολιτικών ήταν εφ’ όλης της ύλης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε στον Τούρκο ομόλογό του το θέμα των δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θάλασσα, ωστόσο μετά από ερώτηση του MEGA δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε προς τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι με τις αποκρατικοποιήσεις αντιμετώπισε την κρίση στην Τουρκία, ενώ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας που ψηφίστηκε πριν από μερικές ημέρες από την ελληνική Βουλή και αφορά τη διδασκαλία του Κορανίου στη Θράκη. Ο Έλληνας πρωθυπουργός απάντησε λέγοντας πως η τροπολογία δεν πρόκειται να αποσυρθεί και πρόσθεσε πως το θέμα δεν συνδέεται με την επαναλειτουργία της θεολογικής σχολής της Χάλκης, ενώ όταν ο κ. Ερντογάν προσφέρθηκε να χρηματοδοτήσει η Τουρκία την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα, ο κ. Σαμαράς του απάντησε πως αυτό θα γίνει με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου.

Σε δηλώσεις του αργότερα σε δημοσιογράφους, ο κ. Ερντογάν είπε πως η ελληνική πλευρά διαβίβασε στην τουρκική ότι έχει περάσει από τη Βουλή το θέμα του τεμένους στην Αθήνα και πρόσθεσε: «Εμείς είπαμε ότι δεν είναι απαραίτητο να το χτίσετε εσείς. Αν μας διευκολύνετε στο θέμα των σχετικών αδειών, μπορούμε να το χτίσουμε κι εμείς».

Όπως έγινε γνωστό, μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν, ήταν και οι αποκρατικοποιήσεις. Ο κ. Ερντογάν, μάλιστα, δήλωσε στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ με τις αποκρατικοποιήσεις ξεπέρασα την κρίση».

Στη συνάντηση των δύο συζητήθηκαν ακόμη θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και οι οικονομικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την περιοχή.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu αναφέρει ότι ο Ερντογάν έθεσε θέμα μειονότητας στη Θράκη και έδωσε συμβουλές στον Έλληνα πρωθυπουργό. Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, πάντως, υποστηρίζουν ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκε και το ζήτημα του τεμένους στην Αθήνα. Το Anadolu μεταδίδει την πληροφορία ότι κατά τη συνάντηση ο Ερντογάν «έδωσε συμβουλές στον κ. Σαμαρά σχετικά με την ελευθερία λατρείας και τα ευαγή ιδρύματα των Τούρκων -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το τουρκικό πρακτορείο- της Δυτικής Θράκης, καθώς και για τα μέτρα που περιορίζουν την απόκτηση ακινήτων και το νόμο σχετικά με το διορισμό 240 δασκάλων για το μάθημα των θρησκευτικών στη μειονότητα».

Σε καλό κλίμα οι συζητήσεις για επενδυτική συνεργασία

Για νέο ξεκίνημα στις σχέσεις των δύο χωρών μίλησαν οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και του Κατάρ, σεΐχης Αλ Θάνι, μετά τη συνάντησή τους στην πρωτεύουσα Ντόχα.  Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, καταγράφηκε η αμοιβαία θέληση για επενδυτική συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, που θα προχωρήσουν με καθορισμένα βήματα το προσεχές διάστημα.

Οι τομείς που μπήκαν στη συζήτηση ήταν -μεταξύ άλλων- ο τουρισμός, η ενέργεια, ο ηλεκτρισμός, και οι κατασκευές. Οι συζητήσεις στους παραπάνω τομείς θα προχωρήσουν στο προσεχές διάστημα και με συνεργασίες μεταξύ των υπουργών των δύο χωρών αλλά και μεταξύ των εταιρειών των δύο χωρών.

Υπογράφηκαν ακόμη τρία Μνημόνια συνεννόησης για τους τομείς πολιτισμού και αθλητισμού και ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο βασικός στόχος της επίσκεψής του είναι να «φέρουμε πιο κοντά το κράτος του Κατάρ με τις ευκαιρίες επενδύσεων που προσφέρει η Ελλάδα. Η χώρα μας προσφέρει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που μπορεί να αξιοποιήσει το Κατάρ».

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν συγκεκριμένα βήματα που θα γίνουν στο προσεχές διάστημα στους τομείς τουρισμού, ενέργειας, φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού, κατασκευών.  «Είχαμε μία δραματική κρίση στην Ελλάδα που μας έκανε να γίνουμε πιο σοφοί, πιο αποφασιστικοί και πιο δυνατοί και να στηριζόμαστε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζουμε τί ακριβώς θα κάνουμε» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Παρουσιάσαμε μία νέα ατζέντα προγραμμάτων με συγκεκριμένες προθεσμίες και σε αυτά θα συνεχιστεί η συζήτησή μας» και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε συγκεκριμένα πρότζεκτς, κάποια από τα οποία θα είναι στο επίπεδο των κυβερνήσεων με συνεργασία των αρμόδιων υπουργών και κάποια θα είναι στο επίπεδο των επιχειρήσεων».

«Δεν θέλουμε πυροτεχνήματα αλλά αποτελεσματικότητα στις λύσεις και αυτή είναι η νέα αρχή που κάνουμε στις σχέσεις μας με το Κατάρ» συμπλήρωσε ο κ. Σαμαράς.

«Το να βρεθούν σοβαροί επενδυτές δεν είναι εύκολο, εμείς είμαστε σοβαροί επενδυτές και φίλοι» είπε ο Αλ Θάνι και πρόσθεσε ότι «εμείς προτιμούμε διακρατικές συμφωνίες, είναι πιο δίκαιες και πιο αποτελεσματικές και για τις δύο πλευρές, γνωρίζουμε όμως τις ευρωπαϊκές δεσμεύσεις της Ελλάδας».

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ έκανε ειδική αναφορά στην πρόθεσή του να συμμετάσχει από κοινού με την Ελλάδα στην δημιουργία ενός ταμείου που θα χρηματοδοτήσει ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ανέφερε δε ως παράδειγμα αντίστοιχη συμφωνία που έχει κάνει το κράτος του με την Ιταλία στην οποία τα δύο κράτη έβαλαν από ένα δισ. ευρώ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το