Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ευτυχώς ήταν άσκηση ετοιμότητας…

 

 

Πυρκαγιά στο Δημαρχείο Σκοπέλου με εγκλωβισμένους υπαλλήλους
Πυρκαγιά στο Δημαρχείο Σκοπέλου με εγκλωβισμένους υπαλλήλους

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χθες το πρωί στο Δημαρχείο Σκοπέλου και χρειάστηκε η επέμβαση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την κατάσβεσή της και τον απεγκλωβισμό δυο υπαλλήλων. Ευτυχώς, όλα τα παραπάνω ήταν το σενάριο άσκησης ετοιμότητας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που έδειξε ότι η αντίδραση του προσωπικού και η συνεργασία τους με τους αρμόδιους φορείς βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης στις 11 π.μ. χθες εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον ισόγειο χώρο του Δημαρχείου Σκοπέλου και συγκεκριμένα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Με την τηλεφωνική ειδοποίηση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σκοπέλου αναχωρούν αμέσως για τον τόπο του συμβάντος 2 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα με πλήρωμα τεσσάρων αντρών το καθένα. Πριν την άφιξη της πυροσβεστικής δύναμης ήδη η ομάδα πυρασφαλείας του Δημαρχείου έχει προβεί σε εκκένωση του χώρου από υπαλληλικό προσωπικό και πολίτες, από την κεντρική έξοδο. Επίσης μέλη της ομάδας πυρασφαλείας της επιχείρησης προσπαθούσαν να σβήσουν την πυρκαγιά χρησιμοποιώντας πυροσβεστική φωλιά και φορητούς πυροσβεστήρες, όμως οι πυκνοί καπνοί τους εμποδίζουν να πλησιάσουν τις φλόγες και η προσπάθειά τους περιορίζεται στο να μην επεκταθεί πολύ η φωτιά μέχρι να έρθουν οι πυροσβέστες.

Το Δημαρχείο είναι δύο ορόφων και μάλιστα το δάπεδο, τα δομικά στοιχεία του ορόφου, καθώς επίσης και η διπλή κλίμακα που οδηγεί σε αυτόν είναι από ξύλο, πράγμα που καθιστά το συμβάν πολύ επικίνδυνο.

Έξω ακριβώς από την αίθουσα που εκδηλώθηκε η φωτιά υπάρχει κλιμακοστάσιο που οδηγεί στον 1ο όροφο και εκεί εγκλωβίζονται δύο υπάλληλοι, οι οποίοι δεν μπορούν να διαφύγουν από το κλιμακοστάσιο λόγω έντονου καπνού. Ο ένας εξ αυτών βγαίνει στο μπαλκόνι και ζητεί βοήθεια κουνώντας τα χέρια ώστε να γίνει αντιληπτός. Ο άλλος από την έντονη ταραχή του και τους καπνούς χάνει τις αισθήσεις του και εγκλωβίζεται στον όροφο. Αρχικά στον τόπο της πυρκαγιάς φτάνει το πρώτο υδροφόρο πυροσβεστικό όχημα και αμέσως ακολουθεί και το δεύτερο, τα οποία παίρνουν κατάλληλες θέσεις, κοντά στην κύρια είσοδο. Ο αξιωματικός υπηρεσίας επικεφαλής, με την άφιξή του, εισέρχεται στο ισόγειο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά για αναγνώριση του χώρου και εκτίμηση της κατάστασης, ζητεί από τον αρχηγό της ομάδας πυρασφαλείας του Δημαρχείου να του καταθέσει όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες που γνωρίζει για το χώρο και τυχόν εγκλωβισμένους και δίνει εντολή σε δύο πυροσβέστες, οι οποίοι φέρουν ήδη αναπνευστικές συσκευές, να εισέλθουν στο χώρο που εκδηλώθηκε η φωτιά ώστε να ενεργήσουν απευθείας προσβολή των φλογών, με σκοπό το γρήγορο έλεγχο της πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα πυροσβέστες, επιδιώκοντας την εξασφάλιση της ροής νερού για κατάσβεση, κάνουν εγκατάσταση πυροσβεστικών σωλήνων από ένα πυροσβεστικό αυτοκίνητο στο άλλο, από το οποίο αναπτύσσεται εγκατάσταση 45 mm. Όταν γίνεται η εγκατάσταση από το πυροσβεστικό αυτοκίνητο προσβάλλεται η φωτιά από δύο πυροσβέστες, οι οποίοι στέκονται χαμηλά για να αποφεύγουν τους καπνούς.

Ο επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων καθησυχάζει το άτομο που βρίσκεται στο μπαλκόνι δίνοντάς του οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει. Γίνεται ανάπτυξη σκάλας από το πλήρωμα ενός υδροφόρου πυροσβεστικού οχήματος προς το μπαλκόνι και προσεγγίζεται το άτομο. Η διάσωση γίνεται με επιτυχία. Κατόπιν οι πυροσβέστες φέροντας αυλό υψηλής εισέρχονται στον όροφο και προσεγγίζουν το αναίσθητο άτομο. Μεταφέρεται με φορείο από το κλιμακοστάσιο που ήδη είναι ελεύθερο από καπνούς και παραδίδεται σε ιατρικό προσωπικό του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου όπου με ασθενοφόρο μεταφέρεται στο Κ.Υ. Σκοπέλου (η παραλαβή από το ασθενοφόρο ήταν θεωρητική).

Να αναφερθεί ότι στο σημείο της άσκησης συγκεντρώθηκαν αρκετοί κάτοικοι της Σκοπέλου, οι οποίοι αρχικά θεώρησαν ότι επρόκειτο για πραγματικό περιστατικό.

«Αυτού του είδους οι ασκήσεις είναι απαραίτητες, καθώς δείχνουν το βαθμό ετοιμότητας των αρμοδίων φορέων σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Σκοπέλου κ. Γ. Μιχελής, ο οποίος συνεχάρη τους άντρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου για την επιτυχία της άσκησης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το