Αθλητισμός

Ευνοϊκή κλήρωση για Ολυμπιακό και ΠΑΟ

Στο Τop 16 της Ευρωλίγκας με τις δύο ελληνικές ομάδες να ελπίζουν σε πρόκριση στο φάιναλ φορ

Ευνοϊκή κλήρωση, αρκεί να δείξουν το καλό τους πρόσωπο, είχαν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός στο Top 16 της Ευρωλίγκα. Στον 5ο όμιλο κληρώθηκαν οι «πράσινοι» με Κάχα Λαμποράλ, Μάλαγα και Λιέτουβος Ρίτας, στον όγδοο οι «ερυθρόλευκοι» με Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Ζαλγκίρις και Βαλένθια. Αδύνατος ο «εμφύλιος» στα προημιτελικά, αλλά πιθανός στα ημιτελικά ή απευθείας στον τελικό.
Ο όμιλος του Παναθηναϊκού διασταυρώνεται με τον 6ο, όπου βρίσκεται η Μπαρτσελόνα μαζί με Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολίμπια Λιουμπλιάνας και Λοτομάτικα Ρόμα, συνεπώς – αν επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά – θα αναμετρηθεί στους «8» με Μπαρτσελόνα ή Μακάμπι. Ο όμιλος του Ολυμπιακού διασταυρώνεται με τον 7ο, όπου βρίσκονται οι Σιένα, Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές Πίλσεν και Παρτιζάν.

Ο Παναθηναϊκός

Όσον αφορά τους αντιπάλους του Παναθηναϊκού, η Κάχα Λαμποράλ τερμάτισε με πέντε νίκες και ισάριθμες ήττες στην πρώτη φάση της διοργάνωσης, ενώ στο ισπανικό πρωτάθλημα είναι τρίτη με 9 νίκες και 5 ήττες, δύο βαθμούς πίσω από Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης, έχοντας χάσει τα τέσσερα από τα πέντε τελευταία παιχνίδια της. Η Μάλαγα τελείωσε επίσης με 5-5 την πρώτη φάση, ενώ απογοητεύει με την παρουσία της στην ACB Liga όπου είναι δωδέκατη με 7 νίκες και ισάριθμες ήττες. Η Λιέτουβος Ρίτας τερμάτισε με 4 νίκες και 6 ήττες στην πρώτη φάση, στο πρωτάθλημα Λιθουανίας είναι δεύτερη με 9 νίκες και 1 ήττα, ενώ πρόσφατα έχασε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και απέκτησε τον Σίμας Γιασάιτις.

Την πρόκριση από τους ομίλους της φάσης των «16» της Ευρωλίγκας έθεσε ως πρώτο στόχο για τον Παναθηναϊκό, με δηλώσεις του ο Δημήτρης Ιτούδης.
Ο βοηθός του Ζέλικο Ομπράντοβιτς υποστήριξε πως όλα θα κριθούν από τη δύναμη της έδρας και το αγωνιστικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε πως περιμένει πιο δυνατές τις αντιπάλους των «πρασίνων» στη συγκεκριμένη φάση.
«Όλες οι ομάδες είναι καλές σε αυτό το σημείο και αξίζουν που βρίσκονται εδώ» ήταν τα πρώτα λόγια του Έλληνα προπονητή, ο οποίος τόνισε: «Αυτό που μετράει είναι το πρόγραμμα, τα ταξίδια δηλαδή που θα κληθούμε να κάνουμε, σε συνδυασμό με τον πρόγραμμα της Α1. Καλό θα ήταν να μην μιλάμε ακόμα για πρωτιά, αλλά για πρόκριση, διότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε δύο ισπανικές ομάδες και μία παραδοσιακή δύναμη του ρωσικού μπάσκετ».
Για τις αντιπάλους του Παναθηναϊκό υποστήριξε: «Είναι ένας όμιλος με καλές έδρες. Η Ουνικάχα νίκησε τον Ολυμπιακό, η Λιέτουβος την Μπαρτσελόνα και γενικά όλες οι ομάδες θα παρουσιαστούν καλύτερες. Ο χρόνος δουλεύει υπέρ τους».

Ο Ολυμπιακός

Όσον αφορά τους αντιπάλους του Ολυμπιακού, η Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, που ενισχύθηκε με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, είχε ρεκόρ 7-3 στην πρώτη φάση ενώ στο τουρκικό πρωτάθλημα μοιράζεται την κορυφή με Γαλατάσαραϊ και Μπάνβιτ έχοντας 11 νίκες και 2 ήττες. Η Ζαλγκίρις είναι πρωτοπόρος στη Λιθουανία με 10 νίκες και 1 ήττα, ενώ στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας είχε 5 νίκες και ισάριθμες ήττες. Η Βαλένθια είχε πέντε νίκες και άλλες τόσες ήττες στην πρώτη φάση της Ευρωλίγκας, ενώ στο ισπανικό πρωτάθλημα μετρά επτά συνεχείς νίκες και έχει σκαρφαλώσει στην έκτη θέση με ρεκόρ 8-6.

Στόχος του Ολυμπιακού είναι η τρίτη συνεχή παρουσία του στο φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, σύμφωνα με τον Χρήστο Σταυρόπουλο, ο οποίος ήταν ο εκπρόσωπος των Πειραιωτών στην κλήρωση της φάσης των «16» στη Βαρκελώνη. Ο γενικός διευθυντής διευθυντή της ΚΑΕ χαρακτήρισε «απρόβλεπτη» τη φετινή διοργάνωση, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθηση πως ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος για αυτά τα έξι ματς.
«Η φετινή Ευρωλίγκα είναι πολύ απρόβλεπτη ως τώρα και παράλληλα πολύ συναρπαστική. Ο Ολυμπιακός ήταν παρών στα δυο προηγούμενα φάιναλ φορ και φέτος ο στόχος μας είναι να έχουμε μια τρίτη συνεχόμενη παρουσία. Γι’ αυτό το λόγο δεν έχει καμία διαφορά για μας, ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας. Σεβόμαστε όλες τις ομάδες και θα είμαστε έτοιμοι για έξι δύσκολα παιχνίδια», δήλωσε ο κ. Σταυρόπουλος μετά την κλήρωση.

Οι δύο ελληνικές ομάδες δεν θα βρεθούν στον ημιτελικό παρά μόνο στον τελικό της Ευρωλίγκας, αν τερματίσουν αμφότερες στην πρώτη ή στη δεύτερη θέση του Top 16 και – φυσικά – περάσουν από την προημιτελική φάση.

Οι όμιλοι
5ος Όμιλος: Παναθηναϊκός, Κάχα Λαμποράλ, Ουνικάχα Μάλαγα, Λιέτουβος Ρίτας.
6ος Όμιλος: Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ολίμπια Λιουμπλιάνας, Μπαρτσελόνα, Λοτομάτικα Ρόμα.
7ος Όμιλος: Σιένα, Ρεάλ Μαδρίτης, Εφές Πίλσεν, Παρτιζάν.
8ος Όμιλος: Ολυμπιακός, Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, Ζαλγκίρις Κάουνας, Βαλένθια.
Οι αγώνες του Top 16 θα αρχίσουν στις 19 Ιανουαρίου και θα ολοκληρωθούν στις 3 Μαρτίου. Σημειώνεται πως ομάδες που εδρεύουν στην ίδια πόλη, δεν θα αγωνίζονται την ίδια αγωνιστική ως γηπεδούχοι. Αυτό ισχύει για τις δύο ελληνικές και τις δύο τουρκικές ομάδες.
Από τους τέσσερις όμιλος, 5ο, 6ο, 7ο και 8ο, προκρίνονται οι δύο πρώτες ομάδες, ενώ θα ακολουθήσουν τα προημιτελικά, που κρίνονται στις τρεις νίκες και θα διεξαχθούν από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 6 Απριλίου.
Τα ζευγαρώματα στα προημιτελικά θα είναι ως εξής:

1. Πρώτος 5ου Ομίλου-Δεύτερος 6ου Ομίλου
2. Πρώτος 6ου Ομίλου-Δεύτερος 5ου Ομίλου
3. Πρώτος 7ου Ομίλου-Δεύτερος 8ου Ομίλου
4. Πρώτος 8ου Ομίλου-Δεύτερος 7ου Ομίλου
Το φάιναλ φορ θα φιλοξενηθεί στη Βαρκελώνη στις 6 και 8 Μαΐου. Εκεί οι ομάδες θα αναμετρηθούν ως εξής:
Νικητής 1-Νικητής 3
Νικητής 2-Νικητής 4

Το πρόγραμμα

των αγώνων για

ΠΑΟ και «Θρύλο»

Με τη Λιέτουβος Ρίτας στο Βίλνιους και τη Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο ΣΕΦ θα κάνουν ντεμπούτο στο Top 16 της Ευρωλίγκας ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός αντίστοιχα. Αναλυτικά το πρόγραμμα:
5ος Όμιλος

1η αγωνιστική (19-20/1)
Λιέτουβος Ρίτας-Παναθηναϊκός
Ουνικάχα Μάλαγα-Κάχα Λαμποράλ

2η αγωνιστική (26-27/1)
Παναθηναϊκός-Ουνικάχα Μάλαγα
Κάχα Λαμποράλ-Λιέτουβος Ρίτας

3η αγωνιστική (2-3/2)
Κάχα Λαμποράλ-Παναθηναϊκός
Ουνικάχα Μάλαγα-Λιέτουβος Ρίτας

4η αγωνιστική (16-17/2)
Παναθηναϊκός-Κάχα Λαμποράλ
Λιέτουβος Ρίτας-Ουνικάχα Μάλαγα

5η αγωνιστική (23-24/2)
Κάχα Λαμποράλ-Ουνικάχα Μάλαγα
Παναθηναϊκός-Λιέτουβος Ρίτας

6η αγωνιστική (2-3/3)
Ουνικάχα Μάλαγα-Παναθηναϊκός
Λιέτουβος Ρίτας-Κάχα Λαμποράλ

8ος Όμιλος
1η αγωνιστική (19-20/1)
Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ
Βαλένθια-Ζαλγκίρις Κάουνας

2η αγωνιστική (26-27/1)
Ζαλγκίρις Κάουνας-Ολυμπιακός
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Βαλένθια

3η αγωνιστική (2-3/2)
Βαλένθια-Ολυμπιακός
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Ζαλγκίρις Κάουνας

4η αγωνιστική (16-17/2)
Ολυμπιακός-Βαλένθια
Ζαλγκίρις Κάουνας-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ

5η αγωνιστική (23-24/2)
Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ-Ολυμπιακός
Ζαλγκίρις Κάουνας-Βαλένθια

6η αγωνιστική (2-3/3)
Ολυμπιακός-Ζαλγκίρις Κάουνας
Βαλένθια-Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το