Photo Gallery, Τοπικά

Ευκαιρία ανάπτυξης για τη Θεσσαλία το νέο ΕΣΠΑ

Ως τη μοναδική ελπίδα για την ανάπτυξη στη χώρα και τη Θεσσαλία, χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή εκδήλωση-διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο

Ως τη μοναδική ελπίδα για την ανάπτυξη στη χώρα και τη Θεσσαλία, χαρακτήρισε το ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή εκδήλωση-διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στο Βόλο και αφορούσε τη νέα Προγραμματική περίοδο 2014-2020 με τη συμμετοχή τοπικών φορέων. Το τελικό ποσό της ενίσχυσης που θα λάβει η Ελλάδα ακόμη δεν έχει καθοριστεί, αν και πολλοί εκτιμούν ότι θα κυμανθεί γύρω στα 11-12 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για την περίοδο 2007-2013, όπου το ποσό από το ΕΣΠΑ άγγιξε τα 21 δισεκατομμύρια ευρώ, η Θεσσαλία άντλησε 438 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων έχει απορροφηθεί σε έργα και δράσεις το 50%.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ήδη έστειλε στο αρμόδιο υπουργείο τις προτάσεις της για τα έργα που πρέπει να χρηματοδοτηθούν από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Παράλληλα, γίνονται σε κάθε νομό της Θεσσαλίας εκδηλώσεις διαβούλευσης για τους άξονες δράσης του ΕΣΠΑ και τους τομείς προτεραιότητας.

«Είμαστε σε συνεργασία και συνέργεια με όλους τους φορείς, ακούμε τους πάντες  και κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τη Θεσσαλία. Προσπαθούμε να συνδέσουμε το καινούργιο, με το παλιό πρόγραμμα, που είναι σε ισχύ, ώστε να μην υπάρχει το κενό που υπήρχε στα προηγούμενα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, ενός έτους απραξίας, γιατί δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για εφησυχασμό. Εμείς θέλουμε να προεξοφλήσουμε το μέλλον με περισσότερα χρήματα και έργα από το μέλλον στο σήμερα, γιατί σήμερα η Θεσσαλία έχει ανάγκη από έργα, από θέσεις εργασίας και έχει ανάγκη η πραγματική οικονομία», ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως «η Περιφέρεια πέτυχε τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα, γιατί ξεμπλόκαρε όλα τα έργα, ενώ με τη σωστή διαχείριση και τη συνεργασία με τους φορείς δεν απεντάχθηκε κανένα έργο. Πέρυσι δόθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ συμβασιοποιημένα έργα στο ΕΠΠΕΡΑΑ και μας έδωσε 27 εκατομμύρια ευρώ, με τα οποία γίνονται έργα νερού παντού, όπως προστασίας οικισμών, αντιπλημμυρικά έργα, πόσιμου και νερού άρδευσης. Κάτι ανάλογο κάνουμε τώρα με τους οδικούς άξονες. Πρόκειται να δώσουμε έργα και να πάρουμε 85 εκατομμύρια ευρώ, για επισκευές στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν και νέα έργα, που είναι ώριμα και έχουμε προγραμματίσει. Πολλαπλασιάζουμε το ΕΣΠΑ και πρόκειται να πάρουμε 112 εκατομμύρια, επιπλέον 40% παραπάνω για τη Θεσσαλία, που σημαίνει περισσότερα χρήματα και περισσότερα έργα».

Ο κ. Αγοραστός τόνισε πως το ΕΣΠΑ είναι η μοναδική ελπίδα για την ανάπτυξη στη χώρα. «Για να γίνει αυτό πράξη, πρέπει να έχουμε μια ορθολογική πολιτική με εμπράγματα αποτελέσματα, ένα θεσσαλικό και εθνικό σχέδιο. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι έτοιμη. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε διαβούλευση, που είναι μια αέναη διαδικασία, γιατί έχουμε στόχο μια Θεσσαλία της θετικής αλλαγής, της δημιουργικής ανατροπής, καινοτόμα, ισχυρή, έξυπνη, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ακόμη δεν ξέρουμε το ύψος των χρημάτων που θα διατεθούν για το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά ως Περιφέρεια έχουμε έτοιμο το περιφερειακό σχέδιο, καθώς καταγράφηκαν οι άξονες, οι δυνατότητες, οι αδυναμίες, οι ευκαιρίες και οι απειλές της Θεσσαλίας, σε σύγκριση με τους άξονες και σε συνδυασμό με τη χρηματοδότησή τους, από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο».

Τομείς προτεραιότητας

Αναφερόμενος στους τομείς προτεραιότητας που δίνει πλέον έμφαση η νέα προγραμματική περίοδος 2014-2020, ο κ. Αγοραστός ανέφερε την καινοτομία, την έρευνα, την πρόνοια, το περιβάλλον, την απασχόληση, ενώ συμπλήρωσε ότι θα ενταχθούν και έργα-«γέφυρα».

Πρόσθεσε δε ότι το νέο ΕΣΠΑ θα πρέπει να είναι πολυταμειακό, δηλαδή η πρόνοια, το αγροτικό να είναι στα χέρια των Θεσσαλών. Γιατί έτσι θα μειωθεί και η γραφειοκρατία που σημαίνει χάσιμο χρήματος, μεγαλύτερη συναλλαγή και οπωσδήποτε μείωση της ταχύτητας, στοιχεία που σε αυτή την περίοδο είναι «εγκληματικά».

Υπογράμμισε δε ότι στο ΕΣΠΑ 2007-2013 η έμφαση είχε δοθεί για έργα όπως οι οδικοί άξονες.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το