Photo Gallery, Τοπικά

Ευαισθητοποίηση για την Κάρλα

Ποδηλατοπορεία πραγματοποιήθηκε χθες γύρω από τη λίμνη

 

 

 

Οικολογική ποδηλατοπορεία-γύρος στη λίμνη Κάρλα για την σωτηρία της πραγματοποιήθηκε χθες με την συμμετοχή δεκάδων ποδηλατών, μικρών και μεγάλων από το Βόλο και την ευρύτερη περιοχή Βελεστίνου, Ριζομύλου. Συνδιοργανωτές ήταν οι δήμοι Βόλου και Ρήγα Φεραίου, το Κέντρο για τη Μελέτη και Προστασία του. Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Λίμνης Βοιβηίδας – Κάρλας (ΚΕΜΕΒΟ) και η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας. Σκοπός ήταν να έρθουν σε επαφή οι πολίτες της Μαγνησίας με το φυσικό και πολιτιστικό απόθεμα της λίμνης Κάρλας. Οι πολύ καλές καιρικές συνθήκες ευνόησαν την συμμετοχή και την πραγματοποίηση της ποδηλατοπορείας σε μήκος 25 χιλιομέτρων γύρω από τη λίμνη, παρά τον κόντρα άνεμο. Η μετάβαση έγινε με δύο λεωφορεία και ένα φορτηγό, με το οποίο μεταφέρθηκαν τα ποδήλατα. Παρόλο που η διαδρομή ήταν μεγάλη, την ακολούθησαν και οι μικροί ποδηλάτες που συμμετείχαν στην εκδήλωση ευαισθητοποίησης.
Οι ποδηλάτες ακολούθησαν την περίμετρο της λίμνης. Η διαδρομή ήταν εύκολη και επίπεδη, σε δρόμους χωρίς κίνηση. Οι ποδηλάτες κατέληξαν στο Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού Κάρλας στα Κανάλια, όπου έγινε ενημερωτική παρουσίαση.
Σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα καταγράφονται στη λίμνη Κάρλα, με αποτέλεσμα να ζητείται πλέον η συνδρομή της Δικαιοσύνης, στην οποία κατέφυγε με μηνυτήρια αναφορά ο δήμαρχος Βόλου, Πάνος Σκοτινιώτης, εναντίον όσων μπορεί να φέρουν ευθύνη για τη ρύπανσή της. Παράλληλα, ο δήμαρχος έχει ζητήσει από το αρμόδιο υπουργείο να διενεργηθεί άμεση και ολοκληρωμένη περιβαλλοντική επιθεώρηση από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Το θέμα προέκυψε ύστερα από στοιχεία που δημοσίευσε η «Θ», σύμφωνα με τα οποία, λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας διοχετεύονται στη λίμνη της Κάρλας. Το κανάλι της λίμνης βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο, όπου καταλήγουν τα νερά του βιολογικού καθαρισμού στον Πηνειό και, μέσω αυτού, στον Παγασητικό Κόλπο, με αποτέλεσμα να συντελείται περιβαλλοντικό έγκλημα. Όπως επισημαίνεται στην επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Βόλου προς την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνα Μπιρμπίλη, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να επιτραπεί να γίνει βόθρος η λίμνη Κάρλα, αλλά και να επιβαρυνθεί ο Παγασητικός Κόλπος. Ωστόσο ο δήμαρχος της Λάρισας, Κων. Τζανακούλης, αλλά και ο επιβλέπων του έργου ανασύστασης της Κάρλας, μηχανικός κ. Κ. Δανιήλ, επιβεβαίωσαν ότι ήταν γνωστό το γεγονός ότι η λίμνη θα είναι ο αποδέκτης των λυμάτων του βιολογικού καθαρισμού της γείτονος. «Το νερό του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας είναι τόσο καθαρό που μπορεί να το πιει κανείς», δήλωσε πρόσφατα ο κ. Τζανακούλης. Ο βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας εκβάλλει σε τεχνητό κανάλι μήκους 100 μέτρων, που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Το τεχνητό κανάλι του βιολογικού καταλήγει στον Πηνειό και σε ελάχιστη απόσταση, στη δεξιά πλευρά, βρίσκεται το κανάλι της Κάρλας, όπου διοχετεύονται τα απόβλητα. Τα λύματα «συναντώνται» με τα νερά του ποταμού, του οποίου η φυσιολογική ροή τα οδηγεί στο κανάλι, που διοχετεύει νερό στην Κάρλα, ύστερα από 30 μέτρα. Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε και το δίκτυο των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) Θεσσαλίας για τα νέα φαινόμενα μόλυνσης της λίμνης Κάρλας.

Προβλήματα στην ανασύσταση

και κίνδυνοι τοξικότητας

Η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα διαφημίστηκε από φορείς, δήμους, οργανώσεις και ΜΜΕ της Θεσσαλίας ως ένα από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά έργα της Περιφέρειας. Παρ’ όλα αυτά εντός της λίμνης τα ψάρια πεθαίνουν, το νερό γίνεται πότε πράσινο και πότε καφέ, με «υπεύθυνες» μεταξύ άλλων και τις συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου από τα λύματα των εγκαταστάσεων της Λάρισας. Συνολικά διοχετεύονται στην Κάρλα 40.000 κυβικά λύματος σε καθημερινή βάση, τα οποία οδηγούνται και στον Παγασητικό. Οι συνθήκες ευτροφισμού, που επικρατούν στη λίμνη και έχουν καταγραφεί από το Σεπτέμβριο του 2010 από το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, πλέον εξηγήθηκαν. Η επιστημονική παρακολούθηση των νερών έχει φανερώσει «συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων -αζώτου και φωσφόρου- που εμφάνιζαν τιμές που υποδήλωναν συνθήκες ευτροφισμού». Επίσης οι «συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου εμφάνιζαν σημειακά υψηλές τιμές» και επισημάνθηκε ότι το γεγονός συνιστά κίνδυνο τοξικότητας για την υδρόβια ζωή». Η προκαταρκτική διερεύνηση της ποικιλότητας μικροφυκών, πρωτόζωων και κυανοβακτηρίων έδειξε ότι στη λίμνη επικρατούν είδη, τα οποία είναι χαρακτηριστικά υπερευτροφικών συστημάτων, καθώς και είδη που παράγουν τοξίνες και παράσιτα. Ο Φορέας στην έκθεσή του έχει επισημάνει πως το τελευταίο εύρημα συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για το ίδιο το οικοσύστημα, αλλά και για τις χρήσεις που ασκούνται.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το