Photo Gallery, Τοπικά

ΕΣΠΑ Θεσσαλίας: Στα δύο δισ. ευρώ τα ενταγμένα έργα

Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης στα Καμένα Βούρλα

Πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στα Καμένα Βούρλα, έδρα της προεδρεύουσας Περιφέρειας για το έτος 2012 η προγραμματισμένη 4η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» με τη συμμετοχή των τριών Περιφερειαρχών, του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-, εκπροσώπων Υπουργείων, εκπροσώπων των Π.Ε.Δ. των 3 Περιφερειών, της Εν.ΠΕ., επιμελητηρίων και λοιπών κοινονικωοικονομικών φορέων, αρμοδίων Υπηρεσιών καθώς και εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσία και πολλών εκπροσώπων φορέων. Η Επιτροπή Παρακολούθησης κάθε Επιχειρησιακού Προγράμματος έχει ως αποστολή την παρακολούθηση της αποτελεσματικής και ορθής εφαρμογής του.

Η συνάντηση είχε ως θέματα την παρακολούθηση της πορείας υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, την επίτευξη των στόχων απορρόφησης για τα έτη 2012-2013-όπως προκύπτουν απ΄ τον κανόνα ν+2 και ν+3, τον σχεδιασμό για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 καθώς και λοιπά θέματα που σχετίζονται με το ΕΣΠΑ.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η μεγάλη απορροφητικότητα που εμφανίζει το Πρόγραμμα, απ’ τη στιγμή μάλιστα που η υλοποίησή του πέρασε στην αιρετή Περιφέρεια.

Συμπερασματικά, τόσο από τις εισηγήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης όσο και από αυτές των Διαχειριστικών Αρχών, η πρόοδος του Προγράμματος χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετική». Παράλληλα παρουσιάστηκαν και τα «έργα προτεραιότητας»,  που για την Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι οκτώ, με τα δύο να έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ενώ τα υπόλοιπα αναμένεται να υλοποιηθούν εντός της τρέχουσας περιόδου του ΕΣΠΑ. Τέλος η Επιτροπή Παρακολούθησης σημειώνει την άμεση ανάγκη για την επανεκκίνηση των έργων στον αυτοκινητόδρομο κεντρικής Ελλάδος Ε65 και την υλοποίησή του στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ

Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε τα εξής: «

Η υλοποίηση των Περιφερειακών Προγραμμάτων του Ε.Σ.Π.Α. μέσω των αιρετών Περιφερειών, αποτελεί σημαντικότατη θεσμική ρύθμιση που εξασφαλίζει την ορθή και ταχύτατη υλοποίησή του, με στόχευση στις πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειας και τους στόχους του Προγράμματος».

Σε ό,τι αφορά στην πρόοδο του Προγράμματος της Θεσσαλίας, ως μέρος του Προγράμματος της Χωρικής Ενότητας (στοιχεία 31/10/2012) ισχύουν τα ακόλουθα:

Προσκλήσεις σε Ποσοστό 137,5% επί του ποσού των 498 εκ.ευρώ που ανήκουν στους Άξονες της Θεσσαλίας και διαχειρίζονται από όλους τους Φορείς Διαχείρισης.

Εντάξεις σε Ποσοστό 123,5%.

Συμβάσεις σε Ποσοστό 80,7%.

Δαπάνες σε Ποσοστό 45% , με ποσό 51,5 εκ.ευρώ να έχουν πραγματοποιηθεί εντός του 2012.

Μέρος των υπολοίπων πόρων του προγράμματος διαχειρίζονται από τη Δ/νση Προγραμματισμού και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα έργα επενδύσεων που έχουν ενταχθεί από εκείνη είναι προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ με ισόποσες νομικές δεσμεύσεις και με 17,5 εκατ. ευρώ δαπάνες.

Εδώ, πρέπει να αναφερθούν και τα έργα που από το Περιφερειακό Πρόγραμμα μεταφέρθηκαν το 2011 στο Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. και συνεχίζουν να διαχειρίζονται από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, προϋπολογισμού τάξης 28 εκ.ευρώ και 15 εκ.ευρώ δαπάνης στο χρόνο μεταφοράς τους.

Σήμερα, τα ενταγμένα δημόσια έργα σε όλα τα Προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α. που χωροθετούνται στη Θεσσαλία, αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ και επιπλέον αυτών τα έργα που είναι ενταγμένα στο Πρόγραμμα ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ και ΑΛΙΕΙΑ, αλλά και τα έργα που υλοποιούνται με τους ελάχιστους πλέον εθνικούς πόρους, Κ.Α.Π. κ.α.

Τέλος, ο κ. Αγοραστός ζήτησε από την Επιτροπή να συμπεριληφθούν στα συμπεράσματά της τα ακόλουθα , ως σημαντικότατα θέματα, τα οποία εντέλει και ψηφίστηκαν ομόφωνα:

1) Η παύση λειτουργίας άλλων Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα, για αντικείμενο που έχει ήδη εκχωρηθεί και διαχειρίζεται από τις Διαχειριστικές Αρχές των Περιφερειών, με κύρια αναφορά στη λειτουργία της Ε.Ε.Τ.Α.Α. ως Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης στο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Χωρικής Ενότητάς μας.

2) Την πραγματική απλοποίηση του Συστήματος Διαχείρισης του Ε.Σ.Π.Α., με απαλοιφή όλων των παραμέτρων που τέθηκαν σε εθνικό επίπεδο και καθ’ υπέρβαση των Κανονισμών, που σαν αποτέλεσμα έχουν μόνο γραφειοκρατία και καθυστερήσεις στην υλοποίηση των Προγραμμάτων.

3) Την ανάληψη αρμοδιότητας Διαχείρισης του Νέου Κύκλου Επενδύσεων του Ε.Σ.Π.Α. από Περιφερειακούς Φορείς Διαχείρισης και όχι από τις Τράπεζες ή διακριτά κατ’ επιλογή κάθε Περιφέρειας.

4) Στη Νέα Προγραμματική Περίοδο, τη δημιουργία διακριτών Περιφερειακών Προγραμμάτων με αυτοτελή Διαχείριση και πόρους. Με «Διαχειριστικές Αρχές» και όχι με «Ενδιάμεσες Διαχειριστικές Αρχές».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το