Εργαζόμενες μητέρες στα θρανία…

Αγώνας για τη μάθηση στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου

Μαθήτριες, μητέρες και εργαζόμενες. Ο συνδυασμός και των τριών αυτών ιδιοτήτων είναι αναμφίβολα πολύ δύσκολος, ωστόσο υπάρχουν συμπολίτισσες που προσπαθούν να αποκτήσουν τα εφόδια της γνώσης και της μόρφωσης καλύπτοντας παράλληλα τις βιοποριστικές ανάγκες, αλλά και ανταποκρινόμενες στα καθήκοντά τους ως μητέρες. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου φοιτούν περίπου πέντε μαθήτριες που παράλληλα έχουν παιδιά και εργάζονται για να βοηθήσουν την οικογένειά τους σε αυτή τη δύσκολη εποχή που ζούμε. Και παρά την κούραση, το μεράκι για τη γνώση παραμένει άσβεστο.

Στα Εσπερινά Σχολεία θα συναντήσει κανείς περιπτώσεις ανθρώπων που δίνουν το δικό τους αγώνα για να μορφωθούν και να κάνουν ένα βήμα μπροστά διευρύνοντας τους πνευματικούς τους ορίζοντες.

Νέοι από ξένες χώρες, ανήλικοι Έλληνες που δουλεύουν το πρωί, ενήλικες που επέστρεψαν ξανά στα θρανία. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η προσπάθεια των μαθητριών που συγχρόνως είναι μητέρες και εργαζόμενες. Πρόκειται για τρεις διαφορετικούς τομείς που ο καθένας έχει τις δικές του ανάγκες, απαιτεί τα δικά του ψυχικά αποθέματα και κουράγια. Πώς μπορεί να γίνει σωστά ο συνδυασμός της μητρικής αγάπης, της ανταπόκρισης στα εργασιακά καθήκοντα και της συνεπούς φοίτησης στο σχολείο; Η ημέρα έχει 24 ώρες, αλλά κάποιες φορές δεν φτάνουν…

Η «Θ» βρέθηκε στα μέσα της εβδομάδας στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου και συνομίλησε με ενήλικες μαθήτριες-μητέρες-εργαζόμενες. Το 50% των μαθητών στο σχολείο είναι ενήλικες. Άλλωστε τα τελευταία χρόνια τα ταμπού έχουν καταρριφθεί και οι ενήλικες επιστρέφουν στα θρανία για να μάθουν γράμματα και να αποκτήσουν το απολυτήριο Γυμνασίου, ακόμη και του Λυκείου.

Το σχολικό ωράριο στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου αρχίζει στις 6.40 μ.μ. και διαρκεί μέχρι τις 10.05 μ.μ., χρόνος κατά τον οποίο οι υποχρεώσεις στο σπίτι είναι πολλές. Ωστόσο η γνώση προέχει.

Η 52χρονη κ. Αντριάνα Λάβδα φοιτεί στη Γ’ Τάξη του Γυμνασίου, ενώ παράλληλα διατηρεί και δική της επιχείρηση-ουζερί. Μητέρα ενός παιδιού, μας τονίζει ότι χρειάζεται συστηματική προσπάθεια και επιμονή για να παραμείνει σταθερός ο στόχος για την απόκτηση της γνώσης.

«Η δουλειά που έχω είναι πολύ κουραστική. Αν και ο συνδυασμός είναι πολύ δύσκολος, το ήθελα πάρα πολύ και ήταν όνειρο ζωής για μένα να τελειώσω το Γυμνάσιο. Η προσπάθεια είναι μεγάλη, ενώ θέλω να αποκτήσω ένα επιπλέον εφόδιο για την καλύτερη μόρφωσή μου που μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον» υπογράμμισε η ίδια.

Χρειάζεται αντοχή

Τι χρειάζεται μια γυναίκα με τρεις ιδιότητες (μαθήτρια, εργαζόμενη και μητέρα), για να πετύχει το στόχος της; «Χρειάζεται αντοχή, προσπάθεια, επιμονή. Χωρίς κόπο δεν γίνεται τίποτα».

Λόγω της έλλειψης ελεύθερου χρόνου προσπαθεί να επικεντρώνεται ιδιαίτερα στο διδασκαλία στο σχολείο.

Από την πλευρά της η 23χρονη Σμαράγδα Μπαλόλι, μητέρα ενός παιδιού και εργαζόμενη, μας είπε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανταποκριθείς και στους τρεις τομείς, αλλά τελικά μπορείς να τα καταφέρεις. «Μου αρέσει πολύ το σχολείο, να διαβάζω, αν και ο ελεύθερος χρόνος είναι ελάχιστος. Δίνω βάση στη διδασκαλία στο σχολείο και προσπαθώ να θυμάμαι τι έχουμε διδαχθεί στο κάθε μάθημα».

Φέτος φοιτεί στην Α’ Τάξη και είναι αποφασισμένη να παρακολουθήσει τα μαθήματα και τα επόμενα δύο χρόνια.

Η απόκτηση του απολυτηρίου Γυμνασίου θα είναι για την ίδια ένα βασικό εφόδιο για την αγορά εργασίας, καθώς το ζητούν οι περισσότεροι εργοδότες.

 

Γνώση ίσον

αυτοπεποίθηση

Από την πλευρά της η 35χρονη κ. Κατερίνα Μητροπούλου εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή της που φοιτεί στο σχολείο. Εργαζόμενη το πρωί σε ιδιωτική επιχείρηση και μητέρα δύο παιδιών, σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο, ενώ ήταν και η σημαιοφόρος (βαθμολογία 19,3) του Γυμνασίου στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Η ίδια μας είπε πως στην προσπάθεια που κάνει έχει την αμέριστη στήριξη του συζύγου της.

Πώς ήταν αυτά τα τρία χρόνια στο σχολείο; «Βασικά υπήρχαν δυσκολίες, αλλά ήταν τόσο μεγάλη η θέληση και η αγάπη γι’ αυτό που κάνω, ώστε το χάρηκα πάρα πολύ. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός πως οι υποχρεώσεις στο σπίτι είναι πάρα πολλές από τη φροντίδα μέχρι και την κάλυψη των δραστηριοτήτων των παιδιών. Παράλληλα υπάρχει η πρωινή εργασία» μας απάντησε.

Καθημερινά αφιερώνει αρκετές ώρες στη μελέτη για το σχολείο. Της αρέσουν ιδιαίτερα τα μαθηματικά, αλλά και τα φιλολογικά. Ο επόμενος στόχος της είναι να εγγραφεί στο 3ο ΕΠΑΛ Βόλου και να παρακολουθήσει τη νοσηλευτική.

Τι της έχει μείνει από τη φοίτηση στο σχολείο αυτά τα τρία χρόνια με δεδομένο μάλιστα ότι μετά από 20 χρόνια επέστρεψε στα θρανία; «Μου μένει ότι κέρδισα γνώση, μόρφωση, ανοίχθηκαν οι πνευματικοί μου ορίζοντες έχοντας την υποστήριξη και των καθηγητών, και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι εργαζόμενες μητέρες που θα έρθουν να φοιτήσουν στο σχολείο. Με τη μόρφωση αλλάζεις σε πολλά σημεία, αποκτάς αυτοπεποίθηση».

Παράλληλα με το απολυτήριο Γυμνασίου θα μπορέσει να βοηθήσει ακόμη περισσότερο τα παιδιά της στην παροχή γνώσεων.

Ο διευθυντής του Εσπερινού Γυμνασίου Βόλου κ. Απόστολος Ζαχαρός υπογράμμισε τη σημαντική προσπάθεια που κάνουν οι εργαζόμενες μαθήτριες που είναι μητέρες παράλληλα. «Στο σχολείο μας έχουμε τέτοιες περιπτώσεις μαθητριών που διδάσκονται. Είναι και εύκολος και δύσκολος ο αγώνας που κάνουν. Γιατί, όταν κάποιος έχει ζήλο να μάθει και να κάνει κάτι, ξεπερνά όλες τις δυσκολίες. Από την άλλη, όταν εκτός από τη διδασκαλία υπάρχουν η εργασία και η φροντίδα των παιδιών, τότε θα πρέπει να ανταποκριθούν και στο δύσκολο ωράριο του σχολείου. Σημειωτέον ότι αυτές οι μαθήτριες στο σχολείο μας που είναι μητέρες και εργαζόμενες, έχουν πολύ καλές επιδόσεις. Πέρυσι υπήρχε η περίπτωση μάνας και κόρης που τα πήγαιναν πολύ καλά στα μαθήματα και τώρα φοιτούν σε ΕΠΑΛ».

Οι εγγραφές

Οι ανήλικοι μαθητές για να εγγραφούν στο Εσπερινό Γυμνάσιο θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας, ενώ απαιτείται βεβαίωση εργοδότη ότι εργάζονται ή αυτοαπασχολούνται, ή αν υπάρχει κάρτα ανεργίας. Για τους ενήλικους αρκεί η κάρτα ανεργίας, αν έχει, ενώ δεν είναι απαραίτητη και η βεβαίωση εργασίας ή εργοδότη.

Οι εγγραφές στο Εσπερινό Γυμνάσιο Βόλου θα γίνονται μέχρι τις 30 Ιουνίου. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να γίνει εγγραφή το Σεπτέμβριο και μέχρι την έναρξη των μαθημάτων για τους μαθητές που εμποδίστηκαν να εγγραφούν για λόγους ανωτέρας βίας, όπως λόγους υγείας, καθώς και για τους παραπεμπόμενους μαθητές σε επανεξέταση το Σεπτέμβριο.

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

“Καλάθι”

Από αύριο Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και το Μεγάλο Σάββατο 4 Μαΐου τίθεται σε ισχύ…

12 Μαρτίου 2024

Ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου ζητούν οι σύμβουλοι της ΛΑΣ Θεσσαλίας

Αίτημα προς την πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας.…

12 Μαρτίου 2024

“Φροντίζοντας αυτούς που φροντίζουν” – Εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Αλτσχάιμερ και Συγγενών Διαταραχών Βόλου

Κάθε Μάρτιο οι Εταιρείες Alzheimer της Ελλάδος, τιμούν και αφιερώνουν συμβολικά την Ημέρα Φροντιστή, στους…

12 Μαρτίου 2024

Συνάντηση του δημάρχου Αλμυρού με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου

Στην Αθήνα και το Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκε τη Δευτέρα 11 Μαρτίου ο Δήμαρχος Αλμυρού κ.…

12 Μαρτίου 2024

Ανακοίνωση του Στ. Λημνιού για την κατασκευή αγροτικής οδού στον Άνω Βόλο

Aνακοίνωση εξέδωσε ο δημοτικός σύμβουλος με τη "Συμμαχία για τον Βόλο" Στέλιος Λημνιός στην οποία…

12 Μαρτίου 2024

Αναζητώντας τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: Οι ανασκαφές σε μυστική τοποθεσία στην Ιορδανία

Η κινηματογραφίστρια Neasa Ni Chianáin πριν λίγα χρόνια δέχτηκε την πιο παράξενη πρόταση της ζωής…

12 Μαρτίου 2024