Οικονομία, Πολιτική

Επώδυνες περικοπές για τα 13,5 δισ.

Τι αναφέρουν πληροφορίες για το βασικό πακέτο που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών

Πολύπλοκη και σκληρή είναι η διαπραγμάτευση τόσο μεταξύ των εκπροσώπων των κομμάτων – που χθες συναντήθηκαν για περισσότερο από τρεισήμισι ώρες – όσο και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και του υπουργείου Οικονομικών.

Το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ πρέπει να κλειδώσει μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία φτάνουν οι επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο βασικό πακέτο που έχει παρουσιάσει το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται:

-Κατάργηση των υπολοίπων των δώρων για όλες τις συντάξεις με στόχο οι περικοπές στις κύριες συντάξεις να ξεκινήσουν από τα 1.000 ευρώ και όχι από τα 600 ή 700 ευρώ.

-Μειώσεις 2% σε συντάξεις κύριες και επικουρικές που και οι δύο μαζί είναι 1000 – 1500 ευρώ.

-Μειώσεις 5% όταν κύρια και επικουρική είναι από 1501 – 2000 ευρώ

-Μειώσεις 10% όταν κύρια και επικουρική είναι πάνω από 2001 ευρώ

-Μείωση των συντάξεων των ανύπαντρων θυγατέρων με ανώτατο όριο τα 720 ευρώ.

Για παράδειγμα συνταξιούχος με μηνιαία σύνταξη 500 ευρώ άρα ετήσιες αποδοχές 6.800 ευρώ θα χάσει με την περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης 800 ευρώ, άρα θα έχει μείωση των ετήσιων αποδοχών του περίπου 12%. Όμως με την ίδια περικοπή συνταξιούχος με ονομαστική σύνταξη 1500 ευρώ άρα ετήσιες αποδοχές 18800 ευρώ θα χάσει και αυτός 800 ευρώ αλλά θα έχει μείωση 4%. Δηλαδή με αυτό το οριζόντιο μέτρο όσο μικρότερη είναι η σύνταξη τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ποσοστιαία απώλεια.

Μεγάλη μάχη θα δοθεί για να μην περικοπούν οι συντάξεις του ΟΓΑ. Σε διαφορετική περίπτωση οι απώλειες θα είναι σημαντικές. Σήμερα η μέση σύνταξη είναι 420 ευρώ το μήνα και εκτιμάται ότι οι μειώσεις σε ετήσια βάση θα φθάσουν το 14%. Οι μειώσεις στο εφάπαξ θα κυμανθούν από 23% και θα φτάσουν έως και 35% για τα ελλειμματικά ταμεία. Το ΕΚΑΣ θα κοπεί για όσους είναι κάτω των 65 ετών και θα δίνεται με πιο αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια.

Αυστηρά κριτήρια θα μπουν και σε όλες τις κοινωνικές παροχές για τις οποίες προτείνεται να υπάρξουν 3 εισοδηματικές κλίμακες 12.000-35.000 ευρώ από 45.000 που είναι σήμερα. Το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ εκτιμά ότι και με τις νέες μειώσεις η αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων μειώνεται στα επίπεδα της δεκαετίας του 80.

Όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία πολλαπλασιάζονται και οι συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων, που ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις αποχωρούν δυσαρεστημένοι.

Σήμερα (χθες) εκπρόσωποι των ατόμων με αναπηρία συναντήθηκαν μετά από επεισοδιακή διαμαρτυρία με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος τους είπε πως οι όποιες κοινωνικές παρεμβάσεις αποφασισθούν θα γίνουν με κοινωνική ευαισθησία ειδικά για τα άτομα με αναπηρία.

Αύριο (σήμερα) παίρνουν τη σκυτάλη οι ένστολοι που θα συναντηθούν με τον κ. Στουρνάρα, ενώ έχουν προγραμματίσει και ένστολη διαμαρτυρία στο Σύνταγμα.

Σε θέσεις μάχης

Σε θέσεις μάχης βρίσκονται όσοι αναμένεται να θιγούν από τις επικείμενες περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, με τα σώματα ασφαλείας να μπαίνουν από αύριο (σήμερα) στον χορό των κινητοποιήσεων με ένστολες συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Αστυνομικοί, πυροσβέστες και λιμενικοί ζήτησαν από τους βουλευτές να μην ψηφίσουν τα νέα μέτρα, ενώ ξεκαθάρισαν ότι δεν θα λειτουργήσουν ως μηχανισμός καταστολής σε ενδεχόμενες κινητοποιήσεις άλλων εργαζομένων.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αστυνομικών υπαλλήλων, Χρήστος Φωτόπουλος, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Μην διανοηθούν να μας γυρίσουν σε άλλες εποχές για χρησιμοποίησή μας ως κατασταλτικούς μηχανισμούς στους διεκδικητικούς αγώνες των άλλων εργαζομένων. Θα συμπορευτούμε μαζί με τους άλλους εργαζόμενους”.

Οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας ξεπερνούν τις 50.000 και οι όποιες περικοπές των μισθών τους φαίνεται ότι θα κινηθούν μεσοσταθμικά στο 5% . Γίνεται ωστόσο προσπάθεια να μην κοπούν τα επιδόματα των μάχιμων.

“Πρέπει να αντιληφθεί κανείς καλά ότι με 680 ευρώ μισθό δεν μπορεί να μετακινείται το στέλεχος των Σωμάτων Ασφαλείας σε όλη τη χώρα. Μακρυά από τα σπίτια του, πληρώνοντας ενοίκια”, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λιμενικών, Γιώργος Δριβάκος.

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο που επεξεργάζεται μέχρι ώρας η κυβέρνηση, τις μεγαλύτερες μειώσεις φαίνεται ότι θα υποστούν δικαστές και πανεπιστημιακοί. Οι δικαστές, οι οποίοι έχουν δει τα εισοδήματά τους να μειώνονται κατά 38% από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, αντιδρούν σε περαιτέρω περικοπές δηλώνοντας ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις, ενώ οι πανεπιστημιακοί, οι οποίοι έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 25% τα τρία τελευταία χρόνια, λένε ότι δεν αντέχουν να συμμετέχουν περισσότερο.

“Δεν θα είμαι από εκείνους που θα υπερθεματίσουν αλλά δεν μπορώ να εμποδίσω την έκφραση των συναδέλφων και ακόμα και με δυναμικότερες εκδηλώσεις από τις συνήθεις”, δήλωσε ο Γιώργος Φαλτσέτος, πρόεδρος Ένωσης Διοικητικών Δικαστών.

Από την πλευρά της η γγ της ΠΟΣΔΕΠ, Ευγενία Μπουρνόβα, τόνισε: “Δεν μπορεί μια κοινωνία που προετοιμάζεται για το όταν θα βγει από την κρίση, να μην προετοιμάζεται να έχει μορφωμένους ανθρώπους. Η κοινωνία χρειάζεται την ασφάλεια βεβαίως, αλλά χρειάζεται την υγεία και την Παιδεία”.

Οι πληροφορίες για νέες μισθολογικές μειώσεις στους νοσοκομειακούς γιατρούς από 8% έως 12% έχουν αναστατώσει τον ιατρικό κόσμο, ο οποίος ετοιμάζεται για δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως λένε όμως όχι σε βάρος των νοσηλευομένων.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το