Photo Gallery, Οικονομία

Επιτάχυνση διαρθρωτικών μέτρων

Ζητούν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, απορρίπτοντας αναδιάρθρωση χρέους


Έρευνα για το επίμαχο άρθρο του Spiegel διέταξε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών


Υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών μέτρων, αλλά κατά της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους τάχθηκε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής της ομάδας Εurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Το ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων δεν έχει αποφέρει όλα τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τα μέτρα θα πρέπει να ενισχυθούν για να επιτρέψουν κάποια στιγμή στην Ελλάδα να βγει στις αγορές. Κάτι που σίγουρα δεν πρόκειται να συμβεί εντός του 2012» δήλωσε ο Γιούνκερ σε οικονομικό συνέδριο στο Μάιντς της Γερμανίας.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι αντίθετος «με τις επαναλαμβανόμενες συζητήσεις περί της αναδιάρθρωσης».

«Θεωρώ ότι αποτελούν πραγματικό δηλητήριο για την Ελλάδα, αν και οι αγορές δείχνουν να αρέσκονται σε αυτό το παιχνίδι» είπε χαρακτηριστικά.

 

Για «ολέθριες επιπτώσεις»

μιλά ο Όλι Ρεν

Απολύτως αντιρεαλιστικό σενάριο, που η εφαρμογή του θα προκαλέσει ολέθριες επιπτώσεις, τόσον στην Ελλάδα όσον και στις χώρες της Ευρωζώνης, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν, μιλώντας την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης σχετικά με τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση, χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, ο Φινλανδός επίτροπος υποστήριξε ότι όλοι όσοι υποστηρίζουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αγνοούν τις ολέθριες επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια αναδιάρθρωση, τόσον για την ίδια την ελληνική οικονομία όσον και για την Ευρώπη, γενικότερα.

Σε μία υποθετική κατάσταση, διευκρίνισε ο κ. Ρεν, όπου η Ελλάδα θα προχωρούσε σε αναδιάρθρωση του χρέους της, θα υφίσταντο ένα μεγάλο «κούρεμα» οι κάτοχοι ομολόγων του ελληνικού δημοσίου.

Είναι θέμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης, είναι θέμα αξιοπιστίας της αντιπολίτευσης, είναι θέμα αξιοπιστίας του ελληνικού λαού, ανέφερε χαρακτηριστικά ο επίτροπος, ο οποίος υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Πορτογαλίας κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφώνησαν στην εφαρμογή του Μνημονίου.

 

Απορρίπτει σενάρια αναδιάρθρωσης

η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ απέρριψε χθες, επίσης, με ιδιαίτερη έμφαση το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης και σημείωσε ότι είναι προτιμότερη η χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

«Την αποκλείουμε (σ.σ.: την αναδιάρθρωση) σε κάθε μορφή. Ούτε υπάρχει οποιoδήποτε ζήτημα να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη. Θέλω να διαβεβαιώσω τους επενδυτές», δήλωσε η κυρία Λαγκάρντ σε συνέντευξή της, που δημοσιεύθηκε στη γαλλική εφημερίδα Λε Φιγκαρό (Le Figaro) και αναδημοσιεύτηκε από το Ρόιτερ.

Στην ερώτηση, αν ετοιμάζεται ένα νέο πακέτο βοήθειας, ύψους 60 δισ. ευρώ, για την Ελλάδα, η υπουργός είπε ότι «δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση».

Το ελληνικό χρέος δεν θα αναδιαρθρωθεί, καθώς αυτό θα ήταν τεράστιο λάθος, δήλωσε και ο Γιόζεφ Άκερμαν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank.

 

Έρευνα για το επίμαχο

άρθρο του Spiegel

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διέταξε έρευνα στο υπουργείο του, προκειμένου να εντοπισθεί ο «πληροφοριοδότης» για το επίμαχο δημοσίευμα του «Spiegel Online» την περασμένη Παρασκευή, που συνέδεε τη σύσκεψη του Λουξεμβούργου με σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Handelsblatt», η έρευνα για παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου επικεντρώνεται σε έναν κύκλο 20 υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου που φέρεται να είχαν γνώση για την ύπαρξή του.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το