Photo Gallery, Οικονομία

Επιστροφή καταθετών στα γκισέ

Ικανοποίηση τραπεζιτών για τις ανάσες ρευστότητας


 

 

 

Πολύτιμες ανάσες στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία προσφέρει η επιστροφή ποσών που είχαν αποσυρθεί παλαιότερα λόγω ανησυχιών και η μη υποβάθμιση ελληνικών χρεογράφων από τη Fitch, αναφέρουν τραπεζίτες.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι ετοιμάζονται να υποβάλουν το επόμενο διάστημα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα σχέδιά τους για σταδιακή μείωση της εξάρτησής τους από τη ρευστότητα της ΕΚΤ, που, αν υλοποιηθούν, θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Η ΕΚΤ επιθυμεί να μειώσουν δραστικά, αλλά προοδευτικά οι ελληνικές τράπεζες το δανεισμό τους από το ευρωσύστημα, το οποίο εκτιμάται σε περίπου 100 δισ. ευρώ. Ο συνολικός δανεισμός τους δεν πρέπει να υπερβαίνει το 10% του ενεργητικού τους στο τέλος της διαδικασίας (2013) από 15%-23% που κυμαίνεται κατά μέσο όρο για το σύστημα σήμερα. Τραπεζίτες θεωρούν ανέφικτο κάτι τέτοιο υπό τα σημερινά δεδομένα, γιατί θα έπρεπε να κλείσουν περισσότερο τις στρόφιγγες σε μια οικονομία που βρίσκεται σε βαθιά ύφεση.

«Θέλω να πιστεύω ότι ο κανόνας τού 10% δεν θα τεθεί σε εφαρμογή μετά τη συμφωνία κορυφής. Αν εφαρμοστεί, θα βυθίσει περισσότερο την ελληνική οικονομία σε ύφεση και οι πιστωτές θα βγουν χαμένοι αφού δεν θα μπορούν να πάρουν πίσω τα λεφτά τους» σχολίασε τραπεζικό στέλεχος.

Τουλάχιστον η επιστροφή μέρους των καταθέσεων, η οποία ξεκίνησε μετά την απόφαση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. προς τα τέλη Ιουλίου, συνεχίστηκε το προηγούμενο διάστημα, παρέχοντας πολύτιμη ρευστότητα στο διψασμένο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Η εισροή καταθέσεων συνεχίστηκε τις προηγούμενες μέρες με εισροές χαρτονομισμάτων που μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ τη μέρα σε όλο το σύστημα το προηγούμενο διάστημα. Ίσως πάνε διακοπές και φοβήθηκαν μην τους τα κλέψουν αν τα άφηναν στο σπίτι» τονίζει χαριτολογώντας στέλεχος σε ντίλινγκ ρουμ μεγάλης τράπεζας.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «με δεδομένη την κατάσταση που αντιμετωπίζουμε αυτά τα ποσά είναι πολύτιμα».

Υπολογίζεται ότι αρκετά δισ. ευρώ είχαν αποσυρθεί από το τραπεζικό σύστημα το προηγούμενο 12μηνο για προληπτικούς λόγους, για να κρυφτούν εν συνεχεία κάτω από στρώματα, σεντούκια, τραπεζικές θυρίδες και να θαφτούν σε κήπους.

Οι επιστροφές είναι μικρά ποσά, αν συγκριθούν με τη μείωση των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις που καταγράφεται από τα τέλη του 2009 μέχρι σήμερα. Εξυπακούεται ότι τα περισσότερα δισ. κατευθύνθηκαν στην κάλυψη αναγκών και υποχρεώσεων, ενώ ένα άλλο κομμάτι των καταθέσεων κατευθύνθηκε στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι οι συνολικές καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα ανέρχονταν σε 237,5 δισ. ευρώ στα τέλη του 2009 για να υποχωρήσουν στα 209,6 δισ. ευρώ στα τέλη του 2010. Με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εν λόγω καταθέσεις ανέρχονταν σε 191,9 δισ. τον περασμένο Μάιο και εκτιμάται ότι υποχώρησαν 3 με 4 δισ. ευρώ περαιτέρω τον Ιούνιο, για να ανακάμψουν πιθανόν τον Ιούλιο.

Εκτός από τις καταθέσεις, οι τράπεζες είδαν με ικανοποίηση τη Fitch να μην υποβαθμίζει τις καλυμμένες ομολογίες που έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ.

Οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα ύψους 15 δισ. ευρώ περίπου με ενέχυρο τις καλυμμένες ομολογίες και αν υποβαθμίζονταν τόσο ώστε να μη γίνονται αποδεκτές από την ΕΚΤ, θα έπρεπε είτε να επιστρέψουν τη ρευστότητα ανακαλώντας δάνεια είτε να τις αντικαθιστούσαν με άλλα αποδεικτικά στοιχεία του ενεργητικού τους, που όμως δεν φαίνεται να διαθέτουν σε αφθονία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το