Photo Gallery, Τοπικά

Επιμελητήριο κατά υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Χθεσινοβραδινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων
Χθεσινοβραδινή ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων

Το Επιμελητήριο Μαγνησίας θα προσβάλει νομικά την απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να επιστραφεί στο Ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα του οικοπέδου που είχε παραχωρηθεί το 2005 σε φορείς της Μαγνησίας (πρώην Νομαρχία, Δήμο Βόλου και Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) και μέχρι τώρα παρέμενε αναξιοποίητο. Με χθεσινοβραδινή ομόφωνη απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου εξουσιοδοτεί τους δύο νομικούς του συμβούλους κ.κ. Δημ. Παπαποστόλου και Βασίλη Νιζάμη, να προβούν άμεσα σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης.

Έτσι θα κατατεθεί αίτηση ακύρωσης της απόφασης στο ΣτΕ και αίτηση αναστολής εκτέλεσης της απόφασης με ασφαλιστικά μέτρα. Για αυθαίρετη και τρωτή νομικά απόφαση του υπουργού έκανε λόγο ο κ. Παπαποστόλου.

Η συνεδρίαση διήρκησε τέσσερις περίπου ώρες, είχε ένταση, αντιπαράθεση και διαφορετική προσέγγιση του θέματος, όλοι όμως εμφανίστηκαν να συμφωνούν με την άποψη ότι πρέπει να ακυρωθεί νομικά η απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ο κ. Μπασδάνης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου επέμενε να υποστηρίζει ότι αυτό που ζητούσε και ζητεί είναι η αξιοποίηση του ακινήτου της εταιρείας «Ιάσων» Καταφέρθηκε εναντίον του δημάρχου Βόλου, αλλά και του περιφερειάρχη κατηγορώντας τους για «παρασκήνιο» με τον υπουργό και υποστήριξε ότι το Επιμελητήριο θα προσφύγει στα Δικαστήρια επιδιώκοντας την ακύρωση της απόφασης του υπουργού. Ο κ. Μπασδάνης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκληθεί και παραμένουν άλυτα και επέρριψε ευθύνες στους άλλους εταίρους που «κωφεύουν» όπως είπε.

Ενθαρρυντικός για την προσφυγή στη Δικαιοσύνη εμφανίστηκε ο δικηγόρος κ. Δημ. Παπαποστόλου, ο οποίος αναφέρθηκε σε όλη την υπόθεση, τονίζοντας ότι η απόφαση του υπουργού να πάρει πίσω το ακίνητο είναι αυθαίρετη και νομικά τρωτή. «Δεν αντιδικούμε με κανέναν. Υπάρχει ο Νόμος και θέλουμε να εφαρμοστεί. Η απόφαση ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης είναι αυθαίρετη. Θα κινηθούμε δικαστικά για την ανάκληση αυτής της απόφασης. Νομικά είναι τρωτή η υπουργική απόφαση» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Παπαποστόλου. Μίλησε για μία στείρα αντιπαράθεση του Δήμου Βόλου με το Επιμελητήριο, που το μόνο που κάνει είναι –υπογράμμισε- να υποστηρίζει τα συμφέροντά του. Ανέφερε ότι από ένα ακίνητο, που επί χρόνια παραμένει αναξιοποίητο, το Επιμελητήριο υπέστη ζημιά 400.000 ευρώ (φόροι ακίνητης περιουσίας) και κάθε χρόνο προστίθεται επιβάρυνση 120.000 ευρώ. «Οπωσδήποτε πρέπει να προσβληθεί η απόφαση του υπουργού. Υπάρχουν νομικά πιθανότητες να ακυρωθεί η απόφαση» είπε επισημαίνοντας ότι το ακίνητο είναι συνδεδεμένο με την εταιρεία. «Στόχος του Δήμου είναι να οδηγήσει το Επιμελητήριο να παραιτηθεί από αυτή την υπόθεση» πρόσθεσε.

Ευθύνες στη διοίκηση του Επιμελητηρίου για τους μέχρι τώρα χειρισμούς στο ζήτημα του οικοπέδου επέρριψε ο κ. Απόστολος Αθανασός, ο οποίος είπε ότι ο πρόεδρος ψεύδεται πως δεν συμφώνησε στην συνάντηση με τον πρώην υπουργό κ. Σκανδαλίδη για την δημιουργία Αγροτοδιατροφικού Κέντρου. Μάλιστα υπενθύμισε πως για τις συμφωνίες που είχε κάνει με το Δήμο και την Περιφέρεια, είχε κατατεθεί σε βάρος του (πριν ένα χρόνο) πρόταση μομφής από 18 μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου (στο σύνολο των 31 μελών). Ο κ. Αθανασός είπε πως είχε προειδοποιήσει τον πρόεδρο για το πού οδηγείται η υπόθεση, αλλά εκείνος αδιαφόρησε, λέγοντάς του πως δεν θα του υποδείξει εκείνος τι θα κάνει. Μάλιστα είπε ότι εδώ και 14 μήνες ο κ. Μπασδάνης έχει στοιχίσει στο Επιμελητήριο 10.000 ευρώ για μετακινήσεις, τηλέφωνα και υπηρεσίες.

Ο κ. Μπασδάνης είπε στον κ. Αθανασό πως «λασπολογεί για να δημιουργήσει εντυπώσεις και είναι εκτός θέματος».

Ο κ. Αθανασός αναφέρθηκε στο ιστορικό ίδρυσης της εταιρείας «Ιάσων» το 2004, την παραχώρηση του οικοπέδου από το Υπουργείο και τα όσα έγιναν ή δεν έγιναν μέχρι σήμερα. Υπενθύμισε πως στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με το καταστατικό της, είναι η δημιουργία και διαχείριση εκθεσιακού και εμπορικού κέντρου κυρίως γεωργικών προϊόντων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Ελλάδας, της Βαλκανικής, την παρευξείνια ζώνη και άλλες αγορές.

Και κατέληξε: «Επιτέλους πρέπει να επιλέξουμε τι Επιμελητήριο και τι διοίκηση θέλουμε; Θέλουμε ανθρώπους που κρέμονται από τις καρέκλες και άγονται και φέρονται ανάλογα από τις μικροεξυπηρετήσεις ή θέλουμε μια διοίκηση που θα δουλεύει και θα προστατεύει την επιχειρηματικότητα στη Μαγνησία;».

Στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει, καθώς δεν μπορεί να πάρει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα επειδή είχε διατελέσει μέλος της διοίκησης του «Ιάσονα» αναφέρθηκε ο κ. Καραλής λέγοντας χαρακτηριστικά «πρέπει να πάω φυλακή χωρίς να χρωστάω, επειδή χρωστάει το Επιμελητήριο για μία εταιρεία που στην ουσία δεν λειτούργησε;».

Ο κ. Φίλιππος Σαμαλέγκος τάχθηκε υπέρ της νομικής διεκδίκησης και πάλι του ακινήτου με την ακύρωση της απόφασης του υπουργού τονίζοντας ότι τόσο ο Δήμος Βόλου όσο και η ΕΑΣ επιθυμούν να το οικειοποιηθούν.

Παρά τις όποιες φωνές κριτικής στο τέλος όλοι συμφώνησαν με την νομική πρόταση του κ. Παπαποστόλου τονίζοντας ότι το οικόπεδο ανήκει κατά 45% στο Επιμελητήριο που έχει άλλωστε επωμιστεί ένα μεγάλο οικονομικό βάρος από τις οφειλές που δημιουργήθηκαν προς το Δημόσιο.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το