Photo Gallery, Τοπικά

Επικίνδυνα τοξικά πρώτο εύρημα από τις μετρήσεις στην Κάρλα

Έγιναν την επομένη του αποκλειστικού δημοσιεύματος της «Θ» από το ΥΠΕΚΑ

Κυανοβακτήριο εντοπίστηκε στα νερά της λίμνης,

στοιχείο που καταδεικνύει ρύπανση από λύματα και απόβλητα

Τοξικό κυανοβακτήριο είναι το πρώτο, εξαιρετικά σοβαρό εύρημα στο νερό της Κάρλας, από τα δείγματα που ήδη ελήφθησαν από το Υπουργείο Περιβάλλοντος από τις 26 Μαρτίου-την επομένη του αποκλειστικού δημοσιεύματος της «Θ» για τη ρίψη των αστικών λυμάτων της Λάρισας, από τον Πηνειό στην υπό ανασύσταση λίμνη. Τα κυανοβακτήρια, αναπτύσσονται σε περιβάλλοντα επιβαρυμένα από αστικά λύματα και βιομηχανικά απόβλητα, είναι ιδιαιτέρως τοξικά γι’ αυτό και τα όρια ασφάλειας που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι πολύ χαμηλά, ακόμη και για αθλητικές χρήσεις…

Ρεπορτάζ:

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Οι πρώτες ενδείξεις και οι καταγγελίες που έχει στην διάθεσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αποτυπώνουν το περιβαλλοντικό έγκλημα σε όλες του τις διαστάσεις, που συντελείται στην Κάρλα. Είναι το ίδιο που έχει γίνει στις Λίμνες Καστοριάς, Ζητού, Κορώνειας.  Οι αρχικές μετρήσεις που διενεργήθηκαν, όπως φαίνεται «αθόρυβα», το Σάββατο 26 Μαρτίου και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση υπό το συντονισμό της Ειδικής Γραμματείας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, «δείχνουν» απόρριψη αστικών και αγροτικών αποβλήτων στην Κάρλα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει στην διάθεσή του καταγγελίες που αναφέρουν ότι βυτιοφόρα απορρίπτουν το φορτίο τους σε κανάλια που οδηγούν στη λίμνη. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστό αν το περιεχόμενο των βυτιοφόρων είναι από αστικούς βόθρους ή βιομηχανικά απόβλητα.

Σε προκαταρκτικό σημείωμα αναφέρεται, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, ότι η τοξικότητα που παρατηρείται στη λίμνη δημιουργεί σοβαρά ζητήματα για την τροφοδοσία του υδροφόρου ορίζοντα και το πόσιμο νερό, ενώ επισημαίνεται ότι μόλις την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης κ. Ταμήλος δήλωσε, κατά την ακρόασή του στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής ότι «ο Βόλος δεν πρέπει να παίρνει νερό από την Κάρλα».

Όλα τα δείγματα που έχουν συγκεντρωθεί εξετάζονται για να «ταυτοποιηθούν» οι βιομηχανίες που ενδεχομένως διοχετεύουν τα  απόβλητά τους  στο λιμναίο περιβάλλον, ενώ εκτιμάται ότι δείγματα θα ληφθούν και από αγωγούς βιοτεχνιών που διοχετεύουν τα λύματά τους στο κανάλι της λίμνης που οδηγεί στον ταμιευτήρα.

Σημειώνεται ότι, από τις επιθεωρήσεις που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή της Κάρλας, κύρια κατά μήκος του Πηνειού καθώς θεωρείται ότι επηρεάζει καταλυτικά την ποιότητα των νερών της λίμνης, έχουν εντοπισθεί σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις από 22 βιοτεχνικές, βιομηχανικές ή κτηνοτροφικές μονάδες. Για ορισμένες από αυτές ο επανέλεγχος έδειξε ότι δεν είχαν ληφθεί διορθωτικά μέτρα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο πόρισμα της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής γίνεται επίσης λόγος για τη λειτουργία ανεξέλεγκτων χωματερών ακριβώς στην όχθη του Πηνειού…

Τι είναι το κυανοβακτήριο

Το κυανοβακτήριο δημιουργεί τοξικότητα στα σημεία που αναπτύσσεται και η επιστημονική ανάγνωση από τους ειδικούς με εμπειρία στη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών αναφέρει πως η ανάπτυξή του είναι και  αποτέλεσμα διάσπασης απορρυπαντικών που περιλαμβάνονται σε αστικά λύματα. Οφείλεται επίσης στη  στασιμότητα των νερών της λίμνης αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες. Στις συγκεντρώσεις που βρέθηκε – από τις μετρήσεις του περασμένου Σαββάτου – μπορεί να προκαλέσει το θάνατο ψαριών και ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το κυανοβακτήριο δεν εντοπίστηκε στις μετρήσεις που διενεργήθηκαν από τη Νομαρχία Μαγνησίας, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, πρόκειται για το ίδιο τοξικό κυανοβακτήριο που εμφανίσθηκε στη λίμνη της Καστοριάς εξαιτίας της απόρριψης αστικών λυμάτων. Ουσιαστικά η παρουσία κυανοβακτηρίων, είναι σύμπτωμα της κακής οικολογικής κατάστασης των νερών και της υποβάθμισής τους. Σημειώνεται επίσης ότι η αυξημένη παρουσία τοξικού κυανοβακτηρίου και οι συνθήκες ευτροφισμού που παρατηρούνται στη λίμνη Κάρλα μπορεί να οφείλονται στις αποστραγγίσεις των αγροτικών εκτάσεων που τελικά καταλήγουν στη λίμνη.

Διεθνώς τα κυανοβακτήρια θεωρούνται σοβαρό πρόβλημα της ποιότητας του νερού όχι μόνο για την τροφοδοσία πόσιμου νερού αλλά και για τη χρήση των υδάτων για αναψυχή. Λίμνες με αυξημένες συγκεντρώσεις κυανοβακτηρίων μπορούν να ανακάμψουν αν αντιμετωπισθούν οι συνθήκες ευτροφισμού και διασφαλισθεί ότι τα νερά που καταλήγουν στη λίμνη είναι καθαρά και δεν μεταφέρουν φωσφόρο και άζωτο. Σε κάθε περίπτωση αξίζει να γίνει εκ νέου αναφορά στη δήλωση του Προέδρου της ΕΥΔΑΠ και Καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής Θ. Λέκκα ότι «δεν πρέπει να παροχετεύονται ούτε και επεξεργασμένα λύματα σε λίμνες πόσο δε μάλιστα όταν πρόκειται για την Κάρλα που αποτελεί ευαίσθητο σύστημα υπό ανασύσταση».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το