Κατηγορίες: Photo GalleryΤοπικά

Επιδρομή ψύλλων στο Διμήνι

Από βδομάδα προγραμματίζεται αποπαρασιτικός ψεκασμός από το Δήμο Βόλου

 


 

Πρόβλημα με την εξάπλωση ψύλλων σε συνοικία του Διμηνίου βόρεια του παλιού Δημοτικού Καταστήματος, καταγράφηκε τις τελευταίες ημέρες με το παρασιτολογικό ζήτημα να απασχολεί έντονα το Δήμο Βόλου που προσανατολίζεται σε αποπαρασιτισμό κοινόχρηστων χώρων με ψεκασμό τις προσεχείς ημέρες, αλλά και στη λήψη μέτρων σε δύο ποιμνιοστάσια που βρίσκονται στις παρυφές του οικισμού.

 

 

 

Γεωπόνοι του Δήμου Βόλου που κλήθηκαν από τον αντιδήμαρχο της Δημοτικής Ενότητας Αισωνίας κ. Γιάννη Καουνά να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εκτίμησαν πως εστία των ψύλλων είναι μαντριά που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τον οικισμό και λόγω των καιρικών συνθηκών, προκλήθηκε μεγάλη εξάπλωση.

Απαραίτητοι παράγοντες για την ανάπτυξη και την αναπαραγωγή των ψύλλων είναι οι κατάλληλες συνθήκες περιβάλλοντος όπως η υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία. Η μέση θερμοκρασία είναι 18-30 οC και η υγρασία 70-80%, συνθήκες που υπάρχουν στην περιοχή όπου παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού των ψύλλων.

Οι ίδιοι γεωπόνοι και ο κ. Καουνάς εκτιμούν πως οι εστίες βρίσκονται στα μαντριά και μέσω άλλων ξενιστών όπως γάτες και αδέσποτα σκυλιά, οι ψύλλοι μεταφέρθηκαν εύκολα στον οικισμό.

«Λόγω των διαδικασιών που προβλέπονται στην προμήθεια εξωπαρασιτοκτόνου με ασφαλή χρήση σε αστικό περιβάλλον και συνάμα ιδιαίτερα αποτελεσματικού, οι ενέργειες θα γίνουν από βδομάδα. Αν το κόστος του σκευάσματος που προτείνουν οι γεωπόνοι ήταν χαμηλότερο, θα το είχαμε αγοράσει και αύριο θα γινόταν ο ψεκασμός. Καθώς όμως το σκεύασμα κοστίζει πάνω από 2.000 ευρώ, απαιτούνται άλλες διαδικασίες που ενεργοποιήσαμε ώστε το συντομότερο να γίνει ο ψεκασμός και ιδιαίτερα ο αποπαρασιτισμός των θεωρούμενων ως εστιών».

Ο ψύλλος είναι ένα εξωπαράσιτο, το οποίο τρέφεται από το αίμα των ξενιστών που παρασιτεί. Ξενιστές είναι ο άνθρωπος, οι γάτες, οι σκύλοι, τα πτηνά κ.ά.

Οι ψύλλοι είναι πολύ μικρά καφέ πεπλατυσμένα παράσιτα. Είναι ορατά με γυμνό μάτι και συνήθως τα βλέπετε να τρέχουν πολύ γρήγορα στην επιφάνεια του δέρματος του ζώου. Δεν μπορούν να πετάξουν, αλλά πραγματοποιούν άλματα με τα οποία μεταφέρονται από ζώο σε ζώο. Τσιμπούν τα χέρια και το σώμα εκείνων που θα έρθουν σε επαφή με τα κατοικίδια ζώα ή με τα στρωσίδια των κατοικιδίων ζώων, αλλά το πιο συνηθισμένο σημείο του σώματος για τσιμπήματα από ψύλλους είναι στο κάτω μέρος των ποδιών. Συνήθως υπάρχουν πολύ περισσότεροι ψύλλοι στα χαλιά και στα στρωσίδια των κατοικίδιων ζώων παρά πάνω στα ίδια τα κατοικίδια. Όταν οι άνθρωποι πλησιάσουν, οι ψύλλοι πηδούν πάνω τους και τους τσιμπούν.

Τα τσιμπήματα των ψύλλων χαρακτηρίζονται από μία μικροσκοπική σκουρόχρωμη κηλίδα, η οποία περιβάλλεται από μία κοκκινισμένη περιοχή, αλλά το πρήξιμο είναι λιγότερο έντονο σε σχέση με τα τσιμπήματα από άλλα έντομα. Συχνά ένας ψύλλος τσιμπά δύο και τρεις φορές στην ίδια περιοχή ψάχνοντας για αίμα.

Συνήθως νιώθουμε το τσίμπημα του ψύλλου αμέσως, αλλά δεν πονάει ιδιαίτερα. Αυτό που προκαλεί ενόχληση είναι ο κνησμός που είναι το αποτέλεσμα της αντίδρασης του σώματος.

Τα μωρά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τσιμπήματος από ψύλλους ειδικά όταν παίζουν στο πάτωμα. Επίσης, έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία από τους ενήλικες στα τσιμπήματα των ψύλλων.

Μετά από αρκετά τσιμπήματα ψύλλων, κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν αλλεργική ευαισθησία στα τσιμπήματα που οδηγεί σε κνησμώδες εξάνθημα ή έκζεμα.

 

Πώς να απαλλαγείτε

Αν έχετε κατοικίδια ζώα είναι ουσιαστικής σημασίας να αποτρέψετε τη δημιουργία εστιών ψύλλων στα χαλιά και στα στρωσίδια τους.

Καθαρίστε τους χώρους όπου κοιμούνται τα κατοικίδια με ηλεκτρική σκούπα για να αφαιρέσετε ψύλλους και αυγά. Προσέξτε καθώς αδειάζετε την ηλεκτρική σκούπα, γιατί οι ψύλλοι θα είναι ακόμα ζωντανοί.

Τινάξτε ή κτυπήστε τα χαλιά και τα στρωσίδια των κατοικίδιων στο ύπαιθρο, ώστε να πέσουν οι ψύλλοι και τα αυγά τους. Πλένετε τα στρωσίδια των κατοικίδιων κάθε εβδομάδα, ιδανικά σε θερμοκρασία πάνω από 50°C για να ψοφήσουν οι ψύλλοι.

Προσέξτε όταν μεταφέρετε χαλιά, στρωσίδια κ.λπ. για αποφυγή διασκόρπισης των αυγών των ψύλλων.

Εξετάστε το ενδεχόμενο τοποθέτησης των κρεβατιών των κατοικίδιων σε χώρους χωρίς χαλιά, όπως πάνω σε ξύλινο πάτωμα.

Πρέπει οπωσδήποτε να πλύνετε και να καθαρίσετε καλά τα χαλιά, τις μοκέτες, τα καλλύματα, τις κουβέρτες και γενικότερα τα υφάσματα που έρχεται σε επαφή με το ζώο. Επίσης αν έχετε ξύλινο πάτωμα καλό είναι να απολυμάνετε το χώρο.

Σε κάθε περίπτωση ένας πολύ προσεκτικός ψεκασμός με ένα εντομοκτόνο κατάλληλο για το συγκεκριμένο έντομο και κυρίως με ένα σκεύασμα παρεμπόδισης της ανάπτυξής του, θα μειώσει σημαντικά τον πληθυσμό.

 

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ιταλία: Βουλευτές τραγουδούσαν «Bella Ciao» την ώρα που έπεφτε το άγριο ξύλο στη Βουλή

Μεγάλη ένταση, με άσκηση βίας, σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Τετάρτης στην ιταλική βουλή όταν…

13 Ιουνίου 2024

Ρέθυμνο: Στρατολόγησαν Παλαιστίνιο για να σκοτώσει 39χρονη και τον Ισραηλινό συνεργάτη της

Κακουργηματική δίωξη άσκησε ο εισαγγελέας Ρεθύμνου στην υπόθεση τριών ατόμων που καταγγέλλονται ότι «στρατολόγησαν» έναν…

13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Ανοίγει η «βεντάλια» αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο «γρίφος» του Χάρη Δούκα

Ανοίγει η «βεντάλια» με τα ονόματα στελεχών και βουλευτών που αμφισβητούν τον Νίκο Ανδρουλάκη στην…

13 Ιουνίου 2024

Mouthpad: Συσκευή μετατρέπει τη γλώσσα σε… κέρσορα ποντικιού

Η τεχνολογία διεπαφής εγκεφάλου-υπολογιστή (BCIs) έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια με τέτοιο τρόπου που αναμένεται…

13 Ιουνίου 2024

Σε οικονομική κρίση η Unrwa – Καλεί την Τουρκία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση υπέρ Παλαιστινίων

Η Unrwa, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, βρίσκεται σε κρίσιμη οικονομική…

13 Ιουνίου 2024

Ηλεία: Aθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος που κατηγορούνταν για ασέλγεια στο λίγων μηνών παιδί του

Αθωώθηκε ομόφωνα ο παιδίατρος από την Πάτρα από τις κατηγορίες που ασκήθηκαν εις βάρος του,…

13 Ιουνίου 2024