Τοπικά

Επετειακή συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΠΟΡΕΙΑ

Στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Νοεμβρίου η συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Χθες στο Εργατικό Κέντρο Βόλου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση σωματείων και φορέων μετά από πρόσκληση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας για την οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης. Στο μεταξύ μεθαύριο Δευτέρα στο Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί η επετειακή εκδήλωση για το Πολυτεχνείο.

Στο ΕΚΒ παρευρέθηκαν εκτός από τα μέλη της ΕΛΜΕ, ο πρόεδρος του ΕΚΒ κ. Παπαδημόπουλος, στελέχη της ΑΔΕΔΥ, σωματείων του ιδιωτικού τομέα και εκπρόσωποι των φοιτητών.

Τα μέλος της ΕΛΜΕ Μαγνησίας κ. Γιώργος Χαλκιαδόπουλος τόνισε πως πραγματοποιήσαμε τη συνάντηση για την οργάνωση των εκδηλώσεων μνήμης για την εξέγερση των φοιτητών το Νοέμβρη του 1973. Αποφασίσαμε η συγκέντρωση την Κυριακή 17 Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας και αφού γίνουν οι ομιλίες, να ξεκινήσει η πορεία, η οποία, όπως κάθε χρόνο, θα καταλήξει στο Ηρώο στην παραλία. Φέτος αντί για την κατάθεση στεφάνων, θα γίνει κατάθεση λουλουδιών, ενώ μετά θα γίνουν προσπάθειες αυτές τις ημέρες, ώστε να πραγματοποιηθεί μια συναυλία.

Στις εκδηλώσεις μνήμης αναμένεται να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί, φοιτητές, πανεπιστημιακοί, μαθητές, αλλά και άλλοι πολλοί πολίτες. Την ερχόμενη Παρασκευή στα σχολεία θα διοργανωθούν οι επετειακές εκδηλώσεις με προβολή βίντεο και τραγούδια, ποιήματα και αναγνώσεις των δραματικών εκείνων γεγονότων.

Στο μεταξύ οι σύλλογοι εργαζομένων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου με θέμα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» μεθαύριο Δευτέρα 11 Νοεμβρίου και ώρα 5 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Κορδάτου, στο παραλιακό συγκρότημα Παπαστράτου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Η εκδήλωση συνδιοργανώνεται με τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μαγνησίας. Θα μιλήσουν ο Γιώργος Κατρούγκαλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, ο Δημήτρης Δαμίγος, επίκουρος καθηγητής Μεταλλευτικής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο Γιώργος Μητραλιάς, δημοσιογράφος και μέλος της ελληνικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Αντιφασιστικού Μανιφέστου.

Όπως τονίζεται, μεταξύ άλλων, στη σχετική ανακοίνωση, «σαράντα χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το κεντρικό της σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» μοιάζει πιο επίκαιρο παρά ποτέ. Ύστερα από τρία χρόνια μνημονιακών πολιτικών, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα – το δικαίωμα στην αξιοπρεπή διαβίωση, στην εργασία, στην υγεία και στη στέγαση, το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους, και το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, του συνδικαλίζεσθαι και στην προστασία από την κρατική αυθαιρεσία έχουν καταπατηθεί κατάφορα. Η συνταγματικά κατοχυρωμένη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση διαλύεται και παραδίνεται στη βορά των ιδιωτικών συμφερόντων. Χιλιάδες φοιτητές μας, βλέποντας ότι τους κλέβουν το μέλλον τους, παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης. Δημοκρατικές αρχές απαξιώνονται, προβλεπόμενες συνταγματικά διαδικασίες παρακάμπτονται. Οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έχουν καταστεί πλέον κανόνας, καταργώντας επί της ουσίας τις κοινοβουλευτικές λειτουργίες. Για πρώτη φορά στην πρόσφατη ελληνική ιστορία οι φασιστικές και ναζιστικές ιδεολογίες βρίσκουν ευρεία απήχηση στην ελληνική κοινωνία και διατυπώνονται και ανοιχτά στη Βουλή των Ελλήνων. Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, το μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι ένα βροντερό όχι στις πολιτικές που μας έχουν φέρει στα όρια της καταστροφής. Ενωμένοι, μαζί με τους συναδέλφους μας στην Ευρώπη, μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτή την καταστροφική πολιτική των μνημονίων, της λιτότητας και της εμπορευματοποίησης των δημόσιων αγαθών. Το Πολυτεχνείο ζει και μας εμψυχώνει στους αγώνες που μας περιμένουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το