Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Επείγουσα εισαγγελική έρευνα για τη λίμνη Κάρλα

ΚΑΡΛΑ

Δύο νέες δικογραφίες με την ένδειξη «Επείγουσα» σχημάτισε η Εισαγγελία Βόλου, μετά από πρόσφατα δημοσιεύματα, για το θέμα της λίμνης Κάρλα. Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας κ. Καράτζιου διέταξε την διενέργεια δύο προκαταρκτικών ερευνών, που επικεντρώνονται κυρίως στα θέματα της ρύπανσης και της οικολογικής βλάβης τόσο στην Κάρλα όσο και στον Παγασητικό. Οι προκαταρκτικές έρευνες θα διενεργηθούν από τα Αστυνομικά τμήματα Βελεστίνου και Βόλου. Σήμερα αναμένεται να αποσταλούν οι δικογραφίες για να αρχίσει η συγκέντρωση στοιχείων σύμφωνα με τις εντολές της εισαγγελικής παραγγελίας.

Ειδικότερα, από το Αστυνομικό Τμήμα Βελεστίνου ζητείται με την εισαγγελική εντολή να διαπιστωθεί τυχόν παράβαση του άρθρου 28 παράγραφος 2 του Ν 1650/88 όπως ισχύει και για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ως και για την ανακάλυψη τυχόν υπαιτίων. Να ερευνηθεί αν προκλήθηκε ρύπανση ή υποβάθμιση περιβάλλοντος λόγω του αυθαίρετου ανοίγματος του θυροφράγματος υδάτων στον Παγασητικό Κόλπο. Επίσης να διενεργηθούν οι αναγκαίες δειγματοληψίες για να εξακριβωθεί το είδος και η ποσότητα των ρύπων, η έκταση και η σημασία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος. Ακόμη να διερευνηθεί με την διενέργεια των αναγκαίων δειγματοληψιών αν υφίσταται ρύπανση ή προκαλείται υποβάθμιση του περιβάλλοντος εντός της λίμνης με περαιτέρω συνέπειες οικολογικής ή περιβαλλοντικής διατάραξης ή καταστροφή (θάνατος ζώων, πτηνών) ή κίνδυνος για τον άνθρωπο. Η προκαταρκτική διατάσσεται με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα (της περασμένης εβδομάδας) της «Θ» για την κατάσταση που επικρατεί στην Κάρλα,  τις διαπιστώσεις των επιστημόνων και τις καταγγελίες ότι άγνωστοι ανοίγουν αυθαίρετα το θυρόφραγμα παραβιάζοντας τον Νόμο.

Με τη δεύτερη προκαταρκτική, στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, ζητείται να διαπιστωθεί τυχόν παράβαση του άρθρου 28 παράγραφος 2 του Ν 1650/86. Να διενεργηθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες δειγματοληψίες ώστε να διαπιστωθεί αν προκλήθηκε ρύπανση ή υποβάθμιση του περιβάλλοντος με πράξεις ή παραλείψεις υπαλλήλων ή άλλων εμπλεκόμενων προσώπων που ευθύνονται για τυχόν βλάβες του αντλιοστασίου και για καθυστέρηση κατά την αποκατάσταση των βλαβών. Επίσης ζητείται να ερευνηθεί το είδος και η ποσότητα των ρύπων, η έκταση και η σημασία της υποβάθμισης του περιβάλλοντος στον Παγασητικό κόλπο και τις ακτές.

Σημειώνεται ότι η δεύτερη προκαταρκτική διατάσσεται τόσο με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο (16 Οκτωβρίου) για λύματα στον Παγασητικό ότι την Κάρλα, όσο και με έγγραφο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου (με ημερομηνία 18 Οκτωβρίου) που ζητά απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα που θέτει προς την υπηρεσία περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας για εργασίες αποθήκευσης αστικών λυμάτων της ΔΕΥΑΜΒ στο θαλάσσιο χώρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου.

Οι έρευνες πρέπει να ολοκληρωθούν σε αυτό το στάδιο το δυνατόν συντομότερα με σκοπό να γίνουν οι επόμενες προβλεπόμενες από το Νόμο ενέργειες.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι εισαγγελικές έρευνες που είχαν διαταχθεί στο παρελθόν γύρω από την λίμνη Κάρλα και κυρίως σε θέματα υποβάθμισης περιβάλλοντος και ρύπων, κατέληξαν στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ικανά για να στοιχειοθετεί κατηγορία σε βάρος συγκεκριμένων ατόμων για συγκεκριμένες ενέργειες.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το