Κατηγορίες: Photo GalleryΠολιτική

Επαφές Παπανδρέου για την κρίση χρέους

Ανοιχτές πλέον συζητήσεις με Μπαρόζο και Γιούνκερ για το ευρωομόλογο

 


 


Ανοιχτές πλέον είναι οι συζητήσεις περί της έκδοσης ευρωομολόγου και της θεσμικής μεταρρύθμισης της Ένωσης, τουλάχιστον στις τηλεφωνικές συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους κορυφαίους αξιωματούχους της ΕΕ, έπειτα από τη μορφή χιονοστιβάδας που έχει προσλάβει η κρίση του χρέους στην ΕΕ.

Αυτό το πνεύμα κυριάρχησε στις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε ο κ. Γ. Παπανδρέου τη Δευτέρα, το πρωί, με τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το απόγευμα με τον επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Παράλληλα, όμως, εντείνεται η ανησυχία για τα χρονοδιαγράμματα των συμφωνιών και τις αποφάσεις που θα ληφθούν κατά τη διαδικασία κύρωσής τους στα κοινοβούλια της Ευρώπης, έπειτα από τα νέα δεδομένα των τελευταίων ημερών.

Για το λόγο αυτό στη Αθήνα εξετάζεται η επίσπευση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την κύρωση από την Ελλληνική Βουλή των όσων αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες στις 21 Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά το ευρωομόλογο, καμία διάθεση συζήτησης δεν επιδεικνύεται την ίδια στιγμή στις μεγάλες πρωτεύουσες της ΕΕ και ειδικότερα στο Βερολίνο, όπου η καγκελάριος Μέρκελ εξακολουθεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να αξιώνει λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις του Νότου.

Με δήλωσή του πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Η. Μόσιαλος τόνισε χθες ότι «είναι απαραίτητο η ΕΕ να θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία, όπως το ευρωομόλογο, με μικρότερο επιτόκιο, με φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών αλλά και με σημαντική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απαραίτητο θα θωρακιστεί με περισσότερα εργαλεία, όπως είναι το ευρωομόλογο, το χαμηλότερο επιτόκιο και η φορολογία επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών αλλά και με ενίσχυση του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης», τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, με γραπτή του δήλωσε στην ιστοσελίδα real.gr.

Όπως αναφέρει, αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει χαλαρότητα στο εσωτερικό της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε αιχμές κατά του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, για τις θέσεις του περί ανάπτυξης λέγοντας ότι «η ανάπτυξη δεν δημιουργείται ούτε με βραχυπρόθεσμες πολιτικές, ούτε με επιχορήγηση αντιπαραγωγικών οικονομικών τομέων, ούτε με περαιτέρω μεγέθυνση του κράτους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό πρόβλημα θα λυθεί όταν «εισπράττουμε περισσότερα απ’ όσα ξοδεύουμε και δημιουργούμε πρωτογενές πλεόνασμα. Όταν αποκτήσουμε έναν παραγωγικό και ανταγωνιστικό δημόσιο τομέα και μια εξωστρεφή οικονομία που θα αντιστρέψει το σημερινό μοντέλο, όπου οι εισαγωγές είναι τριπλάσιες από τις εξαγωγές».

 

Λαμπρινίδης: Δεν είναι απαραίτητη μια νέα σύνοδος

Δεν θα χρειαστεί μια νέα σύνοδος κορυφής της Ε.Ε. για την Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρινίδη, «στις 21 Ιουλίου λήφθηκαν μία σειρά θεμελιωδών αποφάσεων για την ΕΕ. Πιστεύω ότι το σωστό είναι όλοι να προχωρήσουν μπροστά και να τις εφαρμόσουν. Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια αλλά για δράση».

«Οι αντιδράσεις των αγορών τις τελευταίες εβδομάδες είναι ανησυχητικές. Όμως υπήρξε ξεκάθαρη δήλωση από τη G7 χθες όπου δεσμεύεται ότι θα διαφυλάξει την ευρωζώνη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός, μεταδίδει το Reuters.

Αναφορικά με τις πρόσφατες επιθέσεις των κερδοσκόπων σε Ιταλία και Ισπανία, τόνισε ότι «έχουν επενδυθεί δισεκατομμύρια δολάρια σε ελπίδες ότι το ευρώ θα καταρρεύσει. Δεν θα καταρρεύσει όμως».

Στην Αθήνα γνωρίζουν πολύ καλά τις διαθέσεις που επικρατούν στο Βερολίνο, παρά ταύτα όμως καταβάλλεται προσπάθεια με δύο στόχους στην παρούσα συγκυρία: από τη μία πλευρά να εξασφαλιστεί ότι θα τηρηθούν όσα συμφωνήθηκαν προ τριών εβδομάδων στις Βρυξέλλες για τους νέους όρους δανειοδότησης της Ελλάδας και από την άλλη, να προετοιμαστεί το έδαφος για τον επόμενο κύκλο συζητήσεων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς είναι φανερό ότι όσα πριν από μερικούς μήνες φαίνονταν αδιανόητα, σήμερα προτείνονται ακόμη και από συμβούλους της κυρίας Μέρκελ ή ευρωπαίους αξιωματούχους, όπως ο επίτροπος κ. Ολι Ρεν.

 

Με Μπαρόζο και Γιούνκερ για τη συμφωνία

Μεταξύ αυτών των συζητήσεων συγκαταλέγεται και αυτή για το ευρωομόλογο, το οποίο έθεσε ο κ. Παπανδρέου το πρωί της Δευτέρας στην νέα συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αλλά και αργότερα το απόγευμα στην επικοινωνία του με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Πέραν αυτού, στο τραπέζι βρίσκεται πλέον και η επιβολή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

 

Θρίλερ στα κοινοβούλια

Στο πλαίσιο αυτό, κρίσιμη παράμετρος είναι η επικύρωση των συμφωνιών των Βρυξελλών από κάποια ευρωπαϊκά κοινοβούλια (και πάντως μεταξύ αυτών τα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Γερμανίας), προκειμένου η επόμενη δόση της δανειοδότησης της Ελλάδας να εντάσσεται στην νέα συμφωνία και να μην είναι έκτη δόση του δανείου της τρόικας, καθώς βάσει της συμφωνίας των Βρυξελλών οι όροι της νέας χρηματοδότησης είναι πολύ ευνοϊκότεροι – χωρίς αυτό να ισχύει και για τις προϋποθέσεις.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο εστιάζει τις προσπάθειές της η ελληνική κυβέρνηση τις αμέσως προσεχείς εβδομάδες, καθώς είναι σε όλους προφανές ότι τουλάχιστον ένα μέρος της συμφωνίας θα πρέπει να ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Στους κόλπους της κυβέρνησης συζητείται ήδη το ενδεχόμενο να επισπευσθούν οι διαδικασίες όσο αυτό είναι δυνατόν, ούτως ώστε οι ελληνικές αποφάσεις να έχουν ληφθεί προτού κληθούν να αποφασίσουν τα ξένα κοινοβούλια. Παρά ταύτα, τελικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, καθώς οι διεργασίες σε επίπεδο ΕΕ είναι συνεχείς και έντονες και ενδέχεται ανά πάσα στιγμή να υπάρξουν εξελίξεις που θα οδηγήσουν τα γεγονότα προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση.

 

 

 

Share

Πρόσφατα άρθρα

Ηλικιωμένη στον Πύργο παρέδωσε χρυσές λίρες αξίας 25.000 ευρώ και κοσμήματα σε απατεώνες

Ταράχτηκε και δεν κατάλαβε ότι δεν ήταν της κόρης της η γυναικεία φωνή που άκουγε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Συνελήφθησαν 4 διακινητές για τους 66 ανθρώπους που διασώθηκαν πριν μέρες στην Καλαμάτα – Τους χρέωναν μέχρι και 8.000 ευρώ!

Τέσσερα άτομα ηλικίας 24, 28, 29 και 38 ετών, τρεις από το Αφγανιστάν και έναν…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Στιγμές από την αναμέτρηση Α.Ε. 2002-Αγία Άννα

Η Αγία Άννα κέρδισε εκτός έδρας με 7-0 την Α.Ε. 2002 και στη σελίδα της…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Γιώργος Κατσαρός: «Αν νομίζετε ότι στα 90 μου πρέπει να πάρω σύνταξη είστε γελασμένοι»

Ο Γιώργος Κατσαρός έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους λίγο μετά τη μεγάλη συναυλία προς τιμήν του…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Δημοσιογράφος διέκοψε ζωντανή μετάδοση για να σώσει γυναίκα από πλημμύρα

Ο τυφώνας Helene σαρώνει τις πολιτείες των ΗΠΑ προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε υποδομές και σε…

28 Σεπτεμβρίου 2024

Το φωτορεπορτάζ από το παιχνίδι Δάφνη-Γ.Σ. Αλμυρού

Στο Βασδέκειο συναντήθηκαν σήμερα Δάφνη και Γ.Σ. Αλμυρού με τους φιλοξενούμενους να κατακτούν τη νίκη…

28 Σεπτεμβρίου 2024