Photo Gallery, Τοπικά

Επανεξέταση φακέλων για έργο σε Καραγάτς – Αγ. Παρασκευή

Ο Δήμος Βόλου ζήτησε χθες ακύρωση διαγωνισμού ύψους 620.000 ευρώ, στον οποίο προκρίθηκαν δύο κατασκευαστικές

 

«Πόλεμος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των εργοληπτικών εταιρειών του Βόλου για τα λιγοστά έργα που δημοπρατούνται στην πόλη, ενώ ο Δήμος με χθεσινή συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή, «ανοίγει δρόμους» σε κατασκευαστικές εταιρείες για ακυρώσεις διαγωνισμών.

Ο Δήμος μέσω της αντιδημάρχου Νατάσσας Οικονόμου ζήτησε χθες ακύρωση διαγωνισμού ύψους 620.000 ευρώ, στον οποίο προκρίθηκαν δύο κατασκευαστικές, γιατί η ανταγωνίστρια εργολήπτρια εταιρεία κατέθεσε εκπρόθεσμα υπόμνημα εναντίον τους.

Η αντιδήμαρχος πρότεινε ακύρωση και επανάληψη του διαγωνισμού παραδεχόμενη ωστόσο ότι οι καταγγελίες εις βάρος των εργοληπτικών εταιρειών που προκρίθηκαν αφορούσαν ήσσονος σημασίας ζητήματα, ενώ οι εκπρόσωποί τους μίλησαν για παραβίαση της νομοθεσίας και απείλησαν με προσφυγή στη δικαιοσύνη, γεγονός που θα βάλει σε κίνδυνο το επίμαχο έργο της «Διαμόρφωσης Κοινόχρηστων Χώρων Αγ. Παρασκευής και Καραγάτς», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

Σε μειοδοτικό διαγωνισμό για το έργο διαμόρφωσης των κοινόχρηστων χώρων σε Καραγάτς και Αγία Παρασκευή προκρίθηκαν δύο από τις τέσσερις εταιρείες που συμμετείχαν, ενώ η μία από αυτές που έμεινε «εκτός» κατέθεσε εκπρόθεσμα υπόμνημα, στο οποίο ανέφερε ότι οι ανταγωνίστριες παρουσίαζαν παραλείψεις στην κατάθεση των δικαιολογητικών. Μια παράλειψη που δεν εξετάστηκε από την Επιτροπή Διαγωνισμού που πέρασε από «κόσκινο» τους φακέλους ήταν ότι υπήρχαν καταθέσεις απλών αντιγράφων διαφόρων δικαιολογητικών, ενώ η προκήρυξη ζητούσε κατάθεση πρωτοτύπων εγγράφων.

Η αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι οι παραλείψεις που καταγγέλλονται μέσω του υπομνήματος, το οποίο κανένας Νόμος δεν επέβαλε στο Δήμο να το λάβει υπόψη, ήταν τυπικές.

Έκρινε ωστόσο πως ο διαγωνισμός πρέπει να ακυρωθεί και να επαναληφθεί.

«Μέσω του υπομνήματος γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ζητήματα αν και επρόκειτο για τυπικές παραλείψεις» είπε και εκτίμησε πως η επανεξέταση των δικαιολογητικών από την Επιτροπή Διαγωνισμού θα επέφερε μεγαλύτερη καθυστέρηση στη δρομολόγηση του έργου.

Η ίδια άφησε αιχμές και για την Επιτροπή Διαγωνισμού, η οποία δεν εξέτασε με σχολαστικότητα τα δικαιολογητικά που κατατέθηκαν από τις εταιρείες και το ίδιο έπραξε και ο διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών Γ. Γίδαρης.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας που προκρίθηκε στο διαγωνισμό δήλωσε πως η αντιδήμαρχος θέλει να καταργήσει τη νομοθεσία από την ώρα που εισηγείται ακύρωση ενός διαγωνισμού, μετά από καταγγελίες που εκπρόθεσμα κατέθεσε ανταγωνιστής. Όπως ο ίδιος σημείωσε το υπόμνημα κατατέθηκε από την ανταγωνίστρια εταιρεία 17 ημέρες μετά τη λήξη του διαγωνισμού.

Κίνδυνος να χαθεί το έργο

«Η αντιδήμαρχος εκτιμά ότι ο δρόμος της ακύρωσης του διαγωνισμού θα επιτρέψει στο Δήμο να προχωρήσει σύντομα σε επαναπροκήρυξη. Εδώ όμως υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας και εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Θα χρησιμοποιήσουμε όσα νομικά μέσα μας δίνονται. Ο Δήμος δεν πρέπει να ξεχνά ότι το έργο χρηματοδοτείται από πόρος του ΕΣΠΑ» δήλωσε και άφησε να εννοηθεί ότι με τις δικαστικές εμπλοκές που θα υπάρξουν -αναιτιολόγητα κατά την κρίση του- οι προθεσμίες κατασκευής του έργου θα χαθούν.

«Για μας η διαδικασία πρέπει να συνεχιστεί και το έργο να κατοχυρωθεί. Εάν η ανταγωνίστρια εταιρεία έχει πρόβλημα πρέπει να καταθέσει ένσταση επί της απόφασης που θα λάβει η Οικονομική Επιτροπή. Αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι ούτε νόμιμο, ούτε ηθικό» είπε ο εκπρόσωπος της εταιρείας και η αντιδήμαρχος παραδέχτηκε ότι ο Δήμος από νομικής άποψης δεν θα έπρεπε να λάβει υπόψη του το υπόμνημα της ανταγωνίστριας κοινοπραξίας, αλλά πρέπει να το πράξει από ηθικής άποψης.

Η εταιρεία που κατέθεσε το υπόμνημα κατηγορήθηκε ότι προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια επικαλούμενη ήσσονος σημασίας παραλείψεις των ανταγωνιστών της, όταν η ίδια δεν είχε καταθέσει ασφαλιστική ενημερότητα για δυο έργα που είχε τελευταία εκτελέσει, με αποτέλεσμα να απορριφθεί από το διαγωνισμό.

Ο δικηγόρος της εταιρείας -που κατέθεσε και το υπόμνημα- Χ. Στρατηγόπουλος, απάντησε ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος κατάθεσης ασφαλιστικής ενημερότητας για τα έργα που ο πελάτης του είχε εκτελέσει. Επίσης δήλωσε πως το υπόμνημα που κατατέθηκε στο Δήμο δεν έχει το χαρακτήρα της ένστασης επί του διαγωνισμού, αλλά της γνωστοποίησης.

Ο εκπρόσωπος της μειοψηφίας Γ. Μουλάς δήλωσε πως όλη η συζήτηση που διεξήχθη στην Οικονομική Επιτροπή δεν είχε κανένα νόημα από την ώρα που για ανεξήγητους λόγους οι υπηρεσίες δεν κατέθεσαν στο πολιτικό όργανο την εισήγησή τους για το θέμα.

«Όλη η συζήτηση είναι στον αέρα» είπε και πειστική απάντηση από τους υπηρεσιακούς δεν δόθηκε για τους λόγους που δεν είχαν καταθέσει εγγράφως νομικές και τεχνικές εισηγήσεις, ώστε να αποφασίσουν τα μέλη της Επιτροπής.

Η αντιδήμαρχος που επέμενε στην ακύρωση του διαγωνισμού επαναλάμβανε ότι ο Δήμος δεν ήταν υποχρεωμένος να λάβει υπόψη του το υπόμνημα της εταιρείας και κατηγορήθηκε από τους εκπροσώπους των κοινοπραξιών που προκρίθηκαν στο διαγωνισμό ότι έπεφτε σε αντιφάσεις.

Ο Γ. Μουλάς πρότεινε τελικά και η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να επιστραφεί προς εξέταση η υπόθεση στην Επιτροπή Διαγωνισμού, η οποία για μια ακόμη φορά θα δει τους φακέλους των εταιρειών.

«Με αυτή την κίνηση, απλώς θα παίξουμε τις κουμπάρες»… εκτίμησε η αντιδήμαρχος.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το