Πολιτική

Επίδομα θέρμανσης: Χορήγηση βάσει τόπου, εισοδήματος, περιουσίας

Βάσει τόπου, εισοδήματος, περιουσίας, σύμφωνα με την εισήγηση που θα δοθεί στους τρεις αρχηγούς

Οριστικοποιήθηκε τη Δευτέρα (χθες) σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, η εισήγηση για το επίδομα θέρμανσης, που προβλέπει εισοδηματικά, περιουσιακά και γεωγραφικά κριτήρια για την καταβολή του. Η εισήγηση θα υποβληθεί στους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι και θα λάβουν την τελική απόφαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που καταρτίστηκε προβλέπει τον καθορισμό τεσσάρων γεωγραφικών ζωνών στις οποίες θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως πλαφόν για την επιστροφή του φόρου η κατά τόπους μέση κατανάλωση:

-Στην Α’ Ζώνη εντάσσονται οι νομοί Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Φλώρινας και Δράμας

-Στη Β’ Ζώνη εντάσσονται οι υπόλοιποι νομοί της Μακεδονίας, η Θράκη, η Ήπειρος, η περιφέρεια της Θεσσαλίας, η Ευρυτανία και η Αρκαδία

-Στη Γ’ Ζώνη εντάσσονται οι υπόλοιποι νομοί της Στερεάς Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής, η Κορινθία και η Ηλεία

-Στη Δ’ Ζώνη εντάσσονται η Αχαϊα, η Λακωνία, η Αργολίδα, η Μεσσηνία και η νησιωτική χώρα.

Για την επιστροφή φόρου τίθενται και εισοδηματικά κριτήρια, όπως το οικογενειακό εισόδημα. Ειδικότερα, το σχέδιο προβλέπει ότι:

-Σε νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ, το ποσό που αναλογεί θα επιστρέφεται ολόκληρο

-Σε νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα από 15.000 έως 30.000 ευρώ, η επιστροφή θα κλιμακώνεται αναλόγως των προστατευόμενων μελών

-Σε νοικοκυριά με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ δεν θα υπάρχει καμία επιστροφή.

Για την καταβολή του επιδόματος θα λαμβάνονται υπ’ όψιν και περιουσιακά κριτήρια, αφού επιστροφή φόρου θα υπάρξει μόνον στις περιπτώσεις εκείνες όπου δεν θα ξεπερνά τις 150.000 ευρώ η αντικειμενική αξία για το σύνολο της δομημένης ακίνητης περιουσίας, κάτι που σημαίνει ότι εξαιρούνται τα αγροτεμάχια.

Επίσης, όπως έγινε γνωστό σήμερα, το επίδομα θα λαμβάνουν μόνον όσοι καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης και όχι άλλου είδους καύσιμα, όπως για παράδειγμα φυσικό αέριο.

Με βάση την εξίσωση φόρων, ο Ε.Φ.Κ. του πετρελαίου θέρμανσης από 60 ευρώ ανά χιλιόλιτρο που είχε πέρσι, εφέτος πάει στα 330 ευρώ και στο κίνησης από τα 412 ευρώ πέρυσι εφέτος πέφτει στα 330. Ως αποτέλεσμα, η λιανική πώληση στο πετρέλαιο θέρμανσης αναμένεται να φθάσει ή και να ξεπεράσει τα 1,40 ευρώ το λίτρο και σε ορισμένες περιοχές ακόμα και το 1,60 ευρώ/λίτρο.

Το σχετικό κονδύλι, πάντως, το οποίο θα διασφαλίσει την καταβολή του σχετικού επιδόματος για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης παραμένει υπό αναζήτηση.

Στο μεταξύ, με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης αλλάζει ο τρόπος πώλησης στα καυσόξυλα -η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί- και στο εξής οι παραγγελίες θα γίνονται με βάση τον όγκο και όχι το βάρος. Στόχος, να καταπολεμηθεί το φαινόμενο που παρατηρούνταν κάποιοι να πωλούν βρεγμένα ξύλα προκειμένου να ζυγίζουν βαρύτερα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το