Photo Gallery, Τοπικά

Επέκταση δράσης Κοινωνικού Φαρμακείου

Περισσότερες μέρες λειτουργίας, καθώς αυξάνονται οι ανάγκες συμπολιτών

Σε επέκταση των ημερών λειτουργίας του αναμένεται να προχωρήσει το Κοινωνικό Φαρμακείο, καθώς οι ανάγκες αυξάνονται, όλο και περισσότεροι συμπολίτες καταφεύγουν εκεί για να εξασφαλίσουν τη φαρμακευτική τους περίθαλψη, ενώ πλέον υπάρχει και πιο συστηματική συνεργασία με το Ιατρείο Αλληλεγγύης που λειτουργεί εδώ και δέκα ημέρες από τον Ιατρικό Σύλλογο.

Συμπολίτες που δεν έχουν βασικά φάρμακα για να θεραπευτούν και ζητούν βοήθεια από το Κοινωνικό Φαρμακείο, είναι συνήθεις περιπτώσεις πλέον στην εποχή της κρίσης και της ανεργίας για την περιοχή της Μαγνησίας.

Πριν μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Ιατρικού Συλλόγου και της Υπηρεσίας Πρόνοιας του Δήμου Βόλου για να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση των περιστατικών συμπολιτών που είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν φαρμακευτική περίθαλψη.

Το Κοινωνικό Φαρμακείο διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας και στεγάζεται στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης. Είναι ανοικτό κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 11 το πρωί μέχρι τη μία το μεσημέρι και την Τετάρτη από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 8 το βράδυ.

Ωστόσο, υπάρχει η σκέψη πλέον να επεκταθεί η λειτουργία του και τη Δευτέρα το απόγευμα.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Κώστας Ματσιόλης σημείωσε πως «καθημερινά όλο και περισσότερα περιστατικά εμφανίζονται στο Κοινωνικό Φαρμακείο για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους. Πρόκειται για διαβητικούς που δεν έχουν χρήματα για να πάρουν την ινσουλίνη και να κάνουν τη θεραπεία. Σε άλλες περιπτώσεις παιδιά δεν μπορούν να πάρουν τα φάρμακα της αντιβίωσης, αφού οι γονείς δεν έχουν χρήματα. Ή ακόμη ηλικιωμένοι δεν αγοράζουν φάρμακα για την άνοια και το διαβήτη. Υπάρχουν πολλές τραγικές φιγούρες και είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Αυτά και άλλα περιστατικά αντιμετωπίζουμε στο Κοινωνικό Φαρμακείο».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως κάθε Τετάρτη οι ανασφάλιστοι συμπολίτες περνούν από τον έλεγχο της Πρόνοιας του Δήμου Βόλου. Εκεί υπάρχει τριμελής επιτροπή που αξιολογεί τα περιστατικά από την Εφορία, τη Διεύθυνση Υγείας και την κοινωνική λειτουργό. Αν τα περιστατικά εντάσσονται στις απαιτούμενες προϋποθέσεις λαμβάνουν ένα χαρτί που μας το φέρνουν και έτσι μπορούν να λαμβάνουν τα φάρμακα από το Κοινωνικό Φαρμακείο ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Βοήθεια συστηματική έχουν από το Κοινωνικό Φαρμακείο γύρω στα 100 και πλέον άτομα.  Αλλά και στις περιπτώσεις που κάποιοι αποκλείονται από την Πρόνοια, λειτουργεί  δικιά μας επιτροπή μέσα από τον κανονισμό λειτουργίας του Φαρμακείου, που τα αξιολογούμε και παρέχουμε φαρμακευτική κάλυψη για ένα εξάμηνο. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν ούτε βιβλιάριο απορίας».

Πάντως ο ίδιος πρόσθεσε πως για να χορηγηθεί ένα φάρμακο από το Κοινωνικό Φαρμακείο, θα πρέπει ο ασθενής είτε να φέρει ένα παραπεμπτικό από το γιατρό είτε μια παλιά συνταγή από την οποία να φαίνεται ότι λάμβαναν φάρμακα.

Παράλληλα το Κοινωνικό Φαρμακείο στηρίζει το Γηροκομείο, τις Φυλακές, τους Γιατρούς και Φαρμακοποιούς του Κόσμου.

Ο κ. Ματσιόλης τόνισε πως με πρωτοβουλία του Φαρμακευτικού Συλλόγου έγινε συνάντηση με επιτροπή από την Πρόνοια και εκπροσώπου του Ιατρείου Αλληλεγγύης, ώστε να μπορούν οι συμπολίτες έχοντας τις συνταγές του Ιατρείου Αλληλεγγύης, να εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Φαρμακείο. Τη δύσκολη περίοδο που περνάμε, όλοι μαζί οι φορείς συνεργαζόμαστε.

Το ευχάριστο είναι πως οι φαρμακοποιοί του Νομού στηρίζουν την προσπάθεια και προσφέρουν φάρμακα. Κάθε πρωί σε κούτες μεταφέρονται τα φάρμακα στο Κοινωνικό Φαρμακείο, ενώ συνεισφέρουν όλοι εκεί με κυκλική σειρά μέσω εφημεριών.

Επίσης ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Μαγνησίας έχει έρθει σε επικοινωνία με το Δήμο Ρήγα Φεραίου για επέκταση των δραστηριοτήτων του Κοινωνικού Φαρμακείου και εκεί.

Ο κ. Ματσιόλης αναφέρθηκε παράλληλα και στα προβλήματα των καρκινοπαθών, οι οποίοι αναγκάζονται σε ορισμένες περιπτώσεις να πληρώνουν τη συμμετοχή, ενώ δεν θα έπρεπε.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το